Modelis ir tinklaraštininkė – apie „Nestoro maisto“ filosofiją

Visame pasaulyje, išimtimi netampant ir Lietuvai, itin lieso kūno kultą pamažu keičia domėjimasis sveiku maistu. Jis gali būti ne tik vertingas, bet ir labai skanus.

Šiandien nebereikia ilgų valandų leisti sprendžiant, ką pasigaminti vakarienės, kad ši nebūtų žalinga organizmui ir kūno linijoms. Pritrūkus idėjų, jų nesudėtinga rasti vos per keletą minučių – tiesiog atsidarius interneto naršyklę.

Savaisiais sveikos mitybos atradimais ir receptais dalijasi ir Ieva Greičiūnaitė – žinomas modelis, vieno populiariausių maisto tinklaraščių šalyje autorė. Ieva tikina, kad savo tinklaraščio "Nestoras maistas" turiniu siekia įrodyti: sveikas maistas gali būti lengvai pagaminamas, nenuobodus ir beprotiškai skanus.

– Ne tik rašai tinklaraštį, bet ir dirbi modeliu. Galbūt "Nestoro maisto" filosofija atsirado ir dėl to, kad, norint dirbti šį darbą, būtinas gražus kūnas, liekna figūra?

– Iš dalies taip, nors šiuo metu modelio darbas nėra mano pagrindinė veikla. Dirbu fotosesijose tik tuomet, kai turiu laisvesnio laiko arba kai gaunu pakvietimą nusifotografuoti širdžiai mielame projekte. O kalbant apie mitybą tenka prisipažinti, kad ilgą laiką tiesiog buvau apsėsta lieknumo kulto. Modelio darbas veikiausiai prie to prisidėjo. Dėl šios priežasties gan stipriai pradėjau domėtis mityba, nes suvokiau, kad, norint būti lieknai, labai didelę įtaką daro mityba. Vėliau požiūris pasikeitė, supratau, kad modelio darbas nėra mano pašaukimas, o su šiuo požiūrio pokyčiu išnyko ir apsėdimas dėl itin liekno kūno. Džiaugiuosi, kad neišnyko susidomėjimas sveikesne mityba.

O kalbant apie mitybą tenka prisipažinti, kad ilgą laiką tiesiog buvau apsėsta lieknumo kulto.

– Kaip nusprendei gaminamus patiekalus pristatyti ir plačiajai visuomenei – atradimais dalytis tinklaraštyje "Nestoras maistas"?

– Kai pradėjau daugiau domėtis mityba, prikaupiau labai daug skanių patiekalų receptų, pajutau poreikį jais pasidalyti, skleisti žinią, kad sveika mityba nėra sudėtinga visomis prasmėmis, ir kartu realizuoti savo naują pomėgį. Tad puikus būdas pasirodė sukurti atskirą platformą, kurioje galėčiau visa tai įgyvendinti.

– Greičiausiai ne visada tiek daug žinojai apie sveiką mitybą? Ar pasikeitė tavo savijauta, kai pradėjai daugiau dėmesio skirti tam, ką valgai?

– Pasijutau energingesnė, atsirado daugiau motyvacijos judėti, o iš to kyla dar daugiau puikių dalykų.

– Beje, ar tarp sveiko ir liekno kūno galima dėti lygybės ženklą?  Galbūt dirbdama modeliu pastebėjai ir ne itin sveikų būdų palaikyti formas?

– Kaip jau užsiminiau, lieknas kūnas tikrai ne visada yra sveiko kūno požymis. Mano nuomone, sveikas kūnas yra stiprus, energingas. O kalbant apie modelio darbo užkulisius, tikrai yra tekę matyti visko. Labai daug merginų šioje industrijoje badauja ir pamiršta sveiką mitybą. Noriu pasidžiaugti, kad dabar, sparčiai populiarėjant sveikai mitybai, matau pokytį ir pažangą.

– Gal, be to, kad patiekalų ingredientai turi būti naudingi ir sveiki, turi kokių nors kitų mitybos gairių, kurių stengiesi laikytis? Na, pavyzdžiui, gerti labai daug vandens, valgyti mažomis dozėmis ir dažniau, angliavandenius keisti riebalais ir panašiai?

– Anksčiau taikiau sau labai daug gairių, tačiau ilgainiui suvokiau, kad tai atima daug laiko ir kasdienio džiaugsmo. Yra tekę skaičiuoti kalorijas, valgyti fiksuotomis valandomis, tačiau  nuo to labai pavargau ir supratau, kad maistas pradėjo užimti per didelę dalį mano minčių ir gyvenimo. Dabar tiesiog stengiuosi gana daug judėti ir, kiek įmanoma, rinktis sveikesnius produktus. Bet tikrai nesmerkiu savęs, jei suvalgau kažką mažiau sveiko ar mažiau naudingo organizmui.

– Savo patiekalų receptuose dažnai įprastus produktus, tokius kaip karvės pienas ar baltas cukrus, keiti alternatyviais – įvairiu augaliniu pienu, klevų sirupu, medumi. Tokie pokyčiai – dėl didesnės produktų naudos organizmui ar labiau dėl to, kad mažiau tukina?

– Renkuosi šias alternatyvas, nes jos yra naudingesnės organizmui. Valgant sveikus produktus daug lengviau išsaugoti gražias formas.

– Papasakok daugiau, kuo galima pakeisti daugumai žmonių įprastus produktus, kad ir tą patį karvės pieną, įprastus miltus, makaronus, sviestą, aliejų?

– Visuomet stengiuosi rinktis kuo mažiau apdirbtus produktus. Pavyzdžiui, įprastus baltus miltus keičiu viso grūdo. Įprastus makaronus taip pat keičiu visagrūdžiais, o mano mėgstamiausi yra lęšių makaronai. Jie ne tik labai skanūs, bet ir jų maistinė sudėtis daug naudingesnė, leidžianti jaustis sotiems ilgiau. Perdirbtą cukrų keičiu medumi, klevų sirupu, datulėmis, kokosų cukrumi.

– Galbūt yra produktų, kurių griežtai nevartoji? Jei taip, kokie jie?

– Nevalgau kitokios mėsos – tik paukštieną. Taip yra ne todėl, kad turiu kažkokį nusistatymą dėl sveikumo, bet tiesiog taip išėjo savaime, po to, kai vegetarizmą pakeičiau visavalgyste. Taip pat yra produktų, kurių stengiuosi vengti ar kažkuo pakeisti, jeigu tik yra galimybė. Tai perdirbto cukraus ir transriebalų turintys produktai.

– Kokie šiuo metu tavo mėgstamiausi produktai? Papasakok, kuo jie naudingi.

– Mano šaldytuve visada galima rasti daržovių – tiek šaldytų, tiek šviežių. Visuomet stengiuosi jas naudoti ruošdama savo patiekalus ir laikausi nuomonės, kad tai turėtų sudaryti didžiąją dalį patiekalo, kad jaustumės sotesni ir gautume vitaminų bei kitų naudingų medžiagų.

Taigi, tarp mano mėgstamiausių produktų yra kiaušiniai – puikus baltymų ir gerųjų riebalų šaltinis. Avokadai – taip pat. Dievinu vadinamąjį "avocado toast" (skrebutis su avokadu). Dažnai žmonės galvoja, kad sveika mityba ir duona yra nesuderinami dalykai, tačiau tai visiškas mitas. Pasirinkus tinkamą duoną ji yra puikiai suderinama su dieta.

Graikiškas jogurtas – puikus baltymų šaltinis. Jogurtuose ir kituose raugintuose pieno produktuose, pavyzdžiui, kefyre, yra daug gerųjų bakterijų, dar vadinamų probiotikais, padedančių palaikyti sveiką žarnyno veiklą. Avižų pieną mėgstu pilti į kavą vietoj įprasto karvės pieno. Šviežios datulės – mano naujas atradimas ir puikus neperdirbto cukraus šaltinis, kai norisi kažko saldaus, bet nesinori valgyti pyragų ar saldainių.

– Šiuo metu sparčiai populiarėja vegetariška, veganiška mityba. Kokia tavo nuomonė apie tai? Ar įmanoma taip maitinantis  organizmą pakankamai aprūpinti reikalingomis medžiagomis? O gal ir pati esi išbandžiusi kokį nors neįprastą mitybos būdą?

– Nesu diplomuota mitybos specialistė, todėl nenorėčiau vertinti vegetariškos / veganiškos mitybos kaip geros ar blogos. Kalbėdama apie save galiu pasakyti, kad labai mėgstu augalinės kilmės maistą, dažnai pati jį renkuosi. Netgi buvo laikotarpis, kai maitinausi tiek vegetariškai, tiek veganiškai. Tačiau galiausiai pradėjau valgyti žuvį ir paukštieną bei įvairius gyvūninės kilmės produktus, nes nesinorėjo savęs varžyti ir supratau, kad jeigu laikysiuos balanso, viskas bus gerai.

– Yra manančiųjų, kad teisingai maitintis itin sunku dėl greito gyvenimo tempo, ne visada esančių galimybių pavalgyti sveikai, ypač maitinantis ne namie, laiko stokos gamintis maistą patiems. Ką apie tai manai? Galbūt, jei tik yra noro, visada galima sugalvoti, kuo pakeisti bandelę ar limonadus, kuriuose daug cukraus?

– Tikrai galima. Pažįstu porą žmonių, turinčių tiek veiklos, kad kartais sunku suvokti, kaip jie suspėja, bet jiems vis dėlto  pavyksta maitintis sveikai. Svarbiausia – noras. Aš kuprinėje visuomet stengiuosi turėti sveikesnį užkandį tiems atvejams, kai alkis netikėtai užklumpa. Tai gali būti patys tradiciškiausi variantai – grūdų batonėliai ar džiovinta duonelė, džiovinti ar švieži vaisiai, riešutai ar juodasis šokoladas. Be to, visuomet galima skirti valandą sekmadienio vakaro prisigaminti maisto savaitei į priekį. Internete yra daugybė informacijos apie vadinamuosius meal prep (maisto pasiruošimas iš anksto).

– O kaip dėl stereotipo, kad sveikas maistas – neįdomus, blankaus skonio, juo sunku pasisotinti? Ar iš tiesų pasigaminti sveiką ir skanų patiekalą taip paprasta, kaip teigi savo tinklaraštyje? O gal, kai pati pradėjai ieškoti sveikesnių alternatyvų savo racionui, iš pradžių ir tau tekdavo ilgiau ieškoti įdomių receptų ar ilgas valandas leisti virtuvėje?

– Kaip jau minėjote, "Nestoro maisto" viena iš pagrindinių idėjų ir tikslų yra paneigti nusistovėjusį stereotipą, kad sveikas maistas yra tolygus beskoniam, sudėtingai paruošiamam ir brangiam. Taip, žmogui, kuris visą gyvenimą maitinosi greituoju maistu, iš pradžių bus kiek sudėtingiau nei tam, kuris domėjosi sveika mityba. Bet visko greitai išmokstama, o išmokus ir atsiradus įgūdžiams, tai tampa paprastu natūraliu procesu.

– Ką manai apie "cheat days" (apgaulės dienos) ir "cheat meals" (apgaulingas maistas)? Ar pati leidi sau suvalgyti greitojo maisto ar saldumynų? Jei taip, kuo labiausiai mėgsti apgauti savo dietą?

– Visų pirma, noriu paminėti, kad nesilaikau jokios dietos, todėl ir apgaudinėti savęs nereikia. Žinau, gali nuskambėti neįtikimai, bet, pavyzdžiui, greitajam maistui nejaučiu jokio potraukio. Manau, taip yra todėl, kad maistas, kurį valgau, yra skanus. O greitąjį maistą žmonės būtent dėl to ir mėgsta. Kalbant apie saldumynus, mėgstu pasiruošti savų ir jais mėgautis. Jeigu neturiu galimybės pasgaminti naminių saldumynų, tikrai nedraudžiu sau kažko mažiau sveiko. Pastaruoju metu neįvardiju to kaip "cheat meals". Tiesiog tai maistas, kuris yra mažiau naudingas mano organizmui, bet jeigu tuo metu jis man suteikė džiaugsmo, kodėl gi ne?

– Ką patartum žmogui, norinčiam maitintis sveikiau, galbūt atsikratyti šiek tiek svorio ar paprasčiausiai geriau jaustis, tačiau nežinančiam, nuo ko pradėti?

– Visų pirma, jeigu vis dar kritiškai žiūrite į sveiką maistą, pabandykite to stereotipo atsikratyti. Jeigu trūksta idėjų, kaip pasigaminti sveikesnių patiekalų, pasiieškokite jų. Nepamirškite į savo kasdienybę įtraukti bent kažkokios fizinės veiklos. Nebūtina plušti sporto salėje, galima tiesiog ilgiau pasivaikščioti ar pabėgioti. Ir, svarbiausia, nepersistenkite, per daug nespauskite savęs ir pabandykite pajausti tai, kas jums tinka geriausiai.

Ievos bananų ledų receptas

Reikės:

4 labai prinokusių taškuotų bananų,

3 valgomųjų šaukštų riešutų sviesto,

šokolado gabaliukų, riešutų ar bet kokio kito mėgstamo priedo.

Bananus supjaustyti ir užšaldyti šaldymo kameroje. Tuomet juos ir riešutų sviestą sudėti į trintuvą ir viską sutrinti iki vientisos masės. Jei lieka banano gabaliukų, kelias minutes palaukti, kol atitirps. Tada sudėti mėgstamus priedus ir išmaišyti. Galima valgyti iškart arba dėti į šaldymo kamerą ir mėgautis bet kada panorėjus. Beje, desertas taps dar gardesnis, užpylus trupučiu karšto tirpinto šokolado.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių