Osteoartritas – kaip išvengti didžiausio sąnarių priešo?

  • Teksto dydis:

Lietuvoje net 30 proc. vyresnių nei 65 m. amžiaus žmonių kenčia nuo osteoartrito – degeneracinės, dažniausiai pasitaikančios pasaulyje sąnarių ligos. Daugiausia problemų ir neįgalumą sukelia kelių bei klubų sąnarių pažeidimas. Sergant osteoartritu, dėl suplonėjusios kremzlės judesiai tampa skausmingi, jaučiamas traškėjimas, sąnariai būna sustingę ir patinę, todėl sutrinka žmonių mobilumas. Nors ši nemaloni liga dažniausiai pasireiškia vyresniame amžiuje, jaunystėje patirtos traumos, gyvenimo būdas bei kiti veiksniai dažnai lemia, ar būdami garbaus amžiaus kęsite skausmus, ar galėsite ramiai džiaugtis užtarnautu poilsiu.

„Moksliškai nustatyta, kad osteoartritas, kartu su nutukimu bei cukriniu diabetu, gyvenimo trukmę gali sumažinti maždaug 3-4 metais. Liūdna statistika – nutukusiems pacientams, sergantiems klubo ar kelio sąnarių osteoartritu, 15-os metų perspektyvoje mirties tikimybė išauga net 50 proc., palyginti su to paties amžiaus ar lyties žmonėmis, neturinčiais tokių problemų. Minėti duomenys buvo pateikti praėjusiais metais pasauliniame osteoartrito kongrese Sevilijoje. Mirties tikimybė išauga ne tik dėl padidėjusios širdies ir kraujagyslių ligų rizikos, bet ir dėl sumažėjusio mobilumo, kuris dažnai atsiranda dėl sąnarių skausmo“, – ligos priežastis aiškina gydytoja reumatologė Jūratė Eidžiūnienė.

Gydytoja įspėja, kad atkreipti dėmesį į esminius rizikos veiksnius reikėtų kuo anksčiau ir, jei tik įmanoma, pasistengti jų išvengti: pavyzdžiui, pasitarti su gydytoju dėl tinkamo fizinio krūvio dirbant ar sportuojant, reguliariai apsilankyti pas ortopedą dėl tinkamos avalynės bei laikysenos. Mitybos reguliavimas taip pat labai svarbus – reikėtų pasirūpinti, kad organizmas gautų pakankamą kiekį vitamino D bei kalcio, kurių trūkumas ne tik silpnina imunitetą, bet ir sudaro palankias sąlygas osteoartrito ligai progresuoti. 

„Osteoartrito gydymas prasideda nuo paciento kūno masės indekso nustatymo, įvertinami raumenys, sąnarių ašys, – pasakoja gydytoja J. Eidžiūnienė. – Jei pastebimi pakitimai, rekomenduojama kineziterapija, raumenų stiprinimo pratimai, svorio reguliavimas, ortopediniai vidpadžiai bei kitos vietinio veikimo priemonės, pavyzdžiui, priešuždegiminiai geliai ar vaistai nuo skausmo. Paskutinė galima gydimo priemonė, kurios imamasi tuomet, kai kitos išeities nebelieka – sąnario keitimo operacija.“

Tam, kad būtų išvengta dirbtinio kelio sąnario, rekomenduojama naudoti organizmui nekenksmingas ir medicininiais tyrimai patikrintas priemones. Viena tokių priemonių, geliai sąnariams, kurių sudėtyje yra nanostruktūros-mikrokapsulės, sudarytos iš natūralios, žmogaus organizme esančios molekulės, vadinamos fosfolipidais. Šios mikrokapsulės prasiskverbia į odą ir tiesiogiai jungiasi prie sąnario kremzlės paviršiaus, tokiu būdu sumažėja sąnarių paviršių trintis, gerėja sąnarinio skysčio kokybė ir mažėja skausmas. Veiksmingiausi geliai yra tie, kurie užpildo sinovinį skystį, apsaugantį sąnarį ir kremzlę nuo trinties. Kliniškai įrodytą, kad šie geliai veikia taip pat veiksmingai kaip geriami osteortritui skirti vaistai ir tuo pačiu nesukelia širdies ir skrandžio sutrikimų rizikos. Taip veikiančios priemonės yra laikomos nemedicininėmis, todėl yra nereceptinės ir gali būti vartojamos kartu su vaistais. Bet kokiu atveju,  ieškant sąnarių skausmui malšinti skirtų priemonių, prieš tai derėtų pasitarti su gydytoju ar vaistininku, kuris patartų bei padėtų išsirinkti tinkamą priemonę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių