- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prancūzijos mokslininkai pirmadienį paskelbė didelės apimties studiją, pirmąkart atskleidžiančią statistiškai pagrįstą ryšį tarp smarkiai perdirbto maisto vartojimo ir didesnės mirties rizikos, bet tyrėjai perspėjo, kad reikia nuodugniau išnagrinėti, kokie mechanizmai tai lemia.
Studijoje, pagrįstoje duomenimis apie dešimčių tūkstančių prancūzų dietą 2009–2017 metais, daroma išvada, kad egzistuoja ne itin tvirtas ryšys tarp smarkiai perdirbto maisto (produktų, kuriuos galima vartoti iš karto arba pašildžius) vartojimo ir padidėjusios mirties tikimybės tuo pačiu laikotarpiu.
Tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „JAMA Internal Medicine“, leidžiamame Amerikos medicinos asociacijos.
Vis dėlto „neturėtume kelti panikos arba sakyti, kad valgant maistą iš pakuočių mirties tikimybė tampa 15 proc. didesnė“, pabrėžė viena iš tyrimo vadovių Mathilde Touvier (Matild Tuvjė), Paryžiaus 13-ojo universiteto mitybos epidemiologijos tyrimų grupės direktorė. Prie šios studijos taip pat prisidėjo Prancūzijos nacionalinis sveikatos ir medicinos tyrimų institutas (INSERM), Nacionalinis žemės ūkio tyrimų institutas (INRA) ir Nacionalinė menų ir amatų konservatorija (CNAM).
„Tai dar vienas žingsnis mums siekiant suprasti ryšį tarp smarkiai perdirbto maisto ir sveikatos“, – pridūrė M. Touvier.
Ryšys tarp mitybos ir sveikatos sutrikimų yra sudėtingas, o tyrimų rezultatai dažnai klaidingai interpretuojami.
Praeitais metais ta pati prancūzų tyrėjų grupė paskelbė studiją apie ryšį tarp ekologiško maisto ir vėžio rizikos.
Tyrėjai nustatė, kad mažiau ekologiškų produktų valgantys žmonės yra labiau linkę sirgti vėžiu, bet priežastinis ryšys nebuvo atskleistas. Tačiau tai neužkirto kelio daugeliui žiniasklaidos priemonių paskelbti, kad ekologiškas maistas pasižymi vėžio riziką mažinančiomis savybėmis.
Atliekant naujausią tyrimą dalyvavo apie 45 tūkst. vyresnių kaip 45 metų žmonių, daugiausiai moterų. Tyrimo dalyviai buvo prašomi kas pusmetį atsakyti į trijų internetinių anketų klausimus, atsitiktinai paskirstomus per dviejų savaičių laikotarpį. Tiriamieji turėdavo atsakyti apie maistą ir gėrimus, vartotus pastarąją parą.
Per septynerius tyrimo metus mirė apie 600 jo dalyvių. Tyrėjai išanalizavo duomenis ir nustatė, kad 10 proc. didesnė smarkiai perdirbto maisto dalis valgiaraštyje atitiko mirtingumo padidėjimą 15 procentų.
Tačiau M. Touvier perspėjo, kad šiuo atveju svarbiau, jog buvo nustatyta statistiškai reikšminga koreliacija tarp abiejų veiksnių, – ir kad studija papildė gausėjančius šios srities tyrimus.
Socialinė-ekonominė nelygybė
Smarkiai perdirbtas maistas priskiriamas prie 4-iosios kategorijos pagal NOVA maisto produktų klasifikavimo sistemą, pripažįstamą tokių su sveikatos apsauga susijusių agentūrų kaip Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).
Gamybos metu šie produktai būna paveikiami kelių smarkiai transformuojančių procesų, pavyzdžiui, kaitinimo aukštoje temperatūroje, taip pat pasižymi didesniu priedų, tokių kaip emulsikliai arba pageidaujamą tekstūrą suteikiančios medžiagos. Daugelis produktų, kuriuos prieš vartojant pakanka pašildyti, taip pat pasižyminčių dideliu druskos arba cukraus, bet menku vitaminų ir skaidulų kiekiu, irgi patenka į šią kategoriją.
Praeitais metais Prancūzijos tyrėjai paskelbė kitokių rezultatų, gautų išanalizavus tos pačios studijos „NutriNet-Sante“ duomenis. Tąsyk tyrėjai nustatė, kad vartojantys daugiau smarkiai perdirbto maisto dažniau suserga vėžiu.
Kadangi dėl etikos priežasčių neįmanoma atlikti bandymo su kontrolinėmis grupėmis, sudarytomis iš smarkiai perdirbtus produktus vartojančių arba jų visiškai nevalgančių žmonių, pasyvi stebėsena yra vienintelė galimybė mėginti nustatyti ryšį su įvairiais sveikatos sutrikimais.
Vis dėlto tokie tyrimai neišvengiamai pasižymi tam tikrais trūkimais, susijusiais su respondentų apklausų tikslumu ir faktu, kad šių žmonių sveikatos būklę veikia daugybė kitų „nematomų“ veiksnių, net jeigu rezultatai tikslinami atsižvelgiant į socialinius-demografinius kriterijus ir bendrą mitybos kokybę.
Vis dėlto lieka neatsakyta į itin opų klausimą: kokios šių maisto produktų ypatybės lemia neigiamą poveikį sveikatai?
Viena iš populiarių hipotezių – kad tai lemia maisto priedai, laikomi saugiais, nors jų poveikis tiriamas tik laboratorinėmis sąlygomis, paveikiant ląsteles arba bandomuosius gyvūnus.
Naujausia studija yra „svarbus indėlis į literatūrą“ šia tema, naujienų agentūrai AFP sakė Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologijos profesorė adjunktė Casey Rebholz (Keisi Rebholc). Ji atkreipė dėmesį, kad šio tyrimo metodika yra gana patikima, nepaisant tokio pobūdžio studijoms būdingų trūkumų.
Dar vienas svarbus veiksnys, į kurį reikėtų atsižvelgti – jos smarkiai perdirbtą maistą neproporcingai gausiai vartoja mažas pajamas gaunantys žmonės, sakė Kembridžo universiteto Klinikinės medicinos mokyklos profesorė Nita Forouhi (Nita Foruhi).
„Smarkiai perdirbto maisto produktų vartojimas atspindi socialinę nelygybę: juos neproporcingai (gausiai) vartoja asmenys, gaunantys mažas pajamas ar įgiję menkesnį išsilavinimą, taip pat gyvenantys vieni“, – aiškino ji.
„Tokie produktai patrauklūs, nes jie paprastai būna pigesni, labai gardūs dėl didelio cukraus, druskos ir sočiųjų riebalų kiekio, yra plačiai prieinami... Reikia daugiau nuveikti šiai nelygybei mažinti“, – sakė N. Forouhi.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pasireikšti sunkiai ryjamu maistu ar gėrimu, gerklės skausmu ryjant, kąsnio pojūčiu gerklėje, užkimimu po valgio ir s...
-
Balandį minimas autizmo mėnuo: žmonės kviečiami dalintis palaikymo simboliu – begalybės ženklu
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su autizmo supratimo didinimu. Šiais metais Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ jungiasi prie tarptautinės asocia...
-
Gydytojas įvardijo vasaros laiko įvedimo tamsiąją pusę: sutrikęs miegas ir prasta nuotaika5
Kasmet visose Europos valstybėse paskutinį kovo savaitgalį pereinama prie vasaros laiko, kai laikrodžio rodyklės persukamos viena valanda į priekį. Šis persukimas skirtas tam, kad vakare žmonės gautų daugiau dienos šviesos, tačiau &sca...
-
Akies vėžį diagnozavusi gydytoja mamai rėžė: išpjausite vaikui akį – dings problema
Sakoma, kad nelaimė nevaikšto po vieną. Vilniečių Dianos ir Raimondo šeima visada gyveno kad ir kukliai, bet laimingai. Jų nepalaužė žinia apie pirmagimės dukros Mėtos autizmo diagnozę, tačiau išgirdus, kad net dvejų metukų n...
-
Kai vėžiu suserga draugė
Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija ( POLA) pasidalijo vėžiu sergančios Simonos laišku draugei. ...
-
Lietuvoje nustatyti 27 koronaviruso atvejai, mirčių nefiksuota
Trečiadienį koronaviruso infekcija patvirtinta 27 žmonėms, dar šeši asmenys susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Šia pavojinga liga galima užsikrėsti bet kur, o gijimas trunka ištisus mėnesius ar net metus5
Tuberkuliozė – itin pavojinga liga. Lietuvoje sergančiųjų šia liga daugėja, o Europos Sąjungoje didesnis ligos paplitimas nei Lietuvoje fiksuojamas tik Rumunijoje. Medikai sako, kad susirgti šia liga gali ne tik asocialūs žmonės, o...
-
A. Vaitkus: Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas prie KU ligoninės – nesvarstytinas5
Seimo Sveikatos reikalų komitetui protokoliniu sprendimu pasiūlius Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos universiteto ligoninės, uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus tvirtina, kad toks klausimas nesvarstytinas. ...
-
Ankstukės Austėjos mama: ta diena atėjo nelaukta ir per anksti
Goda puikiai prisimena Covid-19 pandemijos laikotarpį, kai pasaulyje įsivyravo karantinas, atskirtis nuo artimųjų, bendruomenių, o jos šeima be visuotinio chaoso išgyveno ypatingo laukimo laikmetį – Goda sužinojo esanti nėš...
-
Sklaido mitą apie teisines bėdas netinkamai suteikus pirmąją pagalbą: nepamatuota baimė4
Gegužės 1-ąją Kauno Santakoje vyks įmonių ir organizacijų pirmosios pagalbos žaidynės „Palaikau pulsą“. Pirmąkart pristatomas renginys padės tobulinti gyvybės gelbėjimo įgūdžius. Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos direkto...