Pabėgėlių centro gydytoja: į medikus svetimšaliai kreipiasi nuolat

  • Teksto dydis:

Į šeimos gydytojos kabinetą Ruklos pabėgėlių priėmimo centre (PPC) įeina Baraa. Belstis čia, panašu, nėra įpročio. Be to, visi žino – jei vyksta apžiūra, gydytojos durys dažniausiai būna užrakintos. Centre vadovaujamasi tokia nerašyta taisykle tam, kad apžiūrint moterį į kabinetą nepasibeldęs atsitiktinai neįeitų joks svetimas vyras.

Tenka atsižvelgti į papročius

Baraai – 29-eri, į Lietuvą ji atvyko iš Irako, ir Rukloje leidžia pirmuosius tris integracijos mėnesius. Moteris laukiasi kūdikio, todėl gydytojos patarimų ir pagalbos jai reikia dažniau, nei kitiems svetimšaliams.

Be žodžių įėjusi Baraa šeimos gydytojai Astai Motuzienei visų pirma paduoda mobiliojo ryšio telefoną. Ji jau paskambinusi vertėjui, todėl šis telefonu turi perduoti moters klausimus gydytojai. Irakietė nori sužinoti, koks ginekologas ją apžiūrės: vyras ar moteris. Taip pat Barai reikia atlikti tyrimus.

Ruklos PPC dirbanti šeimos gydytoja A. Motuzienė sako, kad pabėgėliai į jos kabinetą ateina nuolat, todėl raginti jų rūpintis savo sveikata nereikia.

„Kaip žinia, dauguma jų – musulmonai, todėl tenka laikytis jų tradicijų ir atsižvelgti į papročius“, – sako medikė.

Kaip žinia, dauguma jų – musulmonai, todėl tenka laikytis jų tradicijų ir atsižvelgti į papročius.

Pagal tradicijas, moteris į apžiūras dažnai atlydi vyrai, o vyras-gydytojas negali apžiūrėti moters – tai prieštarauja šių žmonių papročiams, tradicijoms ir religijai.

Kabineto duris gydytojai tenka uždaryti net ir tada, kai moteriai tenka apžiūrėti prie galvos esančią odą, mat tada jai reikia nusiimti plaukus dengiančią skarą.

„Dažniausiai tokioje apžiūroje dalyvauja ir jos vyras, o apžiūros metu yra užrakinamos durys“, – pasakojo A. Motuzienė.

Gydytoja ir vertėjas – du žmonės, kuriems pabėgėliai nebijo išsakyti net ir pačių intymiausių sveikatos problemų. Be vertėjo susikalbėti su gydytoja, o gydytojai – su pacientais būtų gerokai sudėtingiau. Kartais vertėjas dirba kartu su šeimos gydytoja, kartais – vertėjauja telefonu.

Gydytojo profesija – gerbiama

Į iki šiol nepažintą Lietuvą atvykę žmonės dažnai vengia pasakoti savo šeimų istorijas, patirtus išgyvenimus. Tačiau medikas yra tas žmogus, su kuriuo jie savo rūpesčiais dalytis nevengia.

„Toks požiūris į medikus yra ir tam tikra jų kultūros, požiūrio dalis. Medikas jiems – gerbiamas ir patikimas žmogus, kuris yra įgijęs išsilavinimą ir galintis padėti.

Kokybiškos medicinos pagalbos dažnam iš šių žmonių savo šalyje stigo, todėl, atvykę į Lietuvą, savo sveikatai jie patys skiria daug dėmesio“, – sakė Ruklos PPC direktorius Robertas Mikulėnas.

Ruklos PPC šeimos gydytoja dirba kiekvieną dieną nustatytomis valandomis. Čia gali būti atliekama pirminė apžiūra, taip pat skirti vaistai nuo skausmo, uždegimo, kosulio ir kiti.

Toks požiūris į medikus yra ir tam tikra jų kultūros, požiūrio dalis. Medikas jiems – gerbiamas ir patikimas žmogus, kuris yra įgijęs išsilavinimą ir galintis padėti.

Viename medicinos kabinetų sąlygos apžiūrėti moteris suteiktos ir akušerei.

„Jei reikia kito lygio specialistų pagalbos, tuomet žmonės siunčiami į Jonavos konsultacinę polikliniką. Kai kurie iš jų pas mus atvyksta turėdami pirminius sveikatos lapus, kuriuose būna pateikta pagrindinė informacija, tačiau yra ir tokių, kurie neturi nieko“, – sakė R. Mikulėnas.

Kūdikių laukiasi keturios

Be Baros, Ruklos pabėgėlių priėmimo centre kūdikių laukiasi dar trys moterys. „Tad viso turime keturias nėščiąsias, kurių kūdikiai gims Lietuvoje“, – sako A. Motuzienė.

Nuo karo ir sunkių gyvenimo sąlygų iš savo tėvynės ryžtasi bėgti jau kūdikių besilaukiančios moterys. Nežinodamos, kiek laiko praleis pabėgėlių stovyklose, kokie pavojai jų laukia nenuspėjamos kelionės metu, pagaliau – nežinodamos, kaip jas priims svetima valstybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cyhas

Cyhas portretas
Jiems reikia suteikti geriausias salygas kuo skubiau grizti is kur atsibelde.

otto

otto portretas
Niekaip nesuprantu kodėl mes turime atsižvelgti į JŲ papročius, o ne jie į mūsų? Ar savo namuose mes jau ne šeimininkai?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių