Mielai nusnaustumėte ant darbo stalo? Gydytojas siūlo sprendimą

  • Teksto dydis:

Ar žinote tą jausmą, kai grįžtate papietavęs, bet kibti į darbus jau nebėra jėgų?

Ar būna taip, kad iki darbo pabaigos liko vos valanda, bet jaučiatės toks mieguistas, kad rodos, užmigsite šalia kompiuterio, o vienintelis išsigelbėjimas yra puodelis kavos ir kas nors saldaus? Gydytojas pataria, kaip atgauti jėgas be tonizuojančių gėrimų ir šokolado.

„Kai trūksta energijos, daugelis galvoja, kad atgauti jėgas padės cukrus, todėl ieško ko nors saldaus. Angliavandeniai suteikia energijos, tačiau ji trumpalaikė. Kava, energiniai gėrimai tonizuoja, tačiau dienai baigiantis daugelis nenori gerti tokių gėrimų, be to, energiniuose gėrimuose taip pat gausu cukraus“, – pasakoja šeimos gydytojas, medicinos auditorius Renatas Dainius.

Tačiau kartu su organizmui būtinais aktyviaisiais mineralais vartojami angliavandeniai gali suteikti ir ilgalaikės energijos, tvirtina Europos maisto saugos tarnyba (EFSA).

Mineralai + angliavandeniai

„Visų pirma tam, kad nesijaustume prislopę, organizmas nuolat turi gauti magnio, kalio, kalcio, natrio. Pastarasis – vienas svarbiausių organizmo elementų. Natris dalyvauja visų organizmo ląstelių medžiagų apykaitoje. Šis mineralas užtikrina skysčių-druskų balansą, nervų sistemos, raumenų veiklą, padeda sureguliuoti kraujo spaudimą. Ypač natris reikalingas intensyviai sportuojantiems, didelių fizinių krūvių metu, karščiuojant, nes dažniausiai natrio atsargos senka tada, kai daug prakaituojama, netenkama skysčių, –  pasakoja šeimos gydytojas. – Esant natrio trūkumui gali pasireikšti silpnumas, pykinimas, galvos skausmai bei nuolatinis nuovargis. Todėl pajutus tokius požymius visų pirma patariama išgerti stiklinę didelės mineralizacijos vandens bei gurkštelėti įprasto vandens. Mat gali būti, kad prasta savijauta – signalas, kad organizmui pristigo natrio“.

Kad nesijaustume prislopę, organizmas nuolat turi gauti magnio, kalio, kalcio, natrio.

Energijai gauti gydytojas rekomenduoja saldumynus keisti vaisiais, pavyzdžiui, obuoliu, o tonizuojančius gėrimus – natūraliu mineraliniu vandeniu su aktyviaisiais mineralais, kurio sudėtyje yra natrio. Mat, anot Europos maisto saugos tarnybos tyrimo, toks natrio ir angliavandenių derinys suteikia žvalumo ir energijos, o ne tik trumpam padidina cukraus kiekį kraujyje.

Anot „Šeimos medicinos centro“ gydytojo, pristigus energijos, rekomenduotina išgerti didesnės mineralizacijos mineralinio vandens užsikandant obuoliu. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių