Natūrali kosmetika: madinga ar tikrai sveika?

Natūralumas – populiarus: maistas, drabužiai, buities valymo priemonės, netgi kosmetika turi būti tik iš natūralių medžiagų. Nes tik tai yra sveika?

Pasiūla ir pokyčiai

Informacijos apie natūralią kosmetiką galime rasti labai daug. Gamintojų, kurie skelbiasi, kad parduoda tik natūralius produktus, apstu, tik rinkis.

Bet kaip išsirinkti tikrai veiksmingą ir sveiką produktą, kuris ne tik nekenktų mūsų odai, plaukams, organizmui, bet ir būtų efektyvus?

"Tuo, kurie produktai yra nekenkiantys gamtai, ir natūralia kosmetika pradėjau domėtis maždaug prieš penkerius metus. Nuo tada mano namuose dingo visos priemonės, kuriose yra kenksmingų medžiagų", – apie natūralumo paieškas pasakojo kaunietė prekybininkė Vilija Tarnauskaitė.

Ji patyrė, kad per penkerius metus visa visuomenė įgijo daug daugiau žinių apie tai, kokios medžiagos leistinos natūralioje produkcijoje, kokios – ne, apskritai teisingai supranta natūralumo sąvoką.

Profesionali ir prižiūrimoji

Viktorija Rockina, šiais metais baigianti kosmetologijos studijas, pataria, kad labai svarbu skirti profesionalią kosmetiką nuo prižiūrimosios.

Kosmetologijos klinikose ar grožio salonuose specialistai naudoja profesionalią kosmetiką, skirtą intensyviai veido priežiūrai, siekiant pašalinti estetinius trūkumus ir spręsti odos problemas.

Atlikta nemažai tyrimų, įrodančių neigiamą konservantų poveikį žmogaus organizmui.

"Esminis tokios kosmetikos skirtumas – sudedamosios medžiagos ir jų koncentracija. Negaliu sakyti, kad tokios kosmetikos ingredientai yra gaminami tik cheminiu pramoniniu būdu", – aiškina V.Rockina.

Pasirodo, kosmetikos priemonių sudėtyje būna mums puikiai žinomų natūralių medžiagų. Pavyzdžiui, jautriai veido odai priežiūrėti skirtame kreme gali būti juodųjų serbentų, mėlynių, ramunėlių ekstrakto.

Baisioji hialurono rūgštis

Svarbus ingredientas, dažniausiai įeinantis į profesionalios kosmetikos sudėtį, yra hialurono rūgštis. Daugelio žmonių nuomone, tai yra nenatūrali medžiaga, tačiau kosmetologė V.Rockina tai neigia.

"Hialurono rūgštį galime išgauti net trimis skirtingais būdais: biologiniu, biotechnologiniu ir sintetiniu. Pirmam ir antram naudojamos augalinės žaliavos. Apibendrinant galima drąsiai teigti, kad profesionali kosmetika nėra vien tik sintetinė, jos sudėtyje randama nemažai natūralios kilmės medžiagų", – mitus griauna jaunoji kosmetologijos specialistė V.Rockina.

Natūrali kosmetika labiau tinka kasdien naudoti, jos galima pasigaminti ir pačiam. Pavyzdžiui, tereikia augalinio aliejaus, bičių vaško, distiliuoto vandens ir kelių lašų eterinio aliejaus. Tiesa ta, kad namų sąlygomis sunku pasigaminti kremą intensyviai veido odos priežiūrai, pavyzdžiui, odai stangrinti. Natūralios kosmetikos gamintojai turi turtingesnį medžiagų arsenalą ir daugelį sudedamųjų dalių gali labiau susmulkinti, kad šios patektų giliau į odą.

Tiesa, pastaruoju metu natūralios kosmetikos gamintojai labai patobulėjo ir mažai kuo skiriasi nuo kitų kosmetikos rūšių.

Konservantai kosmetikoje

Visuomenė neigiamai vertina konservantus, bet mažai kam rūpi, kad be jų bet koks kosmetinis gaminys išsilaikys ne ilgiau kaip tris dienas. Konservantai yra būtini norint sukurti ilgalaikę kosmetikos priemonę.

Atlikta nemažai tyrimų, įrodančių neigiamą konservantų poveikį žmogaus organizmui. Tai etilo alkoholis, natrio benzoatas ir kiti. Visi sintetiniai konservantai odą sausina, dirgina, oda tampa jautresnė, o ilgalaikis kosmetikos su konservantais naudojimas gali sukelti net ir vėžinius susirgimus", – perspėja  V.Rockina.

Natūralios kosmetikos konservantai yra augalinės kilmės. Tai  vitaminai A, E, C, rozmarino ekstraktai, sodos benzoatas ir kiti. Jie, priešingai nei sintetiniai, nedirgina odos, bet užtikrina ilgesnį gaminio galiojimo laiką.

Natūralioje kosmetikoje yra daug antioksidantų, kurie odai yra be galo svarbūs. Mus kasdien supa dulkės, užterštas oras, telefonai, kompiuteriai, daugėja laisvųjų radikalų, kurie, pažeisdami mūsų veido odą, gali paskatinti pigmentinių dėmių atsiradimą, ankstesnį raukšlių susidarymą ir net ląstelių mutacijas, sukeliančias vėžio vystymąsi. Natūrali kosmetika yra gausus antioksidantų šaltinis: dobilų, medetkų, beržų lapų ekstraktai, selenas, vitaminai A, E, C ir kiti.


Natūralios kosmetikos pranašumai ir trūkumai

* Aukšta kaina, tačiau tai yra gera investicija į ateitį, nes  ilgalaikis tokios kosmetikos naudojimas sukelia ilgalaikius odos pokyčius.

* Sunku rasti tikrai natūralų produktą. Yra nemažai gamintojų, prisidengiančių natūralios kosmetikos etiketėmis, todėl iš didelės kosmetikos produktų pasiūlos sunku rasti tikrą.

* Neigiamas sintetinių medžiagų poveikis odai

* Sausina, dirgina odą.

* Silpnina kapiliarų sieneles, skatina kuperozės vystymąsi.

* Didėja poros, kurios vėliau užsiteršia – formuojasi bėrimo elemetai.

* Mažėja odos stangrumas ir elastingumas.

* Išsivysto pigmentaciniai sutrikimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių