Nuo gripo sergsti sotus ir sveikas maistas (receptas)

  • Teksto dydis:

Gripu serga dvigubai daugiau žmonių nei pernai tuo pačiu metu.  Negana to, visiems pažįstama liga gali sukelti sunkių komplikacijų ir jau šiemet pasiglemžė ne vieną gyvybę.

Stengtis tikrai verta

Medikai tikina: nors visiškai nuo gripo apsidrausti neįmanoma, imantis priemonių tikimybė susirgti šia liga gerokai sumažėja.

"Tai turi būti nuolatinis darbas ir rūpinimasis savo organizmu", – apie atsparumo virusams stiprinimą kalba "Gintarinės vaistinės" vaistininkė Kristina Vaičaitienė.

Kasdien sąžiningai sportuoti, valgyti sveiką maistą, mokytis pozityvumo yra ne toks jau lengvas uždavinys, kaip gali pasirodyti iš pradžių. Tačiau sveikata yra didžiausias mūsų turtas, todėl net ir kartkartėmis išklystant iš teisingo kelio stengtis gyventi sveikai tikrai verta, o laiko ir valios investicijos atsiperka su kaupu.

Didžiausia yda – godumas

"Imunitetas – tai mūsų organizmo stiprybė. Jis 70 proc. priklauso nuo streso, 20 proc. – nuo aktyvaus gyvenimo būdo ir 10 proc. – nuo aplinkos: maisto, oro, vandens. Žinoma, daug dalykų nuo mūsų nepriklauso, bet bent jau pabandykime pakeisti tai, ką galime", – tikina vaistininkė K.Vaičaitienė.

Jos teigimu, didžiausia žmonių yda, kenkianti sveikatai, yra godumas ir labai didelis vartotojiškumas.

"Mums visko reikia, dar ir dar: naujo automobilio, naujų baldų, remontų, o pagalvoti apie savo organizmą, kad jį taip pat reikia paremontuoti, juo pasirūpinti – užmirštame. Organizmui būtina padėti, įdėti pastangų, tačiau dauguma sportuoti tingime, vaikščioti – taip pat, nervinamės dėl visokių menkniekių", – priekaištauja vaistininkė.

Ji pabrėžia, kad imuniteto stiprinimas turi būti nuolatinis darbas ir rūpinimasis savo organizmu.

Nemadinga, bet veiksminga

Vieno stebuklingo recepto, kuris sustiprintų sveikatą ar padidintų atsparumą ligoms, nėra. Norint sirgti rečiau ir kasdien jaustis geriau, reikia imtis kompleksinių priemonių.

Vaistininkė K.Vaičaitienė rekomenduoja tvarkyti savo mąstymą, nepulti į paniką dėl niekų, daugiau judėti – vaikščioti, sportuoti, džiaugtis gamta, būti gryname ore ir valgyti paprastą maistą.

"Paklauskite močiučių, nors dabar tai neįprasta ir nemadinga, ką žmonės valgydavo anksčiau: tai buvo paprastas, tačiau neprastas maistas", – senolių išmintį primena K.Vaičaitienė.

Imunitetui stiprinti vaistininkė siūlo natūralias priemones: gerti ramunėlių, dilgėlių, putinų, erškėtrožių arbatą, vartoti česnaką, svogūną, valgyti sumuštinius su balta duona, sviestu, varške ir medumi, juos užsigerti arbata su citrina.

Oras, rankos ir dietos

Būtina stebėti organizmo siunčiamus signalus. Tiek išvaizdos, tiek savijautos pokyčiai dažnai įspėja apie maistinių medžiagų trūkumą, dėl kurio imunitetas negali tinkamai apsaugoti organizmo nuo virusų ar kovoti su ligos komplikacijomis.

"Taip pat nepamirškite, kad net ir žiemą organizmui būtini skysčiai. Jei nesinori gerti gryno vandens, jį paskaninkite citrinos ar apelsino žievele, kartais vandenį pakeiskite mėgstama žolelių arbata", – pataria K.Vaičaitienė.

Siaučiant gripo epidemijai, būtina kelis kartus per dieną vėdinti biuro ir namų patalpas, plautis rankas.

"Atminkite, žiema – netinkamas laikas laikytis dietų: kad organizmas būtų stiprus, valgykite sočiai, bet sveikai. Savaitgaliais daugiau pamiegokite, pailsėkite ramumoje", – patarimų nešykšti vaistininkė K.Vaičaitienė.


Receptas

Imunitetui stiprinti galima pasigaminti įvairių maistinių medžiagų gausią košelę. Penkis alijošiaus lapus savaitę reikia palaikyti šaldytuve, supjaustyti, susmulkinti dvi citrinas ir viską susluoksniuoti su 100 g medaus.


Šiame straipsnyje: gripasmaistasreceptai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Joks maistas nesergsti nuo gripo. Maitinames gerai, valgome daug darzoviu ir vaisiu,o gripas musu seimos neaplenke ir dar toks agresyvus,kad teko ir ligonineje paguleti su komplikacijomis - plauciu uzdegimu ir pleuritu. Kiti maitinasi tikrai kukliai,o neserga. Nereikia blefuoti.

kikibisa

kikibisa portretas
pritariu.dziaugiuosi rades atstove dainavos poliklinikos spaudos atase-jasaitiene- ji suprato is pirmo zvilgsnio.kad esu vertas atstovauti krabo imperijai-meldziuosi tokims personoms kurios mane remia ir myli-neziurint to ka as sumanyciau.pameluociau ar manipuliuciau
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių