Medikai ragina skiepytis – gripas ima plisti

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS (ULAC) centro medikai informavo, jog sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje didėja.

Keturiasdešimtąją šių metų savaitę (spalio 3–9 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 59,2 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 51,1 atv./10 tūkst.  gyventojų.

Nuo 2015 m. 40-osios savaitės pradėti rinkti duomenys apie dėl gripo hospitalizuotus asmenis 2016–2017 m. gripo sezonui. 40-ąją metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 6 asmenys. Iš jų – 3 vaikai iki 2 metų amžiaus ir 3 vaikai iki 17 metų. Vienas iš hospitalizuotų asmenų paguldytas į intensyviosios terapijos skyrių. Daugiausiai hospitalizuotų asmenų buvo Tauragės apskrityje.

Sergamumo gripu ir ŪVKTI rodikliai apskrityse

ULAC medikai primena, kad skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų: plaučių, bronchų, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo ir kitų komplikacijų.

Pasaulio sveikatos organizacija ypatingai rekomenduoja pasiskiepyti šiems rizikos grupių asmenims:

65 metų ir vyresniems asmenims; nėščiosioms; asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose; asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

Rizikos grupėms priskiriami asmenys pasiskiepyti gali nemokamai. Dėl skiepų reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Daugiau apie gripą skaitykite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių