Norite sulieknėti ir likti sveikas? Nepasiduokite liesų produktų manijai

Dauguma norinčių numesti svorio ima valgyti vien liesus produktus. Tačiau svarbu žinoti, kad taip galima rimtai pakenkti savo sveikatai, LRT TELEVIZIJOS laidoje pabrėžia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Kaip teigia jis, organizmui būtini sveikieji riebalai, o jų trūkumas lėtina smegenų veiklą, skatina uždegimus ir net persivalgymą.

Norintiems numesti svorio dažnai patariama valgyti liesus produktus. Tačiau valgant tik liesus produktus ir negaunant sveikųjų riebalų ne tik nepavyks pasiekti norimų rezultatų, bet ir bus pakenkta organizmui, sako gydytojas A. Unikauskas.

Pasak mediko, pradėjus valgyti vien tik liesus produktus, svoris kris, bet tai greitai atsilieps sveikatai. „Riebalai (tarp jų ir cholesterolis) sudaro 25 proc. jūsų smegenų. Jie padeda atsinaujinti ląstelėms. Kiekviena ląstelė organizme turi membraną, sudarytą iš riebalų. Todėl jei negaunate riebalų, atsakingų už gijimą ir regeneraciją, prasideda sveikatos problemos“, – aiškina A. Unikauskas.

Sveikųjų riebalų trūkumas pavojingas, nes tai:

Lėtina smegenų veiklą. Tai gali turėti įtakos tokioms ligoms kaip demencija, Alzheimerio liga, ADHD (aktyvumo ir dėmesio sutrikimai), autizmas.

Skatina uždegiminius procesus organizme. Pakeitus riebalus angliavandeniais, skatinami insulino svyravimai, taigi – uždegimai. Tai kenkia kraujagyslėms. Sveikieji riebalai padeda kontroliuoti uždegiminius procesus.

Sutrikdo hormonų veiklą. Daugelis hormonų, pavyzdžiui, steroidai, sudaryti iš riebalų. Norint išlaikyti hormonų balansą, reikia vengti cukraus, rafinuotų grūdų, emocinio streso. Šie dalykai sukelia insulino bei hormonų šuolius organizme.

Skatina svorio augimą, persivalgymus. Dar vienas gerųjų riebalų pliusas – jie padeda reguliuoti insulino kiekį, hormonų leptino ir grelino gamybą. Leptinas – sotumo hormonas, pranešantis organizmui, kas jis „gyvena gerai“, riebalus galima deginti, o ne kaupti. Grelinas – alkio hormonas, informuojantis, kad organizmui užtenka maisto.

A. Unikauskas sako, kad jei valgoma daug liesų produktų, organizme atsiranda mielių ir blogųjų bakterijų perteklius, o gerosios bakterijos prarandamos.

Pasak mediko, kai kurie riebalai būtini, norint palaikyti sveiką organizmo veiklą. „Žmogui reikia sočiųjų riebalų (kokosų aliejus, sviestas, gyvulių mėsa, lašiša), mononesočiųjų riebalų (alyvuogių aliejus, avokadai), polinesočiųjų riebalų (laukinė lašiša, skumbrė, sardinė, silkė)“, – pataria gydytojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antinelegaluinvazija

Antinelegaluinvazija portretas
Gi jau seniai paneigtas mitas, kad riebalai storina. Anglys storina
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių