Mesti rūkyti trukdo trys baimės

Atsisakyti fiziškai cigaretės nėra sunku, bet psichologinė priklausomybė išlieka visą gyvenimą. Daugiau nei 10 metų žmonėms padedantis mesti rūkyti pastorius prisipažįsta, kad jam iki šiol kvepia tabako dūmai. Nors paskutinę cigaretę surūkė prieš tris dešimtmečius.

Bijo nesėkmės

Baigęs specialius mokymus, pastorius ir šeimos ugdymo konsultantas Gintaras Nekis visoje Lietuvoje veda užsiėmimus norintiems mesti rūkyti. Birželio pabaigoje prisijungti prie šios programos kviečiami ir klaipėdiečiai.

Pasak G.Nekio, paskaičiuota, kad iš keturių rūkalių trys norėtų atsisakyti šio įpročio. Tam dažniausiai sutrukdo baimės: nesėkmės, abstinencijos sindromo ir socialinė.

Žmogus bijo, kad jam gali nepavykti mesti rūkyti. Kai jis nusprendžia atsisakyti rūkymo nuo tam tikros datos, o po kurio laiko aplinkiniai jį vėl pamato su cigarete rankoje – pašaipos tokiais atvejais labai kerta per savivertę. Pastoriaus pastebėjimu, nesėkmės baimė yra dominuojanti.

Kiti vengia atsisakyti rūkymo, baimindamiesi nemalonių, abstinencijos sukeltų pojūčių. Vieni juos, priklausomai nuo amžiaus, lyties, gyvensenos, rūkymo stažo, ištveria lengviau, o kitiems būna sunkiau.

Trečiąją baimę kelia socialinės priežastys: metusiam rūkyti tampa sunku būti tarp rūkančiųjų, ypač jei cigaretė buvo tapusi draugu, paguoda, ramybės šaltiniu.

Svarbus palaikymas

Pasak G.Nekio, nugalėti šias ir kitas baimes padeda bendruomenė. Penkių dienų rūkymo metimo programa remiasi principais, padedančiais stiprinti fizinę, emocinę, dvasinę ir socialinę sveikatą.

Pastorius daug dėmesio skiria santykių temai, nes ši sritis dažnai kelia stresą, sužadinantį norą užtraukti dūmą.

Prieš gerą dešimtmetį, pradėjęs vesti mokymus, Gintaras rodydavo daug skaidrių ir mažai bendraudavo. Dabar, atvirkščiai, stengiasi rodyti kuo mažiau skaidrių ar dėstyti teorines tiesas, ir kuo daugiau bendrauti.

Pasak pastoriaus, socialinis palaikymas ir bendravimas, metant rūkyti, teikia milžinišką naudą.

"Pagal patvirtintą statistiką sėkmingiausiai priklausomybės atsisako tikintys žmonės. Nesvarbu, kokia tai priklausomybė. Jeigu žmogus sugeba įsikibti į aukštesnės jėgos ranką, jeigu jis tiki, kad yra mylintis, atleidžiantis, palaikantis Dievas, kuris suteikia jėgų, tada pats įgauna jėgų. Aš nemažai kalbu apie maldą", – pasakojo lektorius.

Paskutinė cigaretė

G.Nekis atkreipia dėmesį, kad metant rūkyti svarbios trys fazės: pasiruošimas, metimas ir išlikimas. Dar iki užsiėmimų pradžios dalyviams jis siūlo apsispręsti, kada surūkyti paskutinę cigaretę.

Geriausia, kai tai įvyksta dar iki užsiėmimų pradžios – tada būna lengviau įveikti abstinenciją, kuri trunka pirmas tris ar penkias dienas, priklausomai nuo žmogaus. Tačiau mokymuose laukiami ir rūkantieji.

"Žmogui, kuris nusprendė atsisakyti rūkymo, pirmiausia reikia žinių, palaikymo, savo valios ir fizinės sveikatos stiprinimo", – apibendrino lektorius.

Rekomenduojama pradėti mankštintis, atlikti kvėpavimo pratimų, atsisakyti alkoholio ir kavos. Būtina gerti daug vandens, kad iš organizmo plautųsi nikotinas, patariama vartoti daug vaisių ir daržovių, svarbu – gerai išsimiegoti. Nervų sistemai reikia poilsio. Tačiau vien to neužtenka.

Optimistams lengviau

Pasak Gintaro, svarbus yra protinis pasiruošimas – savęs nuteikimas, kai būtina sudaryti aiškią veiksmų strategiją. Įtvirtinti savo prote sprendimą  "aš būsiu nerūkantis, gyvensiu sveikiau – tai man naudingiau".

Ne mažiau svarbi emocinė sveikata: sugebėjimas valdyti savo emocijas, gauti ir išlaikyti teigiamas emocijas, išlikti optimistu. Šie jausmai suteikia jėgų.

Moksliškai įrodyta, kad mūsų valia priklauso nuo emocijų, jausmų. Kuo žmogus liūdnesnis, prislėgtas blogų minčių, paniręs į depresiją, tuo mažiau turi šansų pasiekti savo tikslų.

Rūkymo atsisakančiam žmogui svarbu išsikalbėti, papasakoti išgyvenamus potyrius, jausmus ir mintis. Tai yra vienas svarbiausių punktų.

Kartais žmonės bando atsikratyti rūkymo vartodami medikamentus. Pastorius atkreipia dėmesį, kad vaistai turi šalutinį poveikį. Be to, kada nors vis tiek teks jų atsisakyti – stebuklingų piliulių, padedančių atsisakyti priklausomybės "čia ir dabar" nėra. Tad bet kokiu atveju kovoti su priklausomybe teks pačiam.

Mesti visiems laikams

Pastorius atkreipė dėmesį, kad svarbiausia yra išlikti nerūkančiam. Penkių dienų rūkymo metimo programa "Kvėpuok laisvai" yra gana sėkminga: priklausomybės nuo tabako atsisako apie 40–80 proc. dalyvių, tačiau nemaža dalis jų vėliau sugrįžta prie šio įpročio.

Pastebėta, kad grįžti prie rūkymo dažnai paskatina alkoholis, stresas ir kava.

"Bet koks narkotikas suteikia malonumą. Žinoma, jo poveikis dvejopas – narkotikai žaloja organizmą. Kai žmogus meta rūkyti, jam visa gyvenimą išlieka emocinė priklausomybė. Jo emocinė atmintis yra užfiksavusi, kad cigaretė ir malonumas – susiję. Mes mokome, kaip vieną malonumą pakeisti kitu, sveikesniu. Biblijoje gražiai pasakyta: "Džiaugsmas Viešpatyje yra mano stiprybė." Džiaugsmas suteikia stiprybės. Jei, ištikus kokiai nors krizei, žmogus negauna malonumo, jis net nesusimąstydamas gali paimti pasiūlytą cigaretę. Viskas priklauso nuo mūsų valios, kai ji susilpnėja, žmogus tampa pažeidžiamas", – aiškino lektorius.

Klaipėdoje veikianti adventistų bendruomenė, propaguojanti sveiką gyvenseną, planuoja padėti tokiems žmonėms išlikti nerūkantiems.

"Tai tiesiog tarnystė, be jokių užslėptų tikslų įtraukti į bendruomenę. Norime pritraukti kuo daugiau savanorių ir plėsti tą ratą, norinčių padėti mesti rūkyti. Viena didžiausių pagalbos rūšių yra bendravimas: kai kas nors nuoširdžiai domisi, kaip šiandien sekėsi, ar pavyko susivaldyti, nugalėti potraukį. Pokalbis ir grįžtamasis ryšys žmogui yra didžiulė pagalba. Atrodo, smulkmenos, bet jos vaidina didžiulį vaidmenį", – pasakojo pašnekovas.

Adventistų bendruomenė, turinti krikščionišką sveikatos klubą, renkasi kiekvieną trečiadienį 18 val. Sportininkų g. 11. Vasarą klubo nariai renkasi gamtoje, organizuoja žygius (norintys prisijungti gali skambinti G.Nekiui tel. 8 656 22 192).

Daugėja jaunimo

G.Nekis pastebėjo, kad į mokymus vis dažniau ateina jaunų žmonių. Kai kuriems jų nėra nė dvidešimties, tačiau jų rūkymo stažas – ne vieneri metai.

Pastorius prisiminė 14 metų paauglį iš Šiaulių, nusprendusį atsikratyti rūkymo po ketverių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ru

ru portretas
saunu kad padeda mesti 20mil.o pradejo 100mil

Ray

Ray portretas
Ar si programa yra mokoma?

Cia dar viduramziai.

Cia dar viduramziai. portretas
Lietuvoj ruko apie 20 proc moteru. Realybej dar daugiau. Svedijoj maziau nei 5. Nulinis dar isgilavinimas pas mus.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių