Nepriklausomi ekspertai pasisako už leidimą šaldyti embrionus

  • Teksto dydis:

Išvadas Seimui dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų parengę tiek Vilniaus universiteto, tiek Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ekspertai kaip šeimai palankesnę įvertino įstatymo redakciją, kuri neribotų sukuriamų embrionų skaičiaus ir leistų juos šaldyti, bet draustų naikinti.

Atsakydami į klausimą, kuris įstatymo variantas – ribojantis sukuriamų embrionų skaičių ar neribojantis – geriausiai atitinka nevaisingos poros interesus, abiejų universitetų ekspertai pasirinko pastarąjį variantą.

„Apvaisinamų kiaušialąsčių skaičiaus neribojimas ir pritaikymas individualiai pacientų situacijai atitinka „auksinį pagalbinio apvaisinimo technologijų standartą“ ir užtikrina galimybę kiekvienai nevaisingai porai gauti efektyvų gydymą. Tokia praktika yra taikoma 27 iš 28 ES valstybių narių, išskyrus Maltą“, – rašoma Vilniaus universiteto eksperto, Balstogės universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus Waldemaro Kuczynskio (Valdemaro Kučinskio) išvadoje.

Apie variantą, kuris iki trijų riboja apvaisinamų kiaušialąsčių skaičių, VU ekspertas sako, kad jis riboja pagalbinio apvaisinimo technologijų efektyvumą.

„Dėl šios priežasties ilgėja nevaisingumo gydymo trukmė, o vyresnėms vaisingo amžiaus moterims tikimybė susilaukti vaiko yra panaikinama“, – sakoma išvadoje.

Seimo suformuluotoje užduotyje ekspertų klausta, kuris iš dviejų pateiktų variantų geriausiai atitiktų nevaisingų sutuoktinių (sugyventinių) interesus, kartu užtikrinant ir embriono apsaugą.

Vienas užklausos punktas – 3.3.1. – numato, kad „embrionų sukurti leidžiama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau kaip tris“, ir sprendimą dėl sukuriamų embrionų skaičiaus priima abu sutuoktiniai (sugyventiniai), pasitarę su gydytoju.

Kitas – 3.3.2. – punktas siūlo, kad „embrionų gali būti sukuriama tiek, kiek vienu metu pavyksta sukurti, tačiau galutinį sprendimą dėl sukuriamų embrionų skaičiaus priima abu sutuoktiniai (sugyventiniai), pasitarę su gydytoju. Kartu įrašoma, kad vienu metu į moters organizmą perkeliamų embrionų skaičius negali viršyti trijų ir draudžiama naikinti pagalbinio apvaisinimo metu sukurtą ir į moters organizmą neperkeltą embrioną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių