Mokinio režimas: labai svarbu išsimiegoti

Atostogos baigėsi. Prasidėjus mokslo metams pasiguosti galima bent tuo, kad bus rudens, po to – žiemos atostogos. Koks sveikatai palankiausias mokinio, jo tėvų darbo ir poilsio režimas, pataria gydytojas psichiatras Martynas Marcinkevičius.

– Ši savaitė mokyklose – jau darbymetis po Rugsėjo 1-osios šventės. Kaip išsaugoti šventinę nuotaiką, susitikimo su draugais ir mokymosi džiaugsmą?

– Pirmiausia būtinas deramas nusiteikimas, teigiamas požiūris į mokyklą ir mokymąsi.

– Vadinasi, eiti į mokyklą su džiaugsmu, be baimės gauti neigiamą įvertinimą?

– Pirmiausia nereikia norėti būti geriausiam, tėvai neturi to reikalauti iš vaikų. Su perfekcionizmu bet ką galima užmušti. Pas mus yra Anoreksijų skyrius, ir 90 proc. jo pacienčių yra mergaitės perfekcionistės.

Apskritai perfekcionizmas, juolab kai to reikalaujama iš vaikų, yra tėvų problema. Jie labiau turėtų rūpintis, kad vaikai būtų išsimiegoję, pavalgę pusryčius.

– Manote, kad taip nėra? Poilsio gali trūkti tik rugsėjo pradžioje dėl pakitusio režimo, nes vasarą miegoti ėjome vėliau.

– Tai, ką blogiausio pastebiu, nėra susiję su mokslo metais. Miego stoka susidaro dėl elektroninių prietaisų, kai iki antros valandos nakties vyksta pokalbiai internetu, pasislėpus po antklode. Juk dabar vaikai net ir miega su telefonu. Tai nauja ir labai opi problema.

– Vadinasi, tėvai turėtų kontroliuoti miegančius vaikus? Tai pažeistų žmogaus teises.

– Mes akcentuojame teises, bet pamirštame pareigas. Pareiga miegoti taip pat yra. Geriausias būdas ją įskiepyti, kaip ir bet kokiu kitu klausimu, – susitarti. Nustatyti protingas naudojimosi internetu ribas. Jei su pirmoku galime susitarti, kad po aštuntos valandos vakaro jis nebesėdi prie kompiuterio ir kitų elektronikos prietaisų, tai šešiolikmečiui toks režimas būtų nelogiškas. Bet ir jam būtinas poilsis, todėl dešimta valanda vakaro turėtų būti griežta riba.

– Išjungti kompiuterį ar išmanųjį telefoną ir eiti miegoti?

– Vis dėlto tai turėtų būti padaryta bent valandą prieš miegą. Negerai, jei mokinys eina miegoti vienuoliktą vakaro ir iki to laiko būna prie "Facebooko" ar telefono. Smegenys yra inertiškos, joms reikia laiko apdoroti tą informaciją, kurią gavo, ir atsipalaiduoti, pasirengti miegui.

– Ką veikti tą valandą iki miego?

– Geriausia – eiti pasivaikščioti.

– Betgi lauke jau tamsu. Galima pažiūrėti kokią nors laidą per televizorių?

– Ne, televizorius – negerai. Geriausia ramiai, neskubant nusiprausti, išsivalyti dantis. Tos procedūros ramina. Labai gerai paskaityti knygą, juolab kad mokiniams yra sudarytas privalomos literatūros sąrašas. Knyga yra visai kitoks informacijos srautas, ne toks intensyvus, kitaip veikia smegenis, nes nėra ryškių spalvų, staigių pokyčių. Televizorių, kompiuterį, telefoną reikia palikti nuošalėje, o teigiami vakariniai ritualai gali būti netgi ilgesni nei valanda.

– Vaikams maloniau nardyti virtualioje erdvėje, kur taip pat galima rasti gražių dalykų, juolab telefonu galima naudotis po antklode.

– Jeigu nepavyksta vaiko įtikinti, reikia priminti pareigas ir susitarti: telefonas po dešimtos valandos vakaro bus paliktas svetainėje ar pas tėvus, ir nebus pagundos juo naudotis. Ir rytą mokinį keltis į mokyklą žadins ne mobilusis telefonas, kurį laikyti prie lovos nesveika, o žadintuvas. Dar geriau, jei žadins tėvai, ir ne šauks iš virtuvės ar savo miegamojo, o prieis, pabučiuos, pasakys: labas rytas. Tai daug maloniau nei cypiantis telefonas.

– Šiuolaikinės technologijos užgožia nuoširdų bendravimą ne tik su draugais, bet ir su artimaisiais. Vis dėlto jos yra išganymas susisiekti su emigravusiais šeimos nariais.

– Taip, tėvai emigruoja, palieka mažus vaikus ir bendrauja su jais tik internetu. Palieka neva dėl jų, kad jiems uždirbtų. Tačiau vaikui tėvo, mamos reikia, o ne pinigų. Joks naujausias "iPhone" tėvų neatstos. Neturėjome pacientų, kurie būtų susirgę, kad augo be "iPhone", o tokių, kurie auga be tėvų, teko gydyti ne vieną. Tai, kad susergama iš ilgesio, yra įrodyta. Ne viena karta užaugo be tų žaislų ir firminių daiktų, ir buvo sveiki.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių