Motinos pieno nauda: nesivaržykite žindyti net ir šešiamečius

Didžiulę žindymo naudą kūdikiams vis dažniau patvirtina naujausi mokslininkų atradimai. Siūloma prireikus nesivaržyti ir žindyti net šešiamečius vaikus.

Nustebino testų rezultatai

Kūdikystėje ilgiau žindytų vaikų protinė raida geresnė. Taip teigti leidžia amerikiečių medikų atliktas tyrimas. Bostone veikiančios Brighamo ir moterų ligoninės specialistai ištyrė 180 neišnešiotų mažylių raidą nuo gimimo iki septynerių metų amžiaus.

Mokslininkai tyrimui pasirinko kūdikius, gimusius iki 30-os nėštumo savaitės. Neišnešioti kūdikiai gimsta mažesnio svorio, ūgio, neproporcingai didele galva ir kt. Jų organizmo sistemos nebrandžios – viskas priklauso nuo neišnešiojimo laipsnio.

Ištyrus septynmečius buvo nustatyta, kad vaikų, per pirmąsias 28 dienas gavusių daugiau motinos pieno, atitinkamos smegenų sritys buvo didesnės, dėmesys, darbinė atmintis ir judėjimas – geresni, intelekto koeficientas – aukštesnis. Jie geriau skaitė, sėkmingiau mokėsi matematikos. Vertinat testų rezultatus buvo atsižvelgta į tiriamųjų lytį, sveikatą, socialines sąlygas ir kt.

Motinos pienas – tik vienas veiksnys

Tyrėjai padarė išvadą, kad didesnis žindymo dienų skaičius siejasi su geresniais testų rezultatais, didesniu smegenų pilkosios medžiagos kiekiu. Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad vaiko raidą lemia daugybė veiksnių, o motinos pienas – tik vienas jų.

Pastebima, kad atliktas tyrimas patvirtina rekomendacijas, jog būtina motinos pienu maitinti neišnešiotus kūdikius ir tuomet, kai jie būna intensyvios terapijos skyriuje. Daug moterų, pagimdžiusios anksčiau laiko, išgyvena didelį stresą ir susiduria su galėjimo žindyti problema. Tyrimo išvados buvo paskelbtos leidinyje „The Journal of Pediatrics“.

Nemato žindymo ribų

Dažniausiai kūdikiai žindomi iki vienerių metukų amžiaus. Tačiau britų mokslininkai iš Svonsio universiteto mano, kad motinos pienas naudos gali duoti ir šešiamečiui. O Amerikos pediatrų akademijos tvirtinimu, vaiko žindymo apribojimo negali būti. Daugybėje nevakarietiškų šalių mažyliai vidutiniškai žindomi apie 3 metus ar ilgiau.

Žindymas yra svarbus psichologinis veiksnys. Vaiką jis nuramina, o motinai – sustiprina ryšį su kūdikiu. Antraisiais mažylio gyvenimo metais motinos pienas sustiprina jo imunitetą, aprūpina per parą reikiamo 94 proc. vitamino B12, 75 proc. vitamino A, 60 proc. vitamino C, 43 proc. baltymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lai

lai portretas
o motina atrodo kaip dziuveselis?????????????????????

Nu ,nu

Nu ,nu portretas
O tu kvaisu daugeja.Jokio intimumo joms.Tegu visi ziuri i ju ... Bene Londone skaiciau ir nuotrauka maciau ,kad kvaisiem agtidare nuogaliam kavine.Sedi visi nuogi.Ar cia taip grazu ?Kazkam knieti zmones kvailinti ,o kvailu atsiranda.

Jūs nesupratot-

Jūs nesupratot- portretas
šis štraipsnis tai feljetonas 'kabinantis makaronus' visiškoms kvaišoms:D)
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių