Krūtų diagnostika išsaugo moterų gyvybes

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje antrus metus veikia Krūtų diagnostikos centras. Jame dirbančių medikų siekis – sudaryti galimybes įvairaus amžiaus moterims pasitikrinti krūtis, atlikti išsamius tyrimus modernia įranga, gauti kvalifikuotų specialistų konsultacijas ir tokiu būdu, kaip galima anksčiau, aptikti krūtų auglius ar ikivėžinius darinius. Kaip žinoma, ankstyvoji diagnostika leidžia išvengti vėžio arba pasiekti daug geresnių gydymo rezultatų.

Programa gelbsti gyvenimus

Pasaulyje rimtai kalbama apie siekį kartą per metus patikrinti visų sveikų moterų krūtis. Respublikinės Klaipėdos ligoninės Krūtų diagnostikos centro medikai sutinka, kad taip būtų išvengta daugybės moterų mirčių, tačiau kol kas fiziškai tai neįmanoma ne tik Lietuvoje, bet ir turtingose Vakarų Europos šalyse.

Lietuvoje veikia atrankinė patikros dėl krūtų vėžio programa, kuria vadovaujantis visos moterys nuo 50 iki 70 metų kas dvejus metus turi galimybę ir yra kviečiamos pasitikrinti. Ši programa vykdoma daugiau nei dešimtmetį, tad medikai jau turi objektyvius duomenis, kiek mūsų šalies moterų pavyksta išgelbėti nuo klastingos ligos – krūtų vėžio. Vis dėlto, nors programiniai tyrimai apmokami PSDF biudžeto lėšomis, moterų aktyvumas pasinaudoti šia programa ir reguliariai tikrintis yra nepakankamas.

Tokios pačios programos įgyvendinamos ir kitose Europos šalyse, kai kur moterys pradedamos tikrinti jau nuo 40 metų amžiaus.

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje veikiančiame Krūtų diagnostikos centre atliekami visi reikalingi tyrimai: echoskopija (ultragarso bangų atspindžiai), mamografija (krūtų rentgeno tyrimas), magnetinio rezonanso tyrimai bei biopsija (audinių paėmimas ištyrimui).

Echoskopijos ir mamografijos metu galima aptikti įvairius skirtingus pakitimus, todėl dažnai tikslinga atlikti juos abu – tyrimų duomenys papildo vienas kitą ir leidžia susidaryti tikslesnį vaizdą. Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje veikia vienintelis uostamiestyje 3 teslų galingumo magnetinio rezonanso aparatas, turintis specialią įrangą krūtų tyrimams. Šio tyrimo neretai prireikia, esant nevisiškai aiškiems atvejams – jis leidžia dar tiksliau ir išsamiau įvertinti pakitimus audiniuose.

Taip pat didelę diagnostinę svarbą turi krūtų audinio biopsijos ir histologinis ištyrimas. Biopsijos atliekamos echoskopijos arba mamografijos metu. Ligoninėje naudojamas mamografas turi specialų stereotaksinį priedą, leidžiantį paimti mėginį preciziškai tiksliai iš pakitimo židinio. Audiniai tiriami patologijos skyriuje, kuriame dirba patyrę ir įgudę specialistai, sukomplektuota moderniausia įranga.

Visi šie tyrimai yra lygiaverčiai, jie papildo vienas kitą, o, netaikant kažkurio vieno iš jų, diagnostika tampa nepilnavertė. Visi jie leidžia atlikti kompleksinį krūties vėžio nustatymą, ištyrimą, išplitimą ir ikioperacinį vertinimą.

Išvengia laukimo ir nerimo

Natūralu, kad net profilaktinių apžiūrų metu pacientės išgyvena stresą. Jeigu kyla bent mažiausių įtarimų dėl pakitimų krūtyse, moterims tenka daryti ne vieną tyrimą, o tam taip pat prireikia laiko bei papildomų neigiamų išgyvenimų.

Paprastai šeimos gydytojai siunčia pacientes profilaktiniam tyrimui. Jeigu kyla įtarimų, kad esama ligos požymių, neretai prasideda ilgas moters lankymosi įvairiuose diagnostikos kabinetuose kelias.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Krūtų diagnostikos centro medikai siekia, kad visi būtini tyrimai būtų atliekami vieno apsilankymo metu.

Jei, vertindamas mamografijos duomenis, radiologas nustato įtarimų keliančius pakitimus, centro administratorė susisiekia su paciente ir suderina kaip įmanoma greitesnio apsilankymo datą.

Dar vieno šeimos gydytojo siuntimo nereikia. Patys radiologai siunčia pacientę echoskopijai, kuri turėtų patvirtinti arba paneigti įtariamą diagnozę. Jeigu šis tyrimas patvirtina įtarimus, tą pačią dieną atliekama ir biopsija. Pagal poreikį pacientė siunčiama ir magnetinio rezonanso tyrimui.

Tyrimų rezultatų paprastai tenka laukti ne ilgiau nei dešimt dienų. Taip pacientės ir medikai sutaupo brangų laiką ir galima greičiau pradėti reikalingą gydymą, užkertant kelią ligos vystymuisi.

Kalba su kiekviena paciente

Krūtų diagnostikos centre mamografijai atlikti eilių nėra, centro medikai dirba kasdien nuo 8 iki 16 val., pacientės tiriamos joms patogiu metu.

Moterims nereikia važiuoti į ligoninę pasiimti atsakymų. Juos kurjerių tarnybos pristato į medicinos centrus, kurių medikai siuntė moteris tirtis.

Jeigu pirmasis tyrimas parodė, kad moters krūtys yra visiškai sveikos, po mėnesio šeimos gydytoja jai praneša šią džiugią žinią.

Jeigu aptinkami pakitimai, pačiai ligonei nereikia ieškoti krūtų chirurgo, kuris ją galėtų priimti. Krūtų diagnostikos centro pacientės registruojamos atskiru telefonu, tad administratorė bendrauja su kiekviena skambinančiąja ir aiškinasi jos situaciją. Pacientės registruojamos tyrimams bei konsultacijai kaip įmanoma greičiau, net jeigu mamografija buvo atlikta ne šiame centre.

Taip moterys išvengia bereikalingo laukimo ir nerimo dienų, o kartais ir mėnesių, nes tiek gali trukti kiekviena atskira registracija pas skirtingus specialistus bei atsakymų laukimas.

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje atliekamas ir krūtų operacijos. Jeigu reikalingas chemoterapinis gydymas, moterys siunčiamos chemoterapeuto konsultacijai. Tačiau ir ten joms nereikia laukti eilėje, joms iškart suteikiama informacija, kurią dieną ir valandą paskirta apsilankyti pas gydytoją.

Tuščiai laiko negaišta

Ne viena Krūtų diagnostikos centro darbuotoja savo pavyzdžiu skatina moteris nesibaiminti ir išnaudoti visas galimybes tirtis sveikatą. Vienos jų artima giminaitė serga abiejų krūtų vėžiu, tad ir trisdešimtmetės šeimos narės pavardė yra taip vadinamame raudoname sąraše, tai reiškia, kad ji kas pusmetį kviečiama tirtis.

Centre atliekami ne tik profilaktiniai (programiniai) mamografijos tyrimai. Turinčios nusiskundimų ar įtarimų moterys šeimos gydytojo ar gydytojo specialisto siuntimu gali kreiptis dėl diagnostinės mamografijos. Kasdien centre atliekami keturi tokie tyrimai. Diagnostinės mamografijos tyrimo rezultatai tampa žinomi kur kas greičiau nei profilaktinės, atsakymą pacientės gauna jau po pusvalandžio ar mažiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
MELAS IR NESĄMONĖ, kad "Krūtų diagnostikos centre mamografijai atlikti eilių nėra, centro medikai dirba kasdien nuo 8 iki 16 val., pacientės tiriamos joms patogiu metu". Atsiradus problemų pati skambinau ir į "raudonojo" registratūrą, ir nurodytų "centro" numeriu, kuriuo niekas ištisą mėnesį nekėlė telefono ragelio. Registratūroje pasakė, kad jokio skirtumo ar registratūroje ar "į centrą" skambinti eilė ta pačia sistema - viena. Skambinau liepos pab., tai pasiūlė konsultacijai pas Kasiliauską centre spalio 10 dieną. Todėl straipsnis COPY - PASTE iš http://www.rkligonine.lt/news/122/59/Krutu-ligu-diagnostikai---specializuotas-centras.

Arnoldas

Arnoldas portretas
Kai per savaitę 4-5iom trisdešimtmetėm/keturiasdešimtmetėm parašysi karcinomos diagnozę- reklama mažiausiai rūpės.

Reklama

Reklama portretas
Čia reklama papų asams ir "Roche" kompanijai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių