Kodėl skrudinto maisto reikėtų valgyti mažiau?

  • Teksto dydis:

Toksinės medžiagos akrilamido maiste gausu net tuomet, jei patiekalas nečirškinamas ant atviros ugnies. Nors dažniau akcentuoja, kad keptas ant laužo maistas yra nesveikas, lygiai tokiu pat pavojingu gali tapti ir orkaitėje keptas, keptuvėje šildytas ar karštame aliejuje virtas maistas. Taip sako gydytojas Alvydas Unikauskas laidoje „Klauskite daktaro“.

Akrilamidas – tai toksinė cheminė medžiaga, naudojama pramonėje, popieriaus, plastiko gamyboje, šios medžiagos taip pat yra maisto pakuotėse.

Maiste akrilamidas susidaro krakmolingus produktus apdorojant aukštoje, daugiau kaip 120 °C temperatūroje ilgą laiką.

Nustatyta, kad daugiausiai akrilamido yra keptose bulvėse, bulvių ir duonos traškučiuose, keptoje ir skrudintoje duonoje, krekeriuose, kūdikių sausainiuose, imbierinės tešlos gaminiuose, tirpioje kavoje ir jos gėrimuose ar pakaitaluose, tokiuose kaip kava su cikorija. Bet koks keptas ar skrudintas maistas, kuriame yra angliavandenių, įskaitant krakmolą, turi akrilamido, kurio kiekis didėja tuo labiau, kuo ilgiau maistas kepamas ar skrudinamas.

„Europos maisto saugos tarnyba teigia, kad akrilamidas maiste yra ne tik kancerogenas. Jis dar yra ir genotoksiškas, tai yra, jis gali neigiamai paveikti ląstelių DNR. Jis taip pat pažeidžia ir nervų sistemą“, – laidoje sako gydytojas A. Unikauskas.

Kūdikiai daugiausiai akrilamido gauna su kūdikiams skirtais neperdirbtais grūdiniais produktais, bulvių produktais, sausainiais ar džiūvėsėliais. Vaikai dažniausiai akrilamido su maistu gauna valgydami keptus bulvių produktus, duoną, sausus pusryčius, sausainius. Suaugusieji – vartodami keptus bulvių produktus, tokius kaip skrudintos keptos bulvytės, maltinukai, taip pat gerdami kavą, valgydami duoną, sausainius.

Daugiau apie akrilamidą, jo poveikį ir apribojimo būdus – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių