Mažai judantiems – vėžio ir infarkto grėsmė

  • Teksto dydis:

Namai, darbas, namai, sofa - ar ne tokiu režimu gyvena daugybė tūkstančių žmonių? Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia pavojų, nes pagal šių metų duomenis per mažai juda vienas iš keturių suaugusiųjų.

Kalba ne apie sportą

Fizinis aktyvumas dažnai maišomas su sportu ir tik užsiimantys tam tikra sporto šaka save priskiria prie aktyvių žmonių. PSO fizinį aktyvumą apibrėžia kaip bet kokį kūno judėjimą, kurį sukelia raumenys ir kuriam reikia energijos sąnaudų. Tai ne tik sportas, bet ir mankšta ar tokios veiklos, kaip žaidimai, vaikščiojimas, sodininkavimas, namų ruošos darbai, šokiai. Net ėjimas ar važiavimas dviračiu į darbą yra naudingi sveikatai.

Paskutiniai duomenys rodo, kad per mažai juda ne tik suaugę, bet ir vaikai - net 81 proc. besimokančių paauglių nėra pakankamai aktyvūs. Gaila, bet moterys ir mergaitės fiziniu aktyvumu atsilieka visose amžiaus grupėse.

„Kol žmogus pats asmeniškai su tuo nesusiduria, tol jam tai atrodo tolima statistika, tačiau kai paaugliui vaikui dėl skoliozės reikia montuoti metalą, laikantį stuburą, tai tampa šeimos tragedija. Pasižvalgius po mokyklinius suolus tokių būsimų tragedijų skaičius tik auga“, - teigia Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė.

2,5 valandos per savaitę

Dažnai fizinis aktyvumas siejamas su nutukimu: jei nejudėsi, tai sustorėsi. Iš tiesų nutukimas yra tik viena mažiausių problemų, su kuria susiduriama vien dėl to, kad per dažnai gulinėjama ant sofos. Reguliarus fizinis aktyvumas mažina širdies ligų, diabeto, insulto, hipertenzijos, įvairių tipų vėžio (įskaitant krūties ir gaubtinės žarnos), depresijos susirgimus. Tai padeda išlaikyti kūno svorį ir leidžia pasijusti energingesniems.

PSO rekomenduoja vaikams ir jaunuoliams nuo 5 iki 17 metų per dieną mažiausiai 60 minučių užsiimti fizine veikla.

18-64 metų žmonėms reikia bent 150 minučių vidutiniškai aktyvios veiklos arba 75 minučių aukšto intensyvumo veiklos.

Vyresniems nei 65 metų senjorams yra tos pačios rekomendacijos kaip suaugusiems, tik būtina pasitarti su gydytoju dėl sveikatos būklės. Vyresniems žmonėms ypač svarbu daryti pusiausvyrą gerinančius pratimus. Tris ir daugiau kartų per savaitę atliekami balansą gerinantys užsiėmimai sumažina griuvimo ir lūžių tikimybę.

Galima įvertinti testais

Lietuvoje fizinį aktyvumą skatina prieš 27 metus įkurta Lietuvos sveikuolių sąjunga. Kasmet rengiamas „Euro Fit“ finalinis konkursas (anksčiau vadinęsis „Lietuvos sveikuolis“), kuriame įvairaus amžiaus žmonės gali ne tik sužinoti savo fizinio kūno būklę pagal „Euro Fit“ vertinimo skalę, bet ir pasivaržyti tarpusavyje. Nugalėtojams skirtingo amžiaus grupėse įteikiamos LR prezidento taurės.

„Nepaprastai džiugu, kai 86 metų senjoras nepamiršta paklausti, ar jo svarbiausias konkurentas, bendraamžis iš kito rajono, irgi dalyvaus konkurse. Juk pernai jis liko antroje vietoje, tad metas revanšui!“, - juokiasi S. Kriaučiūnienė.

Renginyje ypač laukiamos šeimos su vaikais - „Euro Fit“ testus atlieka vaikai nuo 12 metų. „Euro Fit“ vyks Kaune, Lengvosios atletikos manieže, lapkričio 19 dieną nuo 10 val. Šventėje laukia ne tik testai, bet ir šiaurietiško ėjimo pamokos, Dainiaus Kepenio, Lukrecijos Augustaitytės ir S. Kriaučiūnienės paskaitos.

Daugiau informacijos ir paraišką registracijai rasite sveikuoliai.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juokdarys

juokdarys portretas
tiketi tokiais kaip kepenis vadinas neturet sau jokios pagarbos

nereikia visų žmonių lygint pagal savę

nereikia  visų    žmonių  lygint   pagal  savę  portretas
tai sėdintys neįgalieji vežimėlį ir netik seniai turėjo susirgt tokiom ligom ir panašiom
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių