Kovoje su gripu – neefektyvi vakcina?

Infektologai būgštauja, kad Lietuva nupirko ne keturvalentės, o trivalentės gripo vakcinos, kuri nebus tokia efektyvi kovoje su šiemet vyraujančiu gripu. Britanijoje australiškas gripas jau nusinešė pusšimtį gyvybių ir neabejojama, kad ši ligos atmaina netrukus pasieks Lietuvą.

„Gripo vakcinos sukėlėjai turi A ir B potipius. Yra pora A potipių ir pirmas bei antras B potipiai. Praeitais metais buvo pastebėta, kad vakcina „Influvac“, kuri buvo pirkta, – mažai efektyvi, ir mokslininkai kuria efektyvesnę, įvesdami naują B gripo potipį. Dabartiniu metu, 52-ąją [praėjusių metų] savaitę vyravo ne A gripo sukėlėjai, bet B gripo sukėlėjai, tarp jų – naujasis tipas, kurio nėra ekvivalentėje vakcinoje“, – sako Sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Laiškonis.

Kaip teigia Valstybinės ligonių kasos Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja, Lietuvoje nupirkta vakcinos, kuri atitiko rekomendacijas šiems metams. Tačiau Lina Reinartienė neatmeta, kad specialistams pasiūlius, būtų ieškoma lėšų įsigyti keturvalentės vakcinos.

„Keturvalentės vakcinos niekas nepasiūlė, buvo pasiūlyta trivalentė vakcina, kuri buvo nupirkta ir praėjusiais metais. Kokios vakcinos Lietuvai reikia, galėtų pasisakyti ir nepriklausoma konsultantų-ekspertų grupė, kurią sudaro gydytojai specialistai, tačiau tokių siūlymų nebuvo. Jei tokie siūlymai bus pateikti, bus nuspręsta įsigyti vieną ar kitą vakciną, bus ieškoma lėšų, skaičiuojamas poreikis ir Ligonių kasa vykdys pirkimą taip, kaip bus nurodyta“, – teigia L. Reinartienė.

Tuo metu Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė Valstybinės ligonių kasos (VLK) pranešime žiniasklaidai teigia, kad Lietuvos gyventojams perkamos vakcinos yra kokybiškos, saugios ir atitinka nustatytus tarptautinius reikalavimus.

„Gyventojai neturėtų būti klaidinami, kad VLK įsigyta gripo rizikos vakcina galėtų būti mažiau efektyvi už kitas gripo vakcinas. Visos sezoninio gripo vakcinos gaminamos pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamą antigeninę sudėtį kiekvieniems metams, jų efektyvumas ir saugumas yra patvirtintas registracijos procedūrų metu, taigi, visos vakcinos yra efektyvios“,– teigia D. Razmuvienė.

Pasak jos, gripo vakcinų efektyvumas yra įrodytas mokslo tyrimais ir vertinamas kaip galimybė išvengti gripo sunkių formų, komplikacijų, hospitalizacijos ir mirties, ypač rizikos grupių asmenims.

Kaip teigiama pranešime, VLK 2018 metams nupirko 123 470 gripo vakcinos dozių. Už jas Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis buvo sumokėta 316 330 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių