Ledai padeda ne tik atsigaivinti!

  • Teksto dydis:

Šią vasarą sukanka treji metai Lietuvos jūrų muziejaus Delfinų terapijos centrui, kuris buvo įkurtas specialiai tam rekonstrukcijos metu įrengtose naujose delfinariumo patalpose.

Per pirmąjį veiklos pusmetį buvo priimti tik 35 klientai su negalia, o dabar šis centras per metus priima jau apie 170. Kiekvienam jų sudaroma individuali programa. Nuo 2015 metų iki dabar centre suteikta pagalba beveik 450 vaikų ir suaugusiųjų.

Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumas yra vienintelė vieta Baltijos šalyse teikianti tokias paslaugas.

Pasak Delfinų terapijos centro vedėjos dr. Brigitos Kreivinienės, po užsiėmimų tėveliai pastebi teigiamus psichoemocinius (sumažejo dirglumas, greičiau priimamos naujovės, stabilesnė emocinė būsena), psichosocialinius (lengviau bendrauja su kitais žmonėmis, ėmė pastebėti kitus vaikus, atsirado noras su jais žaisti), motorinius (laisvesnis judesys, mažiau spastikos, geresnė galvos, liemens kontrolė), sensorinius (geresnis judesių planavimas ir atlikimas, idėjų, ką veikti, radimas aplinkoje, geresnė sensorinė tolerancija dirgikliams, stabilesnė emocinė būklė) pokyčius.

Štai kokius teigiamus pokyčius pastebi tėveliai po delfinų terapijos (vardai pakeisti): 

Donato (11 m., autizmo sutrikimas) mama Greta teigia, jog : „Berniukas tapo judresnis, atsirado daugiau kalbos, sumažėjo nervinių tikų, atrodė, kad vaikas tiesiog atgijo. Donatas pradėjo daugiau domėtis aplinka, pvz., važiuodamas automobiliu dairosi pro langą, pastebi gyvūnus, žmones, pastatus, rodo į juos. Padidėjo berniuko noras užsiimti naujomis veiklomis“.

Tito (7 m., autizmo sutrikimas) mamos Sandros teigimu, „Titas tapo ramesnis, sukalbamesnis, pradėjo domėtis skirtingais žaidimais ir vaikiškais filmukais, pradėjo naudoti tikslingus gestus, tokius kaip atsisveikinimas mojuojant rankyte, ėmė greičiau priprasti prie naujų žmonių. Pagerėjo berniuko elgesys mokykloje, o grįžęs į namus, nors ir minimaliai, tačiau sugeba pasakyti, ką veikė ir ką mokėsi, pradėjo spalvinti knygutes, labai stengiasi improvizuoti su spalvomis ir pataikyti į linijas. Labai patobulėjo tiek lietuvių, tiek anglų kalbos gramatika ir žodynas, Titas pradėjo valgyti produktus, kurių anksčiau absoliučiai nepripažindavo“.

 

 

Tado (18 m., cerebrinis paralyžius, mišrus raidos sutrikimas) mama Kristina sako, kad: „Tadas yra ramesnis, stengiasi būti daugiau savarankiškas, sumažėjo mikčiojimas, tačiau visiškai nedingo. Tadas pradėjo daugiau pasitikėti savimi, jam pavyko nugalėti dalį savo baimių, dėl to ėmė mažiau blaškytis, greičiau prisitaikyti prie naujų aplinkų ir veiklų.“

Adrijos (6 m., kompleksinė negalia po organų transplantacijos) tėtis Audrius teigia, jog: „Po delfinų terapijos praėjus mėnesiui pradėjo mažėti epilepsijos priepuolių, o šiuo metu jų beveik nebeliko. Atsirado vidinė vaiko ramybė, ji labiau koncentruoja dėmesį, labiau viskuo domisi, atsirado šypsena veide, keletą kartų net juokėsi balsu. Pakalbinus nusišypso, pradėjo skleisti pavienius garsus.“.

Šią vasarą akcijos „Tau ledai, o Jiems – delfinų pagalba“ metu kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie specialius poreikius turinčių vaikų gerovės – užtenka nukeliauti į lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuves  ir įsigyti specialiu akcijos ženklu pažymėtų „Klasika“ ledų vafliniame puodelyje ir taip prisidėti prie kilnios idėjos įgyvendinimo. Net penkiolika šeimų jau šį rudenį turės progą nemokamai pasinaudoti delfinų terapija. Šeimos šiam projektui jau atrinktos, atsižvelgiant į jų socialinę padėtį ir vaiko negalios sunkumą.

Delfinų terapijos centro vedėjos dr. B. Kreivinienės teigimu, tai bus labai didelė pagalba šeimoms, o ypač toms, kuriose augantys vaikai yra itin sudėtingos sveikatos būklės. Taip porcija ledų bus ne tik atgaiva karštą vasaros dieną, bet ir jėgų suvienijimas vardan kilnaus tikslo – pagalbos vaikams ženklas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių