Kodėl po ilgos kelionės dalis vaistų tampa neveiksmingi?

  • Teksto dydis:

Kasmet tūkstančiai šalies gyventojų leidžiasi į ilgas keliones automobiliu. Vieni traukia tik kelioms dienoms, tačiau yra ir tokių, kurie nori apvažiuoti pusę žemyno. Pastariesiems skamba vaistininkės perspėjimas: nuolat automobilį kaitinanti saulė gali paveikti ne tik keleivius, bet ir su savimi pasiimtus vaistus, tad žmogui to net nepastebėjus jo naudojami preparatai gali būti nebenaudingi.

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Jolita Skinderskienė pasakoja, jog didžioji dalis keliaujančių priklauso vienai iš dviejų kategorijų: jie arba vaistinėle nesirūpina išvis, arba į ją prisikrauna kaip tik per daug nereikalingų preparatų. Ir nors pirmasis atvejis gali neatsakingam žmogui skaudžiai kainuoti, ne ką mažiau problemų keliautojams sukelia ir antrasis variantas.

„Žmonių mąstymas, ypač kai kalbame apie tokias priemones kaip purškalas nuo uodų ar kremas nuo saulės, dažniausiai yra „pirksiu daug, užteks ilgam“. Deja, kartais netinkamos laikymo sąlygos gerokai patrumpina veikliųjų medžiagų gyvavimo laikotarpį“, – aiškina J. Skinderskienė.

Ruošiantis kelionei rekomenduojama turėti omenyje, kad viena vertus, vien mašinoje esančios vaistinėlės kilus rimtoms sveikatos problemoms tikrai neužteks, bet tuo pačiu, reikia žinoti, kad ilga kelionė ir temperatūrų permainos gali pakenkti ir patiems preparatams.

Renkantis preparatus, kuriems kelios dienos ar savaitės kelyje nepadarys įtakos, svarbiausia pasitarti su vaistininku, kuris gali įvertinti jų atsparumą. Saugiausia rinktis tabletes bei miltelius, nes šiuos saulės spinduliai paveiks mažiausiai. Tuo tarpu spiritiniai vaistai ar širdies lašai ilgam palikti tiesioginėje šviesoje turi didelę riziką sugesti. O purškikliai atitinkamomis sąlygomis gali netgi sprogti.

Vežtis neišpakuotus

Bet koks vaistas ilgam paliktas saulėje pasidaro nebeefektyvus. Būtent todėl automobilio vaistinėlėje šiandien nebėra jokių skysčių ar tablečių – po kurio laiko jie visi tiesiog nebeveiktų.

Labiausiai atostogaujant pažeidžiami du dažniausiai naudojami preparatai: kremas nuo saulės bei purškiklis nuo uodų. Juos žmonės neretai ima su savimi į paplūdimius ar miestą, tad jei likusi vaistinėlė po kelionės paliekama namie, apsauga nuo saulės ir uodų beveik visą laiką būna šviesoje, ir didelė tikimybė, kad kitąmet jau nebeveiks.

Kad ir kokie būtų vaistai, svarbu juos vežtis neišpakuotus, savo dėžutėse, mat būtent šviesos spinduliai kenkia labiausiai. Didžiajai daliai preparatų net ilgai keliaujant labai įkaitusioje mašinoje neturėtų nutikti nieko – svarbiausia juos laikyti pakuotėse.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į faktą, jog situacija sudėtingesnė tuo atveju, kai kalbame apie kelias veikliąsias medžiagas tarpusavyje naudojančius preparatus. Dėl receptinių vaistų vežimo ilgose kelionėse reiktų pasitarti su vaistininku – yra ir tokių atvejų, kai norint išlaikyti vaisto veiksmingumą vežtis jį reikia specialioje šaldančioje pakuotėje.

Vasara, ypatingai šiemetinė, yra laikas, kai orai greitai kinta, dažnai keičiasi žemos ir aukštos temperatūros, tad suintensyvėja kai kurios ligos. Pavyzdžiui, vasarą nukeliavus į tolimesnius kraštus su kitokiu klimatu labai suintensyvėja grybelinės infekcijos ir jei turite polinkį šioms ligoms, be apsaugos nuo grybelio keliauti nepatarčiau.

Kokius vaistus turėti keliautojui?

Visų pirma rekomenduojama nepamiršti dezinfekcinio skysčio, kuris padės lengvo įsipjovimo nepaversti didžiule problema. Taip pat vykstant į tolimesnius kraštus reikėtų pasirūpinti gliukoze, kuri esant išsekimui pagerina savijautą, paracetamolio, širdies darbą gerinančio preparato bei aktyvintos anglies

Be to naudinga turėti tepalo patemptoms sausgyslėms, vaistų nuo pykinimo, virškinimą gerinančių bei vidurius laisvinančių vaistų, preparatų nuo peršalimo, švelnių raminamųjų ir termometrą. Be abejo, keliaujant vasarą negalima pamiršti ir apsaugos nuo saulės bei mašalų, o geriausia, jei šie pirkti prieš pat išsiruošiant.

Automobilio vaistinėlei nebūtina kurti ypatingų sąlygų. Geriau būtų nelaikyti jos prie pat lango, tačiau persistengti taip pat nėra reikalo – šaldančios priemonės reikalingos tik išimtinais atvejais. Svarbiausia netaikyti vienodų standartų: kiekviena kraštas turi savo ypatumų, tad klauskite vaistininkų patarimų – jie visada pagelbės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių