- Aistė Veverskytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sveikuoliai viltingai žvelgia į liofilizuotus produktus – pastarųjų jau yra parduotuvių lentynose, tik jie – ne kiekvieno kišenei. Apie maisto apdorojimo naujovę pasakoja Kauno kolegijos Maisto technologijų katedros vedėja mokslų daktarė Ingrida Kraujutienė.
Sveikuoliai viltingai žvelgia į liofilizuotus produktus – pastarųjų jau yra parduotuvių lentynose, tik jie – ne kiekvieno kišenei. Apie maisto apdorojimo naujovę pasakoja Kauno kolegijos Maisto technologijų katedros vedėja mokslų daktarė Ingrida Kraujutienė.
– Neaiškūs maisto priedai, konservantai, milžiniški kiekiai cukraus ar druskos – tokius priekaištus neretai išsako maisto produktų vartotojai. Ar iš tiesų maisto gamyboje taikomos naujovės yra nesveikos ir tarnauja tik gamintojų interesams? Gal skeptikus nuramins liofilizacija?
– Jeigu kalbėtume moksliškai, liofilizacija yra kietojo kūno parėjimas į dujinę fazę, išvengiant skystos būsenos. Paprastai tariant, maisto produktai užšaldomi didelėje vakuuminėje erdvėje ir džiovinami šaltyje. Produktuose esantis į ledą sušalęs vanduo išgaruoja, tačiau jis, kitaip nei įprastai, nepavirsta į vandenį, o iš karto pereina į garų fazę. Vandens garai nugula ant specialiame aparate esančio šaldiklio gyvatuko, jie čia vėl užšaldomi, bet nebepatenka į maisto produktą, o lieka kitoje talpykloje. Įdomu tai, kad liofilizacija naudojama ne tik maistui gaminti – šį būdą savo veikloje žino farmacininkai, medikai, archeologai, muziejininkai. Kai kurie itin reti eksponatai taip pat apdorojami liofilizacijos metodu.
– Ar tam reikalinga speciali įranga?
– Liofilizacijai atlikti reikalingas specialus aparatas – liofilizatorius, į jį dedami jau užšaldyti produktai. Šis procesas, priklausomai nuo maisto produkto, trunka 2–3 paras. Tokiu būdu paprastai apdorojami vaisiai, uogos, daržovės. Kauno kolegijoje buvo atlikti eksperimentai ir liofilizuoti mėsos, žuvies produktai, netgi miltų gaminiai.
– Ar džiovinimas šalčiu nepakeičia maisto savybių?
– Apdorojant šiuo būdu išgarinamas vanduo, todėl produktas palengvėja dešimtis kartų. Vis dėlto vaisiaus, uogos, žuvies, mėsos ar kito produkto skonis, kvapas, spalva nepasikeičia. Santykinai suintensyvėja skonis, pavyzdžiui, ragavę liofilizuotų bananų žmonės dažnai sako, kad šie – netikėtai rūgštelėję, o braškės – gerokai saldesnės nei džiovintos įprastai. Yra tokių, kurie teigia, esą liofilizuotų produktų konsistencija kažkuo primena morengus – jie tokie patys lengvi ir traškūs.
– Kuo džiovinimas šalčiu skiriasi nuo įprasto džiovinimo?
– Jeigu maistą džioviname įprastai, tuomet sumažėja vandenyje tirpių vitaminų kiekis, suyra fermentai ir biologiškai veiklios medžiagos. Netgi maisto išvaizda tampa nebe tokia – pakinta spalva, paviršius susiraukšlėja. Liofilizuojant produktus tokių pokyčių nebūna.
– Išvardijote džiovinimo šalčiu privalumus. Ir kam šis būdas parankesnis – maisto gamintojams ar vartotojams?
– Liofilizacijos būdas parankus visiems. Po džiovinimo produkte likusi 1 ar 2 proc. drėgmė sudaro netinkamas sąlygas mikroorganizmams vystytis. Be to, produkcija, supakuota į sandarią plastikinę tarą, išlieka nepakitusi trejus metus. Įsivaizduojate, produkciją stiklo taroje galima laikyti iki 25 metų. Ir tam nenaudojama jokių konservantų. Didžiausi privalumai – ilgas galiojimo laikas ir lengvumas, produktus labai patogu transportuoti. Ypač aktualu, kad vartojant liofilizuotus produktus yra itin maža alergijos tikimybė, nes apdoroti nenaudojami jokie maisto priedai. Išimtis, jei alerginė reakcija atsiranda dėl natūralios produkto sudėties, džiovinimas šalčiu tada negelbėja.
– Ką pasakytumėte skeptikui, kuris mano, kad ilgus metus laikomas produktas – nesveikas. Ar tokiems nuogąstavimams yra pagrindo?
– Šie produktai yra sveiki, tik juos reikia saugoti nuo drėgmės, dienos šviesos ir oro patekimo į pakuotę. Jei džiovinti šalčiu produktai sudrėksta, jie tampa jusliškai nepatrauklūs. Vietoj malonaus traškumo atsiranda sunkiai sukramtomo dalyko pojūtis, kažkas panašaus į gumą.
– Ar teko girdėti, kas Lietuvoje taip apdoroja produktus?
– Liofilizacijos įrangą plačiausiai naudoja mokslo įstaigos: pavyzdžiui, Kauno technologijos universitetas, Kauno kolegija, Sodininkystės ir daržininkystės institutas, Aleksandro Stulginskio universitetas. Liofilizuotais produktais po truputį prekiaujama sveiko maisto parduotuvėse, specialiuose įprastų parduotuvių skyriuose. Dalis produkcijos – lietuviška.
Džiovinimą šalčiu labiausiai pamėgę saldumynų gamintojai – liofilizuotos uogos apliejamos šokoladu. Pavyzdžiui, įmonei "Rūta" džiovintus šalčiu produktus tiekia Sodininkystės ir daržininkystės institutas, taip pat Lenkijos įmonės. Pastaruoju metu naujove ypač domisi restoranai, kurie patiekalams ruošti naudoja liofilizuotų produktų pabarstukus. Populiarūs liofilizuotų alyvuogių milteliai, taip pat vaisiai ir uogos – šie dažniau naudojami puošybai.
– Ar liofilizuoti produktai yra daug brangesni?
– Jie iš dalies brangūs. 30 g įprastų mūsų klimatui vaisių ar uogų gali kainuoti maždaug 7–15 litų. Kainą lemia tai, kad procesui sunaudojama nemažai elektros energijos, be to, pati įranga dar gana brangi. Svarbu, kad liofilizuoti reikalinga itin kokybiška žaliava, jai keliami aukšti reikalavimai. Galbūt įrangą tikslingiau būtų įsigyti organizacijoms, kurios pačios apsirūpina produktais, pavyzdžiui, augina ūkiuose vaisius ar uogas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Apklausa: daugiau kaip trečdalis Lietuvos vaikų savo savijautą vertina vidutiniškai
Lietuvos vaikai savo savijautą vertina vos 6,2 balo iš 10-ies, rodo „Gelbėkit vaikus“ inicijuota jaunimo apklausa. ...
-
Ar žinote, kad 10 tūkst. žingsnių per dieną jau nebepakanka?5
Širdies ir kraujagyslių ligos Lietuvoje itin dažnos. Priešais Vyriausybės langus vakar duris trumpam atvėrė Kardiologijos informacinis centras, kuriame žmonės konsultuoti apie širdies nepakankamumą. Vietoje buvo galima atlikti ir t...
-
Ministerija pakartotinai imasi Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovo paieškų
Nė vienam kandidatui nesurinkus minimalaus reikalingų balų skaičiaus pirmajame konkurse, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antrą kartą bando rasti naują Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovą. ...
-
Kodėl Lietuvoje plinta legioneliozė?3
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pripažino, kad legioneliozės atvejų daugėja. Per dešimt metų šalyje užfiksuoti 188 šios ligos atvejai, o daugiau nei trečdalis jų užfiksuoti vos per vienus metus – pernai. Vien &sca...
-
Kai technologijos pasitarnauja: dirbtinis intelektas atkūrė balsą1
Naudojant dirbtinio intelekto balso klonavimo technologiją labai lengva apsimesti kitais asmenimis, todėl vis dažniau baiminamasi, kad tai gali tapti pagrindiniu sukčių įrankiu. Vis dėlto technologija gali ir pasitarnauti. Štai amerikiečių medi...
-
A. Dulkys lankysis Molėtų gydymo įstaigose, susitiks su vietos vadovais7
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys penktadienį su darbo vizitu lankysis Molėtuose. ...
-
Vaiko dienai skirta akcija „Paskambink man šiandien“ – emocinei vėžiu sergančių vaikų paramai
Paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“ pirmą kartą organizuoja jautrią Vaiko dienos progai skirtą akciją „Paskambink man šiandien“, kurios metu gegužės 17 d. nuo ankstyvo ryto iki vidurnakčio visi kviečiami paskambinti...
-
Vilniuje užfiksuota padidėjusi oro tarša
Ketvirtadienį sostinės Žirmūnų rajone užfiksuota padidėjusi kietųjų dalelių (KD10) koncentracija. ...
-
Neskubėkite mėgautis išsiilgta saule – tai pavojinga
Sinoptikai žada, kad jau greitai mėgausimės šiluma ir maudysimės saulės spinduliuose visu pajėgumu. Saulė – gyvybės ir energijos šaltinis, todėl pavasarį troškimas pasišildyti saulėje ir įgauti gražią odos spalv...
-
A. Dulkys: visos šalys turi vakcinų utilizavimo problemą8
Visos valstybės turi perteklinių COVID-19 skiepų utilizavimo problemą, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, komentuodamas generalinės prokurorės pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl įsigyto didelio vakcinų kiekio ir jų išpylimo. ...