Lietuvos inkstų fondui vadovaus M. Miglinas

  • Teksto dydis:

Vilniuje vykusiame Lietuvos inkstų fondo susirinkime VUL Santariškių klinikų Nefrologijos centro vadovas prof. Marius Miglinas buvo išrinktas šio fondo valdybos pirmininku. Renginyje taip pat dalyvavo buvęs sveikatos apsaugos ministras ir buvęs VUL Santariškių klinikų generalinis direktorius A. Vinkus, prof. B. Dainys ir  fondo steigėjai.

"Didžiulė garbė ir atsakomybė būti išrinktu tokios išskirtinės organizacijos vadovu. Svarbiems darbams labiausiai įkvepia Lietuvos inkstų fondo įkūrimo istorija, jo tuometė reikšmė žmogaus gyvybei. Žinojimas, kad prieš 24 metus fondas įkurtas siekiant išgelbėti dializuojamų pacientų gyvybes, kai ekonominės blokados metu buvo nutrauktas medicininių priemonių tiekimas, įpareigoja siekti kilnių tikslų dabar ir ateityje." – kalbėjo prof. M. Miglinas.

Susitikimo dalyviai aptarinėjo šios medicinos srities problemas ir aktualijas. Naujai išrinktas valdybos pirmininkas kalbėjo apie ateities planus ir naujus fondo tikslus bei darbų idėjas: tobulinti specialistų žinias, skatinti visuomenės švietimą bei plėsti supratimą apie inkstų ligas ir jų gydymą.

"Kiekvienas mūsų turėtume taip stengtis dėl paciento kaip tai atsidavę darė Lietuvos ir užsienio medikai. Lietuvos inkstų fondo veikla išlieka išskirtinė ir orientuota į žmogų iki šių dienų. Atnaujintuose įstatuose labdaros ir paramos organizavimas – tai tik viena iš fondo veiklos sričių, – teigia prof. M. Miglinas. – Taip pat nepaprastai svarbu tobulinti ne tik specialistų žinias, tačiau ir skatinti visuomenės švietimą bei plėsti supratimą apie inkstų ligas, jų gydymą ir prevenciją. Vienu pagrindinių fondo tikslų yra inkstų transplantacijų tolimesnis vystymas mūsų šalyje. Sieksiu, kad tęsiant visą ligšiolinę Lietuvos inkstų fondo veiklą nuolatos vyktų įvairių specialistų bei Lietuvos ir užsienio gydytojų-nefrologų bendradarbiavimas."

Susirinkime pasisakė ir kiti ilgamečiai fondo nariai ir steigėjai. Išsakytos mintys atspindėjo tiek fondo veiklą praeityje, tiek naujas idėjas.

Posėdžio metu prof. B. Dainys skaitė pranešimą apie Lietuvos inkstų fondo įkūrimo istoriją. Buvo kalbama apie fondo steigimo laikotarpiu, 1990 metais, iškilusias problemas nefrologijoje. Profesorius savo kalboje minėjo praeityje įveiktas kliūtis, siekiant pagerinti hemodializuojamų pacientų gydymo kokybę bei pailginti jų gyvenimo trukmę. Buvo pasakojama apie 1991 metais patirtus sunkumus - įrangos, medikamentų ir kitų reikalingų medicininių priemonių trūkumą, neįkainojamą užsienio, ypač Danijos, kolegų pagalbą šioje srityje. Gerinant pacientų gydymo sąlygas, tuometinis sveikatos apsaugos ministras A. Vinkus, pasitelkęs savo ryšius, pasirūpino, kad Lietuvoje nenutrūktų ligonių dializė.

Apibendrindamas pasiektus rezultatus prof. B. Dainys iškėlė Lietuvos inkstų fondo atsinaujinimo ir plėtimosi idėją, minėjo specialistams aktualius ateities renginius. Pirmasis jų - lapkričio 14 d. įvykęs gydytojų ir medicinos slaugytojų kvalifikacijos kėlimo renginys - praktinė mokslinė konferencija トNefrologija ekspertų akimis", kuriame dalyvavo Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų medikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių