Metastazavusiu žarnyno vėžiu sergantiems pacientams – pažangus gydymas

  • Teksto dydis:

Nuo šių metų birželio pacientams, sergantiems metastazavusiu žarnyno vėžiu, tiksliau – gaubtinės ar tiesiosios žarnos vėžiu, išplečiamos gydymo galimybės.

Remiantis Sveikatos apsaugos ministro įsakymu, nuo šiol gydymas biologiniu vaistu bevacizumabu bus skiriamas ne tik pirmaeiliam, kai liga diagnozuojama pirmą kartą, bet ir antraeiliam, kai liga atsinaujina, gaubtinės ar tiesiosios žarnos vėžiui gydyti. Kaip rašoma pranešime spaudai, gydymas kompensuojamas 100 proc.

Biologinės terapijos efektyvumas ir nauda gydant žarnyno vėžį yra įrodyta. Naujai kompensuojamo gydymo monokloniniu antikūnu bevacizumabu privalumas tas, kad jį galima skirti su visais chemoterapijos preparatais ir tokiu būdu parinkti pacientui labiausiai tinkamą bei mažiausiai toksišką gydymo schemą. Be to, skiriant bevacizumabą ligai atsinaujinus, užtikrinama efektyvesnė ligos kontrolė bei pagerinamas paciento išgyvenamumas.

Žarnyno vėžio gydymas bevacizumabu yra skiriamas visose šalies ligoninėse, kuriose teikiamos stacionarinės onkologijos chemoterapijos paslaugos. Gydymą pradėti ir tęsti gali tik gydytojas onkologas chemoterapeutas.

Šis vėžys iš kitų onkologinių susirgimų išsiskiria tuo, kad vystosi lėtai ir ligos simptomai ankstyvosiose stadijose nėra ryškūs, tad profilaktika yra pagrindinė kovos su žarnyno vėžiu priemonė. Lietuvoje jau keletą metų veikia patikros dėl žarnyno vėžio programa, kurioje gali dalyvauti visi virš 50 metų amžiaus Lietuvos gyventojai.

Remiantis statistika, žarnyno vėžys ankstyvosiose stadijose yra viena sėkmingiausiai gydomų vėžio formų – diagnozavus jį pirmoje stadijoje tikimybė visiškai išgyti siekia 90 procentų, o antroje stadijoje – maždaug 70 procentų. Aptikus vėžį vėlyvoje stadijoje paprastai reikalingas kompleksinis gydymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių