Otosklerozės gydymui Klaipėdoje – modernūs metodai

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje – vienintelėje visoje Vakarų Lietuvoje – atliekamos sudėtingos otochirurginės operacijos, kai per ausies landą įstatomas plika akimi vos matomas protezas. Po 1,5 val. trukmės intervencijos otoskleroze besiskundžiantis pacientas vėl ima girdėti garsus.

Nežino, kad serga

"Pacientas nieko negirdi, gydytojas – nieko nemato", – šis posakis vaizdžiai apibūdina otosklerozės – prikurtimą sukeliančios ausies ligos klastingumą.

Susergama ausies vidinėse struktūrose susidarius patologinio kaulinio audinio židiniams, kurie apima klausos kauliukus, juos fiksuoja ir pablogina klausą.

Progresuojant ligai stiprėja prikurtimas ir ūžesys ausyse.

Dažniausiai užklumpa trečiajame žmogaus gyvenimo dešimtmetyje, tačiau ilgą laiką gali išlikti nenustatyta.

Kaip pasakojo Respublikinės Klaipėdos ligoninės Ausų, nosies ir gerklės ligų skyriaus vyr. ordinatorius gydytojas otolaringologas Valdas Bernotas, ausis turi tris klausomuosius kauliukus: plaktuką, priekalą ir kilpą, kurie perduoda garso bangas.

Kai otosklerozė sutrikdo jų darbą, žmogus ima prasčiau girdėti aplinką.

"Dėl otosklerozės pradeda vystytis kauliniai židiniai, sutrikdantys kilpelės veiklą. Kilpelė nebegali perduoti garso bangos vidiniai ausiai ir žmogus prikursta", – aiškino V.Bernotas.

Didesnė rizika – moterims

Tikslių duomenų, kas sukelia šią ligą, nėra. Manoma, kad otosklerozė paveldima. Tačiau specialistai ramino – jei kuris nors šeimos narys serga otoskleroze, tai dar nereiškia, kad liga būtinai pasireikš ir jo artimiesiems.

Otosklerozė dažniausiai užklumpa 20–40 m. amžiaus tarpsnyje. Esti ir juvenilinė – jaunatvinė ligos forma, pasireiškianti 14–15 metų vaikams, kai organizme įvyksta staigūs hormoniniai pokyčiai.

Gydytojo otolaringologo V.Bernoto teigimu, dailiosios lyties atstovėms tikimybė susirgti yra dukart didesnė nei vyrams – ganėtinai dažnai otosklerozė pasireiškia po nėštumo.

"Tenka operuoti ir vyresnius pacientus, kurie arba nežino, kad serga, arba nesusigaudo, kur kreiptis, ką daryti. Pasitaiko ir klaidingų diagnozių. Dažniausiai otoskleroze sergantys pacientai skundžiasi blogėjančia klausa, žemo dažnio ūžesiu ausyse. Dar vienas simptomas pasireiškia triukšmingoje aplinkoje, kai klausa tarsi pagerėja", – vardijo pašnekovas.

Liga gali progresuoti žaibišku greičiu, tai yra paūmėti vos per keletą mėnesių arba vystytis laipsniškai. Nieko nedarant klausa blogėja – jei pacientas laiku nepradės gydymo, bendravimui arba girdėjimui gali padėti tik klausos aparatas.

"Norint įvertinti ausies būgnelio pokyčius, reikalingi nuodugnūs tyrimai, šiuo atveju tai – otomikroskopija. Audiometriniu tyrimu galima nustatyti vidurinės ausies pažeidimus, tai yra išsiaiškinti, kokia yra garsą praleidžiančios ar garsą suvokiančios sistemos problema ir diagnozuoti otosklerozę", – kalbėjo V.Bernotas.

Prilygino stebuklui

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Ausų, nosies, gerklės ligų skyriaus gydytojas otolaringologas V.Bernotas teigė, kad konservatyvaus otosklerozės gydymo nėra. Vienintelis patikimas būdas pasveikti – atlikti operaciją.

Pjūvis nereikalingas – per ausies landą atkeliamas būgnelis, pašalinamas klausos kauliukas ir vietoje jo įstatomas kelių milimetrų dydžio implantas.

Anot V.Bernoto, tai kone efektyviausias gydymo būdas, kurį patys pacientai prilygina stebuklui.

Po 1–1,5 val. trukmės operacijos į palatą grįžęs ligonis jau pradeda girdėti.

"Vienintelė bloga prognozė, jei pacientas prieš operaciją skundžiasi ūžesiu ausyse. Nes visiškai panaikinti įkyrių garsų mes, deja, negalime. Esame pajėgūs išspręsti tik dalį ligos, tai yra suteikiame galimybę žmogui vėl girdėti", – akcentavo gydytojas.

Implantas – vos įžiūrimas

Pacientai po atliktos operacijos sveiksta greitai. Priklausomai nuo savijautos, ligoninėje praleidžia apie 5–7 paras. Pradėti darbuotis galima jau po mėnesio.

"Žinoma, keletą mėnesių reikia pasaugoti save nuo stiprių garsų, aštrių ir staigių judesių, krestelėjimų, nes protezas yra nepaprastai mažas – maždaug keturių milimetrų dydžio. Tai dar priklauso nuo kiekvieno žmogaus ausies", – apibūdino gydytojas otolaringologas V.Bernotas.

Nors liga dažniausiai pasireiškia vienoje ausyje, tačiau tik laiko klausimas, kada ji pradės varginti kitoje pusėje.

"Tai – abipusė liga. Jeigu žmogus turi polinkį sirgti, nieko nuostabaus, kad ilgainiui, po penkerių ar dešimt metų, pradės blogėti klausa ir kita ausimi. Pirmiausia operuojama "blogoji" auselė, o vėliau tą pačią intervenciją galima atlikti ir kitai. Protezas – visam gyvenimui, keisti jo nereikia", – aiškino pašnekovas.

Norintiesiems pagerinti klausą nebūtina važiuoti į Vilnių ar Kauną. Respublikinė Klaipėdos ligoninė – uostamiestyje vienintelė gydymo įstaiga, kur pacientams prieinamos otosklerozės operacijos.

Visų otochirurginių operacijų ligoninėje atliekama apie šimtą per metus. Jos apima visą patologiją: nuo minėto otosklerozės gydymo iki būgnelio, išorinės klausomosios landos plastinės chirurginės intervencijos ar klausos kauliukų grandinės rekonstrukcinės operacijos ir kitų.

Papasakojo apie privalumus

Neseniai Respublikinės Klaipėdos ligoninės Ausų, nosies, gerklės ligų skyriuje klaipėdietei Kristinai buvo atlikta otochirurginė operacija. Prieš tai prastai girdėjusi 39-erių moteris šiandien negali atsidžiaugti akivaizdžiai pagerėjusia klausa.

"Prieš operaciją visiškai nieko negirdėjau viena ausimi. Rytais žadintuvas mane prikeldavo tik tuomet, kai klykdavo didžiausiu garsu. Iš pradžių maniau, kad ausis užsikimšusi, tačiau po gydytojų apžiūros paaiškėjo, kad sergu otoskleroze", – atviravo Kristina.

Jai teko rinktis tarp klausos aparato ir operacijos. Pastarasis variantas klaipėdietei pasirodė priimtinesnis.

"Neslėpsiu, buvo baisu. Tačiau dabar labai džiaugiuosi rezultatu, nuostabus jausmas vėl girdėti", – šypsojosi prieš kelias dienas sudėtingą operaciją patyrusi pacientė.

Minėtame ligoninės skyriuje teikiamos aukščiausio lygio otorinolaringologijos paslaugos suaugusiems ir vaikams. Per metus čia gydoma per 1,3 tūkst. pacientų, atliekama daugiau nei 1,2 tūkst. operacijų.

Įstaigoje įrengtos dvi modernios ausų, nosies ir gerklės ligų operacinės. Būtinoji pagalba skyriuje teikiama visą parą. Ligų diagnostikai bei gydymui naudojami modernūs endoskopai, mikroskopai ir kita moderni įranga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Inga

Inga portretas
Sveiki. Aš ir su tokia problema ausyse spengimas. Įtariama jog otoskleroze. Labai bijau operacijos. Domina ar čia mokoma? Gal teko kam Klaipėdoj operuoti. Lauksiu rekomendacijų. Dėkui.

Laima

Laima portretas
Tai operacija nemokama ....

lidija

lidija portretas
straipsnyje labai graziai viskas isdestoma,susidomejau,taciau niekaip nerandu kainininko?buciau labai dekinga,jei informuotumet,kiek gali kainuoti vienos ausies operacija optimaliausioj sumoj? ir noreciau suzinoti,ar operuotina ausis,jei patvirtinta osteoporoze ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių