- LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Orai daro didelę įtaką žmonių mitybos įpročiams, o sezoniškumas itin atsispindi pirkinių krepšeliuose. Nors Lietuvos klimato sąlygos nėra palankios visus metus auginti vaisius ar daržoves, tačiau gyventojai net ir žiemą neturi likti be vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų.
Žiemos sezonu pirkėjai ieško lietuviškų gėrybių
Pasak mitybos poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės, būdų sveikai maitintis galima rasti net ir šalčiausią žiemą. Jai antrina prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė, kurios teigimu, daržo gėrybių pardavimai šaltuoju metų laiku gerokai išauga. Prekybos tinklo atstovė pastebi, kad daržoves bei vaisius pirkėjai renkasi ir siekdami sutaupyti, mat sezoninės gėrybės dažnai netgi būna pigesnės.
„Šaltuoju metu laikų vaisių ir daržovių poreikis tikrai nesumažėja. Priešingai – netgi išauga, skiriasi tik daržovių ir vaisių asortimentas. Pastebime, kad gyventojai labiau atsigręžia į mūsų klimatinėms sąlygoms būdingas žiemos sezono gėrybes – bulves, burokėlius, kopūstus, morkas, svogūnus. Šios rudenį Lietuvoje užaugintos daržovės gali būti saugomos per visą žiemą, todėl parduotuvėse jų įsigyti galima visada, o pirkėjai tai noriai ir daro“, – sako B. Čaikauskaitė.
Dan Gold/Unsplash nuotr.
Gumbavaisiai – vertingiausias pasirinkimas
Mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė sako, kad gyventojai elgiasi teisingai žiemos mėnesiais rinkdamiesi daugiau gumbavaisių (bulvių, topinambų, batatų) ir šakninių daržovių (burokėlių, morkų, salierų, ridikų, ropių). Šios daržovės gali suteikti trūkstamų maistinių medžiagų ir kompensuoti vitaminų trūkumą. Be to, yra ir daug skirtingų būdų jas paruošti bei panaudoti gaminant įvairius patiekalus.
„Žiema neturėtų tapti pasiteisinimu skirti mažiau dėmesio savo mitybai ar rinktis organizmui nenaudingą maistą. Mūsų krašto sezoninės daržovės visuomet yra geras pasirinkimas ir gali padėti užtikrinti reikiamą mineralų ir vitaminų kiekį organizme. Be abejo, svarbu ir tai, kaip tas daržoves ruošiame. Būtų naivu tikėtis, kad aliejuje išsikepę keptuvę bulvių, savo organizmui suteiksime didelės naudos“, – sako A. Matulevičiūtė.
Anot specialistės, geriausia sezonines daržoves panaudoti ruošiant salotas, troškinius, sriubas ar košes. Pavyzdžiui, košė gali būti gaminama ne tik iš mums įprastų bulvių, bet ir batatų arba burokėlių. Be to, šaltaisiais metų mėnesiais mitybos racioną rekomenduojam praturtinti raugintais kopūstais ar agurkais. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos teigimu, šiuo laikotarpiu geras pasirinkimas yra ir šaldytos daržovės ar uogos, džiovinti vaisai. Juos rinktis A. Matulevičiūtė rekomenduoja kuo natūralesnius – be pridėtinio cukraus, riebalų ar konservantų. Galiausiai ekspertė pataria bet kuriuo metų laiku nepamiršti ir pilno grūdo produktų.
Praturtinti savo maisto racioną žiemą, B. Čaikauskaitės teigimu, gyventojai stengiasi ir pirkdami daugiau citrusinių vaisių, taip pat – avokadų, granatų, kivių, bananų ir vynuogių. Šiuo metu pietų šalyse yra pats apelsinų, mandarinų, greipfrutų ir citrinų sezono įkarštis, todėl pirkėjams siūlomas didelis šių vitaminu C praturtintų vaisių pasirinkimas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių6
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai3
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių
„Northway“ inf. ...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...