Medicininės reabilitacijos procedūras svarbu atlikti laiku

  • Teksto dydis:

Ligonių kasų specialistai primena: medicininės reabilitacijos procedūros turi būti pradedamos kuo greičiau po fizinės medicinos ir reabilitacijos (FMR) gydytojo konsultacijos, ne vėliau kaip per 21 dieną. Išimtis – kai gydytojas nustato, kad jas reikėtų pradėti vėliau, pavyzdžiui, po traumos sugijus lūžiui.

Jei trukdo aplinkybės

Pacientui pačiam atidėti paskirtą reabilitaciją galima tik dėl pateisinamų priežasčių (kitos ligos, artimojo mirties ir pan.). Jei pacientas negali pradėti reabilitacijos laiku dėl asmeninių aplinkybių (dėl darbo komandiruotės, egzaminų ir pan.), jis turi pasirašyti, kad šiuo metu reabilitacijos atsisako, o vėliau prireikus jam gali būti teikiama pakartotinė FMR gydytojo konsultacija ir reabilitacijos poreikis vertinamas iš naujo.

Lietuvos fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojų draugijos valdybos narė FMR gydytoja Laura Sabienė pastebi, kad dažnai pacientai, atvykę konsultacijos dėl medicininės reabilitacijos, pageidauja masažo procedūrų, nes mano, kad tai svarbiausia gydymo priemonė. Gydytoja pažymi: veiksminga medicininė reabilitacija – kompleksinis šios reabilitacijos metodų (kineziterapijos, ergoterapijos, fizioterapijos, gydomojo masažo ir kt.) taikymas, kurį skiria FMR gydytojas pagal siuntime nurodytą diagnozę, biopsichosocialinių funkcijų sutrikimų ir ligos sunkumo laipsnį, o ne pagal paciento pageidavimus.

Pasak L. Sabienės, siekiant kuo geresnio gydymo rezultato, pacientai turėtų iki galo atlikti visas paskirtas procedūras ir būtinai informuoti apie gydymo kurso nutraukimą ar neatvykimą į procedūrą, nes, to nepadarius, ilginamos paslaugų laukimo eilės kitiems pacientams. Eilės susidaro ir tada, kai pacientai dėl asmeninių priežasčių (kasmečių atostogų, kelionių) nukelia pradinės reabilitacijos pradžią ir nespėja pradėti paskirto gydymo kurso laiku.

Auga: pasak R. Venclovienės, kasmet reabilitacijos paslaugų finansavimas didėja. / VLK nuotr.

Iki 25 procedūrų

Ligonių kasų atstovai pabrėžia, kad medicininė reabilitacija skiriama ne vien pagal diagnozę.

Ji skiriama esant biopsichosocialinių funkcijų sutrikimų ir dažniausiai pradedama nuo pradinės ambulatorinės medicininės reabilitacijos, kai skiriama iki 25 reabilitacijos procedūrų (kineziterapijos, ergoterapijos, fizioterapijos, masažo) ar pradinės stacionarinės reabilitacijos, kai, dar gydantis ligoninėje, skiriama pavienių reabilitacijos procedūrų (kineziterapijos, ergoterapijos, fizioterapijos, masažo, psichoterapijos, klinikinio logopedo užsiėmimai ir kt.).

Tam tikrais atvejais pacientas gali būti siunčiamas į medicininės reabilitacijos paslaugas teikiančią gydymo įstaigą be pradinės ambulatorinės arba pradinės stacionarinės medicininės reabilitacijos. Pavyzdžiui, kai reikia paruošti pacientą sąnariams endoprotezuoti, kai skiriama palaikomoji reabilitacija, suteikus kai kurias dienos chirurgijos paslaugas ir kt.

Dažnai pacientai klaidingai galvoja, kad po pradinės ambulatorinės reabilitacijos būtinai turi būti skiriama ambulatorinė reabilitacija. Tačiau ambulatorinės reabilitacijos poreikį nustato FMR gydytojas, įvertinęs paciento būklę po pradinės reabilitacijos. Tik tuo atveju, jei pradinė reabilitacija nedavė pakankamo rezultato, bet dar tikimasi tolesnio funkcinės būklės pagerėjimo, gali būti skiriama ambulatorinė reabilitacija.

Stacionarinė reabilitacija gali būti skiriama ligoniams po labai sunkių ligų ir traumų, kai yra didelių biopsichosocialinių funkcijų sutrikimų, sutrikusi apsitarnavimo, judėjimo funkcija. Stacionarinė reabilitacija skiriama tik po gydymo stacionare, išskyrus tuos atvejus, kai pacientą reikia paruošti protezavimui, kai reabilitacijos paslaugos skiriamos vaikams, taip pat dėl psichikos ir elgesio sutrikimų ar po dienos chirurgijos paslaugų ir kitais išimtiniais atvejais.

Gydytoja L. Sabienė atkreipia dėmesį, kad pacientai neturėtų reikalauti reabilitacijos vien dėl to, kad jiems yra diagnozuota tam tikra liga, nes reabilitacijos poreikį lemia funkcinės būklės sutrikimas, o ne konkreti nustatyta liga ar pažeidimas – pavyzdžiui, seniai nustatyta stuburo išvarža, sąnarių artrozė ir pan.

Svarbu žinoti, kad pacientas turi teisę reabilitacijos įstaigą pasirinkti pats. Jei pacientas pageidauja ambulatorinės reabilitacijos paslaugas gauti sanatorijoje, jis turi prisiminti, kad šiuo atveju maitinimo ir apgyvendinimo paslaugos nekompensuojamos, tačiau jis jų įsigyti neprivalo, t. y. jis gali atvykti tik reabilitacijos procedūrų.

Organizatorių nuotr.

Kai reikia dėl kelių ligų

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus patarėja Rimantė Venclovienė pažymi, kad reabilitacijos paslaugos neskaidomos pagal atskirus ligų kodus, jos skiriamos įvertinus visus biopsichosocialinių funkcijų sutrikimus ir vienu metu gali būti pritaikomos kelioms probleminėms sritims. Pavyzdžiui, jei pacientas atvyksta reabilitacijos dėl nugaros nervų pažeidimo, o FMR gydytojo konsultacijos metu įvertina, kad yra riboti kelio sąnario judesiai, reabilitacijos procedūros pritaikomos abiem sritims. Dėl procedūrų apimties sprendžia FMR gydytojas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, jam nustatytas ligas ir  funkcijų sutrikimus.

Svarbu įsidėmėti, kad pradinės ambulatorinės reabilitacijos paslaugos skiriamos ne pagal diagnozes, o vertinant funkcijų sutrikimus. Vieno gydymo epizodo metu Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokama iki 25 reabilitacijos procedūrų, kurios pritaikomos individualiai kiekvienam pacientui.

Pasak R. Venclovienės, kasmet reabilitacijos paslaugų finansavimas vis didėja. 2021 m. šiai sričiai buvo skirta 98 mln. eurų, pernai – 114 mln. eurų, šiais metais – jau 120 mln. eurų iš PSDF.

Daugiau apie medicininę reabilitaciją – ligoniukasa.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/informacija-gyventojams/gydymo-ir-sveikatos-prieziuros-paslaugos/medicinine-reabilitacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ASTA

ASTA portretas
gydytojas ne kaltas,cia kaltos ligoniu kasos,jos suinteresuotos del musu krepselio,del to,kad gydytojas gautu maziau algos,jos gydytoja apkrauna popieriu pildymu,tad tokiu atveju gydytojas pildo kompu popieriu,kad maziau aptarnautu ligoniu ir ko pasekoje gaunas tokios eiles,o tuo paciu metu gydytojas gali tik viena kuno dali,nes TAI ir nurodo ligoniu kasos,ar jus isivaizduojate kaip del to apkraunami seimos gydytojai,toliau sekanti grandis trukdoma,dar toliau -mes ligoniai.Tai iki tokio absurdo sukurta eiliu problema pas gydytojus sveikatos aps.vadybininku,ministru ,ir nekaltinkime,kodel nera LT gydytoju,ir kodel tokios eiles....Sena sistemos problema,kurios niekas nekeis,nes sistemai patogiau...labai gaila gydytoju,kurie dirba rastininkais ,neturedami laiko pakelti galvas nuo popieriu..Kas nesusidurete su tuo,niekads nesupras

Asta

Asta portretas
visiškai teisi. Pridurti galiu tai kad kai pradėjau sakyti, kad skauda ir kelius ir nugarą, gydytoja mane nutraukė: "Ne, gydys tik vieną. Išsirinkit ką labiausiai skauda". Linksma? Medicinos vadybininkai (turbūt jie gydytojai) nežino (ar apsimeta, kad nežino), kad žmogus yra vientisa sistema, o ne atskirai kojos ir atskirai nugara. Tegul ponia nelaiko žmonių kvailiais, nes daugelis "reabilitaciją" yra patyrę. Ir kodėl skiriamos 4 nemokamos procedūros, kai jų reikia mažiausiai 6. Tai apie ką čia kalbama?

aha ...ASTA

aha ...ASTA portretas
zinau ,kad reikia,tik gal nejuokinkite ,kad greiciau,eiles po 2men laukti,kad pakliuti pas reabilitacijos gydytoja,po to eile men .,jei ne daugiau pas kineziterapeutus.....,sanatorijos is vis neprieinamos po operaciju arba mokek is savo kisenes uz nakvyne ir maista,nemokama medicina ale DULKI turim,truksta gydytoju,kineziterapeutu,stai 2 men laukiu po operacijos pas gyd.reabilitologa.....,sugriauta visa medicinos sistema....,vaistu po visa LT turi plakjtis ,kad gautum arba isvis negautum,kam jus ten visi ministerijoje sedit ALE vadybininkai,kabinetai dykaduoniu prigrusti,fu....salykstu antrastes skaityti......MELAS
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių