Klaipėdos chirurgai tobulina išvaržos operacijas

Klaipėdos chirurgai tobulina išvaržos operacijas

Jūrininkų ligoninės chirurgai pirmieji šalyje išvaržas pradėjo operuoti tobulesniu metodu.

Nuo šiol ne tik kirkšnies, bet ir pooperacinės pilvo sienos išvaržos bus šalinamos laparoskopiniu būdu. Per mažus pjūvius bus implantuojamas tinklelis, kuris sustiprins nusilpusius audinius ir padės išvengti pakartotinės išvaržos bei operacijos.

p>Stažavosi Hamburge

Jūrininkų ligoninės Chirurgijos klinikos vadovas dr. Artūras Razbadauskas praėjusią savaitę atliko tris pilvo sienos išvaržos operacijas laparoskopiniu būdu. Tai pirmosios tokio tipo operacijos ne tik Vakarų Lietuvoje, bet ir visoje šalyje.

Hamburge (Vokietija) stažavęsis ir licenciją tokioms operacijoms atlikti gavęs medikas net neabejoja jų privalumais.

Po tokios operacijos pacientas greičiau sveiksta, trumpesnis pooperacinis laikotarpis, mažesnė komplikacijų tikimybė. Tokių operacijų metu mažiau traumuojami audiniai, o tai yra labai svarbu jau kartą išvaržą patyrusiam pacientui.

Išvarža – po operacijos

A.Razbadauskas pasakojo, jog pilvo sienos išvaržos gali atsirasti dėl keleto priežasčių, tačiau dažniausiai – dėl jau patirtų operacijų.

Sugijusio pooperacinio rando vietoje pilvo siena išlaiko tik apie 80 proc. iki operacijos buvusio stiprumo. Dėl to šiose vietose praėjus keletui mėnesių, o kartais ir metų gali atsirasti išvarža.

Iki šiol pooperacinės pilvo sienos išvaržos buvo gydomos įvairiais metodais. Jau gerą dešimtmetį išvaržos vietoje įsiuvami tinkliukai, kurie sustiprina nusilpusią pilvo sieną.

A.Razbadauskas pasakojo, jog nenaudojant tinklelio išvarža pasikartoja 80 proc. atvejų. Operuojant su tinkleliu išvarža atsinaujina 2-3 proc. atvejų. Kol nebuvo naudojami tinkleliai, žmonėms tekdavo iškęsti ir po 5-10 atsinaujinančių išvaržų operacijų.

Tačiau tinkliukai į pilvo sienos išvaržos vietą iki šiol būdavo siuvami įprastos operacijos būdu, nors analogiškos kirkšnies operacijos jau dešimtmetį atliekamos laparoskopiškai.

Išsiveržia į paodį

Pilvo išvarža – tai pilvaplėvės ir pilvo ertmėje esančių organų, dažniausiai žarnų, išsiveržimas į paodį pro pilvo sienoje esančius raumenų tarpus.

Pilvo sienoje yra vadinamosios silpnos vietos – tai kanalai ar raumenų tarpai, per kuriuos eina kraujagyslės, raiščiai ir nervai, operacinių pjūvių vietos ir pilvo sritys, kur natūraliai beveik nėra raumeninio sluoksnio ar jis labai plonas.

Sunkiai keliant, kosint, dėl tuštinimosi sutrikimų, nėštumo, pilvo ertmės auglių, nutukimo, pilvaplėvė kartu su joje esančiais organais šiose vietose gali išsiveržti į paodį.

Pasak A.Razbadausko, išvaržos dažniau būna vyresnio amžiaus žmonėms.

Gali įstrigti

Išvaržos nėra vien tik estetinė problema. Dėl laiku nesuteiktos medicininės pagalbos gresia rimtos komplikacijos netgi mirtis.

Viena dažniausių komplikacijų - išvaržos įstrigimas.

Tokiu atveju siaurame pilvo sienos tarpe yra užspaudžiami išvaržoje esantys organai, dažniausiai – žarnos.

Dėl to sutrinka jų kraujotaka, vystosi žarnų gangrena ir nepraeinamumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas

Vytautas portretas
sveki kodel po kirkšnies operacijos kirksnyje renkasi skiščiai ?

vytautas

vytautas portretas
Sveki po kirksnies operacijos renkasi skisciai kirksnies srityje ar taip turi buti ir ką daryti kad nesirinktu ?ačiū
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių