Naujagimiui palanki ligoninė – Kauno klinikinė

Gimdyti Kauno klinikinėje ligoninėje jauku kaip namuose. Skirtumas tik tas, kad čia maksimaliai saugu, nes į pasaulį ateinantis kūdikis pasitinkamas su ypatinga atsakomybe ir meile.
Aplenkę reikalavimus
Kauno klinikinės ligoninės (buvusios Kauno 2osios) akušeriaiginekologai ir neonatologai jau beveik du dešimtmečius vadovaujasi principu, kad kūdikių žindymas yra sveikatos pagrindas kūdikiams ir motinoms.
„Tai idealus kūdikių maitinimo būdas“, – pabrėžia Naujagimių skyriaus vedėja Jolanta Angelė Gineikienė.
Žindymo rėmimo politika – vienas svarbiausių sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio įsakymo „Dėl stacionarinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų vertinimo pagal naujagimiams palankios ligoninės reikalavimus tvarkos aprašo patvirtinimo“ nurodymų, norint pelnyti Naujagimiui palankios ligoninės vardą.
Kauno klinikinei ligoninei šis vardas suteiktas dar 2004aisiais. Pagimdžiusios moterys idealias sąlygas pradėti ankstyvą žindymą per pirmas dvi valandas po gimdymo ar cezario pjūvio operacijos turėjo dar anksčiau, nes ši praktika taikoma jau seniai.
„Gimęs kūdikis iškart guldomas mamai ant krūtinės. Jei šeima pageidauja, naujagimis gali būti guldomas ir ant tėčio krūtinės. Šis kontaktas per odą yra palaimingas abiem, o mamai tai aktyvina pieno gamybą“, – aiškina Akušerijos skyriaus vedėja Jūratė Žebrauskienė.
Šeimai palanki aplinka
Pirmasis gimdymas moterims yra ypatingas įvykis gyvenime, kupinas nežinios, jos keliamo nerimo. Tai suvokdami, gydytojai, akušerės ir slaugytojos padeda motinoms žindyti tol, kol jos įgyja patirties ir pasitikėjimą.
„Mamos konsultuojamos individualiai, nuolat vyksta mokymai, naudojant videomedžiagą. Šeimai sudaromos sąlygos būti kartu tiek gimdymo metu, tiek po gimdymo, nes visos gimdyvės palatose guldomos po vieną. Tuo mūsų ligoninės Akušerijos skyrius skiriasi nuo kitų gimdymo stacionarų“, – pabrėžia gydytoja J.Žebrauskienė.
Tokiomis sąlygomis naujagimis gali būti žindomas tiek kartų, kiek jis nori, ir taip ilgai, kiek nori – ir dieną, ir naktį. Vienvietėje palatoje gali likti tėtis ar kitas šeimos narys – pagimdžiusiai, maitinančiai moteriai labai svarbus šeimos narių palaikymas.
„Vertinant žindymo naudą motinos ir kūdikio sveikatai, šeimos gerovei, Kauno klinikinėje ligoninėje sukurta šeimai palanki aplinka“, – atkreipia dėmesį Akušerijos skyriaus vyr. akušerė Ilona Joneliūnienė.
Apsaugo nuo ligų
Pagimdžiusiomis moterimis ir jų naujagimiais rūpinasi bei žindymo ir visais kitais pacientes dominančiais klausimais konsultuoja gydytojai akušeriaiginekologai, gydytojai neonatologai, akušerės, naujagimių slaugytojos.
Naujagimių skyriaus vedėja J.A.Gineikienė akcentuoja, kad žindymo nauda labai didžiulė ir mamai, ir kūdikiui – visam jo gyvenimui.
„Žindyti kūdikiai daug mažiau serga, nes yra atsparesni ligoms, tokių kūdikių rega geresnė, jie rečiau nutunka, būdami vyresnio amžiaus, turi mažesnę alergijos baltymams riziką, netgi dantukams rečiau pakenkia ėduonis, o kuo ilgiau žindoma, tuo rečiau būna netaisyklingas sukandimas“, – neįkainojamus pranašumus vardija gydytoja J.A.Gineikienė.
Medicinos mokslu įrodyti ir teigiami psichologiniai aspektai: stipresnis ryšys tarp mamos ir vaiko, didesnis kūdikio saugumo jausmas, aukštesnis pasitikėjimo aplinka lygis, ankstyvesnė intelekto branda ir kiti. Moterys, besilankančios pas Kauno klinikinės ligoninės gydytojus akušeriusginekologus, žino, kad žindymas teikia didžiulę naudą ir jų organizmui, nes jį stiprina, apsaugo nuo ankstyvo neplanuoto pastojimo ir tokių ligų kaip krūties, kiaušidžių vėžys.
Sąlygos iki gimdymo
Per pastaruosius metus Akušerijos ir Naujagimių skyriai įsigijo naujos aparatūros, reikalingos nėščiosios, gimdyvės, vaisiaus ir naujagimio priežiūrai. Tai sudarė sąlygas suteikti moterims ir jų kūdikiams visapusišką ir visavertę pagalbą nėštumo, gimdymo metu ir laikotarpiu po gimdymo.
Gimdymų skaičius Kauno klinikinėje ligoninėje jau daug metų stabilus, nors šalyje gyventojų mažėja, jie sensta. Vadinasi, gimdyvės renkasi būtent šią ligoninę, žinodamos jos pranašumus. Juos patiria dar gerokai prieš gimdymą – Nėštumo patologijos skyriuje teikiama pagalba moterims bet kuriuo nėštumo laikotarpiu.
„Mes turime galimybę skirti kineziterapijos procedūras, mankštas, procedūras baseine. Mūsų kineziterapeutai konsultuoja nėščiąsias ir ambulatoriškai, pataria, kokia mankšta, pratimai tinka kiekvienai individualiai. Tai padeda pasirengti gimdymui“, – aiškina gydytoja J.Žebrauskienė.
Nėščiosioms pagalba teikiama ir Dienos stacionare: atliekamas ultragarsinis vaisiaus, jo kraujotakos tyrimai, vertinama vaisiaus širdies veikla, konsultuojama visais nėščiosioms iškylančiais klausimais. Šioms konsultacijoms moterys registruojamos tel. (8 37) 306 068, +370 65519 296.
Akušerijos skyriuje kiekvieną savaitę vyksta paskaitos nėščiosioms, kuriose būsimos mamytės ir jų šeimos nariai mokomi savęs ir kūdikėlio pažinimo paslapčių, gimdymo ir žindymo subtilybių. Informacija apie šias paskaitas teikiama tel.
(8 37) 306 062, +370 655 19 296.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tėtis

Tėtis portretas
Sveiki,mat prieš 20 metų,visose ligoninėse gimdyves vadindavo visais "grąžiais" žodžiais. Bet dabar visai kitaip.Tai vienintelė ligoninė Kaune turinti šeimynines palatas.Prieš 2 metus pats ten gyvenau trys paras(10 LT.už nakti,lova,be maisto.Kartu su mamka ir vaikučiu)O maisto iš Norfos galima nusipirkti.Žodžiu,mano žmona vėl laukiasi ir labai norėčiau,kad 2-tro ligoninėję gimdytų. O dar jei būtų akušerė Rasa V.kaip praeitą kartą,būtų SUPER!!! Vienu žodžiu,viskas gerai. Su Šv.Kalėdom.Kuo didžiausi linkėjimai Rasai. Patenkintas tėtis,su šeima.

Naujagimis

Naujagimis portretas
Ne visai tiksli straipsnio antraštė. Siūlyčiau tokią: "Naujagimiui (ne)palanki ligoninė".

Mama

Mama portretas
Labai puiku, jei ši ligoninė dabar tokia puiki, jauki ir kt. Deja, su siaubu prisimenu ją. Prieš 20 metų teko gimdyti. Prisimenu ir gydytojų pavardes, bet nenoriu jų rašyti - per daug skaudu. Gimus nesveikam kūdikiui, vaikų gydytoja tesugebėjo stovėdama prie durų pasakyti jo diagnozę (jaučiausi lyg raupsuotoji, prie kurios net prieiti bijoma). Palatos gydytojas vyras labai ramiai pareiškė : ,,Ko čia verkaujat, galvojat ,tik jūs problemų turit ? Štai ir aš jų turiu, ir seselė. Įlašinkit jai , t.y., man, valerijono." Nors prabėgo 20 metų, iki šiol su didžiausiu skausmu prisimenu to tamsiaplaukio palatos gydytojo žodžius ir nė vieno paguodos sakinio. Kitą kūdikį gimdžiau kitoje ligoninėje ir labai džiaugiausi, kad nebemačiau abejingų 2 ligoninės gydytojų (be abejonės, ir ten buvo puikių žmonių, deja, man teko tokie...).
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių