Odai taip pat reikia žieminių apdarų

Prasidėjus šaltajam sezonui oda darosi jautri, pradeda pleiskanoti, plečiasi kapiliarai. Kosmetologijos specialistai teigia, kad laikantis trijų taisyklių – stabilizuoti, nuraminti ir apsaugoti – mūsų oda išvengs ne tik žiemos keliamų problemų, bet ir kitų ligų.

Taisyklės ir išimtys

"Kardinaliai keisti odos priežiūros ypatumų nereikia niekam, kad ir koks odos tipas būtų. Pamirškite faktą, kad vasarą kremai turi būti drėkinantys, o žiemą – maitinantys. Tai turi būti pritaikyta tik prie jūsų gyvenimo ritmo ir įpročių", – perspėja ir pataria kvalifikuota kosmetologijos specialistė Monika Launikaitytė.

Ji pateikia pavyzdį: jei net ir labai šaltą žiemos dieną lauke praleisime vos 5 minutes, intensyviai pradėti maitinti odos tikrai nereikia.

Jei oda riebi ir nuolat išberta, šios problemos priežastimi gali būti odos reaktyvumas, dehidratacija ir neteisinga priežiūra. Neretai būklė labai pablogėja, kai ir taip serganti, problematiška oda gauna dar daugiau agresijos iš aplinkos dėl stiprių temperatūros svyravimų, žvarbaus vėjo, sauso oro nuo kondicionierių. Būklės paūmėjimas pasireiškia odos šerpetojimu, raudoniu ir dar didesniu bėrimu.

Kai odos tipas toks, labai svarbu išlaikyti sveiką apsauginį odos barjerą ir paviršiaus mikroflorą.

"Prausiklis riebiai, mišriai ar problematiškai odai ir tam skirtas kremas ryte bei vakare tinka ir vėstant orams. Bet jei pradėsite jausti odos tempimą, būtinai kasdienę priežiūrą papildykite drėkinamuoju serumu. Taip pat būtų idealu, jei naudotumėte skirtingus kremus rytą ir vakare", – aiškina kosmetologijos specialistė M.Launikaitytė.

Ji pataria rytą naudoti kremą su vitaminais, siekiant stiprinti odos imuninę sistemą nuo aplinkos taršos ir kenksmingų faktorių, o vakarui geriausias apsaugantis nuo uždegimo, riebiai odai skirtas kremas, kad naktį oda galėtų sparčiai kovoti su bėrimu.

Be konservantų ir dažiklių

Sausos, dehidratuotos su išsiplėtusiais kapiliarais odos priežiūra šaltesniu sezonu turi ypatumų, kuriuos reikia žinoti.

"Tokiai odai labiausiai kenkia žvarbus oras, šildymo sistemos. Labai svarbu odą nuraminti ir saugoti tą būklę, kad ji netaptų patogeninė. Kai oda sausa, juntamas tempimas, drąsiai galima rinkis riebesnį kremą ir maitinantį serumą. Odai valyti idealiausiai tiks pieneliai", – pataria M.Launikaitytė.

Dehidratuotos odos, kai ji pradeda šerpetoti, bet poros yra atviros kaktos, nosies ir smakro srityje, kasdienę priežiūrą pakanka papildyti drėkinančiu serumu. Tik tuo atveju, jei ilgai būname žvarbiame ore, rytinį kremą galima rinktis kiek riebesnį.

"Siekiant atkurti natūralų odos drėgmės balansą ir mėgautis sveika bei švytinčia oda, reikėtų daugiau dėmesio skirti moksliškai pagrįstoms hipoalerginėms priemonėms, kurių sudėtyje esantys lipidai yra panašūs į esančius odos epidermyje. Kremu suformuotas apsauginis sluoksnis, savo mikrostruktūra panašus į natūralų odos lipidų barjerą, padės apsaugoti odos giluminius sluoksnius nuo žvarbaus oro ir dar didesnio jos išsausėjimo", – pataria kosmetologė M.Launikaitytė.

Jei diskomfortą kelia reaktyvesnis raudonis, būtina naudoti kremus, kurie stiprina kapiliarų sieneles, bet yra be konservantų, kvapiųjų medžiagų ar dažiklių.

Ligų priežastys

O ką daryti sergantiesiems įvairiomis odos ligomis? Egzema, dermatitai – neužkrečiamos, bet labai varginančios uždegiminės odos ligos, linkusios kartotis. Rudeninis vėjas, sumažėjęs ultravioletinių spindulių kiekis, patalpų šildymas yra stiprūs agresoriai, dar labiau kankinantys ligotą odą.

"Odos ligų priežastys gali būti išorinės: buityje naudojamos odą dirginančios medžiagos, pavyzdžiui, skalbiamieji milteliai, taip pat augalai, metalai namų aplinkoje. Gali būti kalti ir kremai", – pristato gydytoja dermatologė Renata Kliunkienė.


Šiame straipsnyje: odaodos priežiūraišvaizda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių