Kokie mirtini pavojai tyko dirbančių soduose

  • Teksto dydis:

Pavasarį ir vasarą vis dažniau praleidžiame prie lysvių ir gėlių darželių. Tačiau mėgaudamiesi darbais lauke neišvengiame pavojų. Kai kurie jų gali būti net mirtini.

Stabligė – ūmi įvairaus stiprumo raumenų spazmais pasireiškianti liga. Stabligės sukėlėjai randami įvairių gyvūnų, taip pat ir žmogaus žarnyne. Jie su išmatomis patenka į dirvožemį ir sporų pavidalu išlieka gyvybingi ilgą laiką. Tai pirmasis pavojus lauke.

Pirmieji ligos požymiai atsiranda po savaitės arba tik po mėnesio, jei imuninė sistema kovoja su infekcija. Į kraują patekęs toksinas paveikia nervų sistemą ir sukelia labai stiprius raumenų susitraukimus.

Pirmieji ligos požymiai gali būti galiūnių tirpimas, skausmai, vėliau – stiprūs raumenų spazmai. Jei stabligė paveiks keletą raumenų grupių, spazmų metu netgi gali lūžti kaulai.

Antras pavojus darže – nugaros skausmai. Gydytojas ragina ravėti klūpant ant keturių. Tie, kam skauda kelių sąnarius, turėtų susisukti rankšluostį ir pasidėję jį ant blauzdų atsisėsti.

Saulės smūgis ir šilumos smūgis yra kiti pavojai, galintys užklupti dirbančius darže. Saulės smūgis – kai tiesioginiai saulės spinduliai paveikia smegenis ir jos perkaista. Nesuteikus deramos pagalbos, žmogaus smegenų temperatūra gali pasiekti 42 laipsnius ir asmuo gali mirti.

Tuo metu šilumos smūgis pasireiškia vėliau, jau įėjus į patalpą iš lauko. Šilumos smūgio simptomai panašūs į peršalimo.

Kaip padėti žmogui, patyrusiam saulės smūgį, sužinosite LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tokie

tokie portretas
pat kaip ir lenko nugaišusio prie kryžiu kalno
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių