Maisto derinimas: ko vienoje lėkštėje šiukštu neturėtų būti?

Pavasarį pasitinkate vildamiesi atsikratyti kelių per žiemą ant šonų susikaupusių kilogramų? Kaip žinia, drastiškos dietos norimo rezultato neduos. O štai subalansuota mityba – pats tas. Tik ką reiškia subalansuota? Kai kurie sveikos mitybos entuziastai teigia: tai – produktų derinimas. Tad šį kartą pasvarstykime, ką dera valgyti kartu, o ko vienoje lėkštėje šiukštu neturėtų būti.

Suvalgę mėsos su bulvėmis ir po to dar išgėrę kavos su pienu, tikrai jausimės apsunkę. Tą pačią mėsą ar bulves suvalgius su šviežiomis ar raugintomis daržovėmis, savijauta bus kur kas geresnė.

Atskira filosofija

Maisto derinimas – filosofija, turinti aiškias gaires. Anot derinančiųjų produktus, baltymai virškinami rūgščioje terpėje, o angliavandeniai – šarminėje. Organizmas vienu metu nesugeba išskirti ir rūgšties, ir šarmų, todėl jei mėsa valgoma su bulvėmis, o žuvis su ryžiais, pirmiausia skrandis virškins angliavandenius. O baltymai – mėsa ar žuvis – gulės skrandyje, kol susidarys rūgštinė terpė. Nevirškinami produktai skrandyje aprūgsta, ima pūti.

Panašiai ir su vaisiais bei riešutais. Nemirkyti riešutai – koncentruoti baltymai, virškinami skrandyje, tad iškart po jų suvalgius vaisių, kurie pradedami virškinti dar burnoje, organizmui siunčiami prieštaringi signalai. Vaisiams reikia kuo greičiau atsidurti plonojoje žarnoje, šarminėje aplinkoje, o baltymams reikia rūgštinės aplinkos. Kadangi vienu metu išskirti šarmą ir rūgšti skrandžiui pernelyg sudėtinga, vaisiai pradeda rūgti.

Maisto produktų derinimo šalininkai tikina, kad netinkamai parinkti produktai yra dujų susidarymo, žarnyno užterštumo, vidurių užkietėjimo priežastis.

Pagrindinės taisyklės

  • Baltyminius produktus valgykite atskirai
  • Nevalgykite kartu mėsos ir kiaušinių, žuvies ir sūrio ir t.t. Pieno produktus geriausia valgyti ar gerti atskirai.
  • Vienu metu nevalgykite krakmolingo ir baltyminio maisto
  • Mėsos, kiaušinių, sūrio, riešutų ar kito baltyminio maisto nereikėtų užkąsti duona, bulvėmis, saldžiais vaisiais arba grūdais.
  • Nevalgykite krakmolingo ir rūgštaus maisto vienu metu
  • Rekomenduojama vengti valgyti duoną, bulves, bananus ar kitus krakmolingus produktus su ananasais, pomidorais, citrinomis, apelsinais ir kitokiu rūgščiu maistu.
  • Krakmolingo maisto negardinkite cukrumi
  • Kai krakmolingas maistas gardinamas cukrumi, prasideda rūgimo procesas.
  • Vaisius valgykite atskirai
  • Vaisius galima maišyti tarpusavyje, išskyrus saldžius ir rūgščius, tačiau nepatariama to daryti su kitais maisto produktais.
  • Būtinai darykite pertraukas tarp valgymų
  • Pertraukos tarp valgymų daromos tam, kad skrandyje nesusimaišytų skirtingi produktai. Po vaisių ar daržovių patariama palaukti dvi valandas, po krakmolingo maisto – tris valandas, o po baltyminio – keturias valandas.


Valgydami negerkite skysčių

Numalšinti troškulį geriausia likus pusvalandžiui iki valgymo arba praėjus valandai po jo. Priešingu atveju, skysčiai praskiedžia skrandžio sultis ir apsunkina virškinimą.

Nevalgykite vienu metu daugiau nei šešių skirtingų produktų, net jeigu valgomi tik vaisiai arba daržovės, ši taisyklė taip pat galioja. Kitu atveju virškinimo sistema bus apkrauta kaip ir maišant bet kokius kitus produktus.

Komentaras

Studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė:

- Aišku, bet kokiu atveju maistą skrandis suvirškins. Skirtumas tik tas, kad žmogaus savijauta, suvalgius vienokį ar kitokį derinį, bus skirtinga. Be to, klausimas, kokios maisto medžiagos bus pasisavinamos. Į maisto produktų derinimą galima pažiūrėti skirtingai. Vienas būdas – klasikinis, kur kartu nerekomenduojama valgyti mėsos su bulvėmis ar mėsos su duona ir panašiai. Kitas – kai kalbame apie maisto medžiagų pasisavinimą. Pavyzdžiui, jei valgome grikius su pienu ar burokėlius su varškės sūriu, iš tų produktų gausime mažiau geležies, nes pieno produktai blokuoja geležies pasisavinimą.

Visuomet žmonėms sakau, kad pavalgę šie pasižiūrėtų, kaip jaučiasi. Derinant produktus, skirtumas bus akivaizdus. Pavyzdžiui, suvalgę mėsos su bulvėmis ir po to dar išgėrę kavos su pienu, tikrai jausimės apsunkę. Tą pačią mėsą ar bulves suvalgius su šviežiomis ar raugintomis daržovėmis, savijauta bus kur kas geresnė.

Kuo sunkiau virškinamas maistas, tuo sunkiau reikiamos medžiagos pasisavinamos. Tad ypatingų mokslų čia nereikia, svarbiausia – atsigręžti į save ir savo savijautą.

Receptas: Žuvis su žalumynais

Reikės:

200 g žuvies,

1 žiupsnelio maltų pipirų,

1 žiupsnelio druskos,

1 saujos žalumynų (petražolių,krapų ir čiobrelių),

½ citrinos,

100g augalinio aliejaus.

Folijos lapą išklokite skardoje. Dėkite žuvį. Ją pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Žalumynus susmulkinkite ir berkite į aliejų. Citrinos žievelę supjaustykite juostelėmis ir dėkite į aliejaus bei žolelių mišinį. Įberkite druskos ir pipirų. Išmaišę aliejinį mišinį įtrinkite žuvį. Citrinos sultis išspauskite ant žuvies. Viską susukite į foliją ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie ketvirtį valandos. Patiekite su šviežiomis ar žaliomis daržovėmis. Skanaus!


Šiame straipsnyje: receptassveikatalieknumasmityba

NAUJAUSI KOMENTARAI

reqwehjlkhffcxzcz

reqwehjlkhffcxzcz portretas
Del gerino pries valgi ar po tai cia labai individualus dalykas,skirtingi kunu tipai,skirtingos ir situacijos,pas ka virskinimas labai stiprus,tiem galima,pas ka silpnas,tiem reiktu ilgiau pries ir po valgymo negerti,arba atsigerti nedaug.

to-ww

to-ww portretas
ir dabar,kaip sov.laikais,vaikai darzeliuose ,vaiku namuose,pradinukai mokyklose arba valgyklu kompl.pietums VERCIAMI PAVALGIUS ISGERTI STIKLINE SULCIU,KOMPOTO ar panasiai....

is pirsto lauzta

is pirsto lauzta portretas
pvz dietologai prancuzijoj liepia valgyt viska. salotos, mesa ar zuvis ar du kiausiniai, darzoves, kruopos, makaronai, bulves ar kiti angliavandeniai, suris ir vaisius desertui. tokie pietus ir vakariene. kasdiena. kiekiai aisku riboti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių