Nesutariama dėl generinių vaistų: dalis gydytojų rekomenduoja ne juos

Dalis gydytojų ir pacientų nesutaria su Sveikatos apsaugos ministerija dėl generinių vaistų veiksmingumo. Naujausios apklausos duomenimis, pusė medikų rekomenduotų geriausią žinomą, o ne pigiausią vaistą.

Liepą įsigaliojus naujam kompensuojamųjų vaistų kainynui, daug vaistų atpigo, tačiau kai kurie preparatai iš sąrašo buvo išbraukti, o palikti tą pačią veikliąją medžiagą turintys vaistai.

„Spinter tyrimų“ apklausos duomenimis, kas penktas gydytojas rekomenduoja originalų vaistą, o ne generinį. Pasak Lietuvos šeimos gydytojų asociacijos prezidento Juliaus Kalibato, generiniai vaistai nuo originalių skiriasi pagalbinėmis medžiagomis, o kai kuriems pacientams įprasto vaisto pakeitimas gali daryti neigiamą psichologinį poveikį. Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad generinis vaistas yra analogiškas originaliam, nes jo veiklioji medžiaga yra ta pati, o besiskiriančios pagalbinės medžiagos nedaro reikšmingos įtakos vaisto veiksmingumui.

Generiniai vaistai paprastai yra pigesni, nes jų gamintojams nebereikia atlikti brangių klinikinių tyrimų, kuriuos originalaus patentinio vaisto gamintojai turi atlikti.


Šiame straipsnyje: generiniai vaistaivaistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Gal but pagalbines medziagos ir nedaro itakos vaisto veiksmingumui,bet koks ju pasalinis poveikis? jeigu generiniai vaistai butu tokie patys geri,kaip ir originalai, kaina ju butu nepigi. Nereikia cia muilinti akiu ir proto,aisku,kaip dienakie vaistai veiksmingesni. Tegul Veryga gydosi generiniais

Rimantas

        Rimantas portretas
Samagono ir brangaus konjako veiklioji medziaga - alkoholis. O kokybė ar nesiskiria?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių