Ladanas (frankincensas) – moksliškai įrodytas sugrįžimas prie natūralios medicinos

Kai trys karaliai aplankė kūdikėlį Jėzų, Kasparas įteikė jam dovanų smilkalą – ladaną. Šie smilkalai ir šiandien naudojami apeigoms, daugiausia stačiatikių cerkvėse. Pavadinimas „ladanas“ kilo naujesniais laikais iš arabiško „al-luban“. Prancūzų kryžiuočiai parvežė smilkalą į Europą ir jis gavo pavadinimą „frankincense-incense of franks“. Abu šie pavadinimai vartojami ir šiandien. Ladanas gaunamas iš bosvelijos medžio, kuris auga Somalyje, Omane, Jemene. Augalinė žaliava brangi, o pastaruoju metu, pradėjus naudoti bosvelijos sakus kaip vaistinę priemonę, jo išgavimas labai padidėjo, tačiau gydomųjų substancijų kaina tiesiogiai priklauso nuo brangios žaliavos kainos. Medis įpjaunamas, iš jo išteka baltas tirštas skystis. Po 3 sav. sukietėjusi derva nukrapštoma ir tiekiama vaistams arba smilkalams gaminti.

Kodėl mes taip aktyviai atsigręžiame į biblijinius ar ankstyvesnius laikus? Šiuolaikinės medicinos pažanga ypač ištobulino ligų diagnozavimą, ankstyviausiose patologijos stadijose galima aptikti pakitimus ir laiku pradėti adekvatų gydymą. Ženkliai pagerėjo pacientų gyvenimo kokybė, pailgėjo gyvenimo trukmė. Tačiau pagilėjo vaistų nesuderinamumo, šalutinių medikamentų efektų, alergijos problemos. Retai, bet pasitaiko mirtinų gydymo vaistais atvejų.

Taigi, nepaisant medicinos progreso, medicinos tėvo Hipokrato šūkis primum non nocere (pirmiausia nepakenk) tebėra itin svarbus, netgi dar aktualesnis šiais laikais. Sintetinių vaistų gausa, beatodairiškas jų vartojimas gydant ligas arba siekiant užkirsti kelią joms vystytis sukuria problemas, kurių sprendimas dažnai yra labai komplikuotas.

Todėl viso pasaulio medicinos teoretikai ir praktikai, farmakologai ieško alternatyvių natūralių, dažnai natūralios prigimties priemonių, kurios po nuodugnių tyrimų įdiegiamos gydymui ir ligų prevencijai. Neretai tokie efektyvūs gydymo metodai aptinkami studijuojant medicinos istoriją arba atsigręžiant į ilgalaikę liaudies medicinos patirtį.

Pastaraisiais metais kaip sprogimas pasirodė žinia, kad paminėti biblijiniai Afrikinės bosvelijos sakai – ladanas, stačiatikių maldos namuose naudojami kaip smilkalai, turi neginčijamą gydomąjį poveikį. Kad šie sakai gydo, buvo žinoma seniai, tačiau trūko medicininių studijų. Bosvelijos sakai gydymui siūlomi Eberso papiruse, juos naudojo medicinos milžinai Hipokratas, Paracelsas. Ajurvedinėje medicinoje ladanas – viena iš pagrindinių gydomųjų priemonių. Buvo naudojami aliejai, tepalai, kremai, tirpalai. Žvilgsnis į praeitį paskatino tirti ladano (frankincense) gydomąsias savybes. Didžiausią indėlį čia įnešė Vokietijos tyrėjai. Buvo tiriama geriamoji ladano forma. Tyrimais nustatyta, kad ladanas turi neabejotinų priešuždegiminių bei neuroprotekcinių (smegenis apsaugančių) savybių. Tai leido siūlyti vaistinius preparatus iš ladano ligonių gydymui kaip pagalbinę, o kai kuriais atvejais kaip pagrindinę gydymo priemonę. Vokietijos farmakologų bei gydytojų tyrimus dubliavo kitų šalių tyrinėtojai, buvo bandoma išsiaiškinti, kaip ladanas veikia įvairių patologijos formų atvejais.

Senovės gydytojai, liaudies medicinos atstovai naudojo ladaną nežinodami, kokie substratai gydo ir kaip jie veikia. Gydymas buvo paremtas grynai praktine patirtimi. Šiandien mes žinome, kad bosvelijos sakuose esančios rūgštys, tarp kurių didžiausią vaidmenį vaidina incesolio rūgštis, turi galingą uždegimą slopinantį poveikį. Negana to, ši ir kitos medžiagos turi neuroprotekcinį bei priešvėžinį poveikį. Nustatytas ir alergines reakcijas slopinantis poveikis. Ne naujiena, kad nemikrobinis uždegimas įvairiuose audiniuose, taip pat ir kraujagyslių vidinėje sienelėje, skatina daugelio ligų išsivystymą: įvairių organų infarktą, degeneracinius atraminio aparato susirgimus, reumatines ligas, visą virškinamosios sistemos patologijos palėtė. Galimai neurodegeneraciniai galvos smegenų susirgimai, kaip Alzheimerio liga, Parkinsono liga, netgi išsėtinė sklerozė susijusi su uždegimine reakcija. Taigi bosvelijos sakuose (ladane) esančios rūgštys turi platų gydomąjį indikacijų sąrašą. Uždegimą slopinantis poveikis pasiekiamas slopinant citokinus, įvairias uždegimą palaikančias medžiagas (proteazes, leukotrienus, kai kuriuos prostoglandinus).

Remiantis šiandieniu supratimu apie gydomąjį Bosvelia serrata preparato ladano (frankincense) poveikį, parodymus gydymui galima suskirstyti į kelias grupes:

"l Uždegiminės ligos artritai, artrozės, reumatinės ligos, tarp jų Bechterevo liga, judėjimo-atramos organų trauminiai uždegimai, šiuo atveju ladanas taikomas su nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, antinksčių žievės hormonais arba lengvais atvejais vienas 1200–4000 mg dienai. Būtina pastebėti, kad poveikį sustiprina maistas su didesniu riebalu kiekiu."

"l Kraujagyslinės ligos, ypač derinant ladaną su ginkmedžiu, selenu, vitaminais (yra tokios Vokietijos farmakologų sukurtos vaistinės formos, kaip Mantra 3 Protect), gydymui bei ligų prevencijai 2 kaps. dienai."

"l Neurodegeneracinė patologija (demencijos, Alzheimerio liga, Parkinsono liga), išsėtinė sklerozė, derinant su specifiniu gydymu."

"l Autoimuninė patologija, kai ligas sukelia nusilpęs imunitetas."

"l Virškinamojo trakto susirgimai; žarnyno uždegimai, Krono liga, erozinės virškinamojo trakto ligos, opaligė."

"l Kaip labai svarbi pagalbinė priemonė ladanas naudotinas sergant cukralige, esant padidėjusiam cholesterolio kiekiui."

"l Sergant vėžiu ladanas skiriamas kaip papildoma saugi gydomoji priemonė."

"l Uždegiminės ir nežinomos kilmės odos ligos: psoriazė, neurodermitai ir kitos."

Beje, pastebėta, kad cerkvių smilkalas ladanas, naudojamas apeigose, pagerina nuotaiką, sukelia ramaus pakilimo nuotaiką, taigi veikia kaip natūralus antidepresantas.

Veiksmingumas, saugumas, prieinamumas skatina mus naudoti ladaną (frankincece) gydymui ir ligų profilaktikai kuo plačiau ir dažniau.


Daugiau sužinoti apie ladaną ir jo vartojimą galite Atgijos vaistinėje (A. Mickevičiaus g. 46-1, Kaunas) arba internetinėje svetainėje www.mantrapharm.lt.


Šiame straipsnyje: ladanasJokūbas Fišassmilkalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

zigfridas

zigfridas portretas
šaunuolis medikas, už naturalią mediciną!

Jei

Jei portretas
Padėtų chemikalai tai visas pasaulis būtų sveikas. Taip,bosvelija stebuklinga. Pabandykit.O tada galėsit ir su kitais pasidalinti. Komentuojat,atrodo,kad viską išmanot.

keista

keista portretas
tais natūralios medicinos laikais retas žmogus sulaukdavo 30 metų.Nejaugi vėl norime taip gyventi?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių