Kokie pavojai slypi vištos odelėje?

Daugelis žmonių, norinčių sveikai maitintis, pirmenybe teikia vištienai. Manoma, kad ši mėsa turi mažiausiai riebalų ir nėra tokia pavojinga, norintiems kontroliuoti svorį. Tačiau dietologė siūlo atkreipti dėmesį į tam tikrus niuansus.

Dažnai tenka girdėti, kad vištienos odelės geriau nevalgyti. Priedo "Sveikata" skaitytojai teiraujasi, ar verdant vištieną reikia nulupti nuo jos odelę bei kaip elgtis su iškeptos orkaitėje vištos odele. Ar iš tiesų ji tokia kenksminga?

Gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė paaiškino, kad 100 gramų termiškai neapdorotos vištienos odelės turi 349 kcal ir 32,4 g riebalų. Tai riebiausia paukštienos dalis – po odele kaupiamos riebalų atsargos.

"Jeigu panagrinėtume vištienos odelės riebalų sudėtį, nustebtume, jog sotieji riebalai sudaro tik apie 30 procentų. Didesnioji dalis odelės riebalų yra mononesotieji (40 proc., pagrinde oleino rūgštis, pasižyminti "blogąjį" cholesterolį mažinančiomis savybėmis)", - aiškino dietologė.

Pasak B.Jarašūnės, vištiena iš visų mėsos rūšių turi daugiausia omega-6 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios, manoma, skatina uždegiminius procesus organizme.

Taip pat reiktų prisiminti, jog riebaluose tirpsta ir kaupiasi įvairios šalutinės nepageidaujamos medžiagos: antibiotikai, hormonai ir kiti paukštininkystės ūkyje naudojami preparatai. Todėl geriausia skanauti naminio ar natūraliai užauginto paukščio mėsą su odele ar jos sultinį.

"Kaip šiuos duomenis interpretuoti realiame gyvenime? 150 g vištienos su odele turės tik apie 15 g odelės, kuri pridės 50 kcal ir 5 g riebalų. Jeigu esate sveikas ir dėl tam tikrų ligų neturite riboti riebalų kiekio maiste, o vištieną su odele valgysite ne kasdien, tai neturės ženklios neigiamos įtakos jūsų sveikatai ar kūno masei", - nuramino gydytoja dietologė.

Be to, pasak B.Jarašūnės, gamybos metu vištienos odelė padeda išlaikyti mėsos sultingumą, apsaugo nuo išdžiūvimo.

Įrodyta, jog mėgaujantis maistu, pagerėja virškinimas ir maistinių medžiagų įsisavinimas. Tad retkarčiais su apetitu suvalgyta naminės vištienos odelė tikrai nebus "blogas" maistas, o šalia patiektas gausus daržovių garnyras patiekalą padarys dar naudingesniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių