Mozambiką siaubia cholera: serga per 1200 žmonių

  • Teksto dydis:

Mozambikas grumiasi su choleros protrūkiu, per kurį užsikrėtė 1 tūkst. 222 žmonės ir du jau mirė, antradienį paskelbė šalies Sveikatos apsaugos ministerija

Ministerija pridūrė neįstengianti sulėtinti ligos plitimo.

Cholerai sausio 5 d. išplitus iš sostinės Maputo, protrūkis apėmė keturias iš 13 Mozambiko provincijų, spaudos konferencijoje sakė visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotoja Benigna Matsinhe (Benina Macinjė).

Pranešama, kad du mirę žmonės buvo iš Maputo rajono.

Mozambikui jau trečius metus iš eilės tenka grumtis su cholera. 2015 metais 41 žmogus mirė per vieną didžiausių choleros protrūkių šioje šalyje.

„Pastarosiomis dienomis užregistravome mažiau (naujų užsikrėtimo) atvejų, bet mums kelia nerimą tai, kad negalėjome sustabdyti ligos pernešimo“, – sakė B. Matsinhe.

Kaltas lietus

Nuo praėjusios savaitės pabaigos liga išplito į Tetės provinciją prie vakarinės Mozambiko sienos su Zimbabve ir Malaviu. Pranešta apie 397 atvejus.

Cholera paprastai smogia per lietingąjį Mozambiko sezoną, nuo spalio iki kovo, kai dėl nehigieniškų sąlygų ir stovinčio vandens susidaro palankios sąlygos šioms bakterijoms, kurios sukelia stiprų viduriavimą, skysčių netekimą ir, sunkiausiais atvejais, mirtį.

Po dvejų sausros metų Mozambiką nuo spalio tvindo liūtys.

Taip pat padaugėjo maliarijos atvejų: jų užregistruota 1,48 mln., 11 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Nuo šių metų sausio dėl maliarijos mirė 288 žmonės.

„Pastaraisiais metais matome maliarijos atvejų pagausėjimą, kuris aiškinamas mūsų tikrinimo programos pažanga“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos epidemiologijos departamento vadovė Lorna Gurjal (Lorna Guržal).

Tačiau mirčių ir sunkių atvejų skaičius mažėja, nurodė ji.


Šiame straipsnyje: Mozambikascholeraligasergamumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių