Nemokami skiepai nuo meningokokinės infekcijos – kūdikiams iki vienerių metų

  • Teksto dydis:

Kitais metais planuojama pradėti vaikus skiepyti nuo meningokokinės infekcijos. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad skiepijami bus kūdikiai iki vienerių metų amžiaus.

„Nuo liepos mėnesio yra planuojama pradėti skiepyti, būtų skiepijami dviejų, keturių ir dvylikos mėnesių vaikai“, – žurnalistams trečiadienį sakė A. Veryga.

Pasak jo, metams šios vakcinos kainuotų apie 5,2 mln. eurų, tačiau kadangi planuojama skiepyti pradėti metų viduryje, kitąmet reikės perpus mažesnės sumos.

Ministro teigimu, toks jaunas skiepijamų vaikų amžius pasirinktas dėl to, kad norint skiepyti ir vyresnius vaikus, tam reikėtų apie 22 mln. eurų per metus.

„Realiai mes tikrai neturime tokių pinigų, nes dabar yra labai daug įvairiausių poreikių iškelta – ir apie medikų atlyginimus diskutuojame, ieškome pinigų“, – kalbėjo ministras.

Vaikai nemokamai skiepijami bus nuo Lietuvoje labiausiai paplitusios B tipo meningokokinės infekcijos.

Sveikatos apsaugos ministerija anksčiau yra skelbusi, kad sergamumas šia liga Lietuvoje itin didelis. Meningokokinė infekcija ypač pavojinga vaikams iki penkerių metų. Lietuvoje per metus fiksuojama kelios dešimtys meningokokinės  infekcijos atvejų, iš jų apie dešimt baigiasi mirtimi.

Šiai infekcijai būdingas karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių ar raumenų skausmai, vaikams dar būdingas nuolatinis verkimas, atsisakymas valgyti ar gerti, hemoraginis bėrimas.

Skiepai yra efektyviausia apsisaugojimo nuo šios infekcijos priemonė. Skiepyti nuo jos Lietuvoje pradėta 2014 metais, iki šiol skiepai buvo savanoriški ir mokami. 2014 metais paskiepyti 338 žmonės, 2016 metais – jau 13 tūkst. 604.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tegul

Tegul portretas
Kiekvienas ministras pamažina "patarėjų" skaičių, jau kiek vaikučių per metus būtų paskiepyta. Tik va mūsų neklausia, ką geriau už mūsų pinigus daryti!

medis

medis portretas
Gėda
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių