Paradoksalus gydytojų verdiktas: nuo traumų saugo judėjimas

Rengiatės į kalnus slidinėti? Nuo traumų ten ir slidžiose gatvėse, kaip ir nuo įtampos, nuovargio darbe saugo kasrytinė mankšta, sporto užsiėmimai kelis kartus per savaitę ir noras būti sveikam.

Medikai pacientų nesmerkia

"Jei žinotum, kur krisi, pasidėtum pagalvę", – juokaudamas atsako gydytojas ortopedas traumatologas Saulius Širvinskas, dirbantis Kauno klinikinėje ligoninėje.

Gydytojas nesmerkia per neatsargumą susižalojusių žmonių, nes, apgailestauja, nelaimingų atsitikimų pasitaiko visiems ir visur. Dar priduria, kad staiga pašalus, pasnigus rizika paslysti ir pargriūti padidėja, todėl tokias aplinkybes būtina deramai įvertinti ir būti joms pasirengusiems: avėti tinkamais batais, žiūrėti, kur statai koją, neskubėti sėdint prie automobilio vairo. Beje, pastaroji sąlyga būtina visais metų laikais.

"Kad ir kokios būtų traumas sukėlusios priežastys, pacientas pats kaltas ar ne, mano darbas – jam padėti. Net ir tuomet, kai budėjimo metu iš dešimties į ligoninę paguldytų pacientų septyni yra neblaivūs ir agresyvūs, o paklausus, kur dirba, pamini darbo biržą", – net ir tai tariant, gydytojo S.Širvinsko balse nuoskaudos nesijaučia.

Kauno klinikose dirbantis ortopedas traumatologas Liudas Bazaras priduria, kad alkoholis – labai dažna traumų priežastis. Dėl jo įvyksta autoavarijos, griūvama, susimušama.

Kai sužalotas visas kūnas

Ko gero, traumatologo profesija panaši į ugniagesio, kai neatidėliotiną pagalbą prireikia teikti pačiu netikėčiausiu laiku.

Gydytojas S.Širvinskas, šią specializaciją pasirinkęs gana atsitiktinai, darbu yra patenkintas.

Viskas stovi tik dėl to, kad kažkas juda. Gyvybė yra judesys, o kai darbas sėdimas ar labai monotoniškas, judesio stoką būtina kompensuoti mankšta ar kitokiu sveiku fiziniu krūviu.

"Atvažiuoja žmogus lūžusia kreiva koja, o išoperavus išvažiuoja tiesia ir per sąnarius gali judinti, dažnai net imobilizacijos nereikia, – savo darbu didžiuojasi S.Širvinskas. – Operacija yra atskaitos taškas, nuo kurio ligonis pradeda sveikti."

Jo kolegai L.Bazarui tenka teikti pagalbą ir daugybinių traumų patyrusiems ligoniams. Tokie vežami į Kauno klinikų Traumų ir skubios pagalbos skyrių.

"Šiandien gana ramu. Kol kas buvo tik vienas politraumą patyręs ligonis, atvežtas iš kito rajono gydymo įstaigos. Jam išniręs šlaunikalis, sužaloti vidaus organai", – apie autoavarijoje nukentėjusį pacientą pasakojo L.Bazaras.

Nesuvokiamas elgesys

Atėjus žiemai prasideda ne tik slidžių kelių laikas, bet ir slidinėjimo sezonas. Kaip jam pasirengti, kad, užuot stiprinę sveikatą, jai nepakenktume?

Gydytojas S.Širvinskas, pats labai mėgstantis žiemos sportą – čiuožimą, slidinėjimą lygumose ir kalnuose, aplankęs nemažai Austrijos, Italijos kalnų slidinėjimo kurortų, sako, kad gerą fizinę formą išlaiko reguliarus fizinis aktyvumas. Įgūdžių ir technikos lavinimas padeda išvengti sportinių traumų.

"Svarbiausia – nepervertinti savo galimybių. Patyrus traumą, slidinėjant užsienyje, išsivysčiusiose šalyse, skubi pagalba suteikiama kokybiškai. Jei situacija rimta ir reikalinga operacija, galima gydytis vietoje arba, kai būklė gyvybei nepavojinga, sulaukus pirmosios pagalbos, grįžti namo ir tęsti gydymą", – aiškina S.Širvinskas.

Svarbi sąlyga gydytis užsienyje – turėti sveikatos draudimą.

Gydytojai perspėja, kad ne tik patyrus traumą reikia kreiptis į gydytoją traumatologą, bet ir lankytis pas jį, kol gydymas nebus baigtas. S.Širvinskui teko konsultuoti pacientą, kuris penkiolika metų gyveno sugipsuota koja. Žmogui nekilo minčių kreiptis į gydytoją, kol neišsivystė infekcija. Toks nesuvokiamas elgesys privedė prie kojos amputacijos – gydytojai nebegalėjo padėti.

Artroskopijos virtuozas

Šiandien ortopedija ir traumatologija yra aukšto lygio.

"Pagrindinis mano darbas – artroskopijos. Tai visų sąnarių – peties, alkūnės, riešo, plaštakos, klubo, kelio ir čiurnos diagnostikos ir gydymo metodas. Juo nustatomi ir gydomi sausgyslių, raiščių plyšimai, išnyrimai, kremzlių defektai, lūžiai", – prityręs talentingas gydytojas L.Bazaras vardija traumų padarinius ir pabrėžia, kad sausgyslės, peties sąnariai gali plyšti ir dėl sutrikusios kraujotakos bei kitų netrauminių priežasčių.

Gydymui taikomi ne tik minimaliai invazyvios chirurgijos metodai, bet ir centrifuguota kraujo plazma bei kiti. Deja, ne visus juos ligonių kasos apmoka.

Ne vien traumatizmas, bet ir didesnės diagnostikos galimybės, nauji pažangūs metodai lemia, kad ortopedai traumatologai turi vis daugiau pacientų.

"Dabar atliekamos tokios operacijos, kokios anksčiau buvo tabu", – gydytojas L.Bazaras džiaugiasi atsivėrusiomis galimybėmis ir, paklaustas apie emigraciją, sako apie tai niekada negalvojęs.

Mėgstu viską, kas suteikia laisvės pojūtį – greitį, vėją, vandenį. Važinėju motociklu, vasarą daugiausia laiko skiriu jėgos aitvarų, dviračių sportui, skraidau parasparniu.

Konkretus pavyzdys

Ar būtina skubėti pas gydytoją, jei koją skauda kryptelėjus, pargriuvus ir susimušus?

"Jei sumušimas nedidelis, koją galima priminti, skausmas nestiprus, sumuštą vietą patartina šaldyti, sutvarstyti, kad ji būtų stabili. Jei funkcija sutrikusi, kojos negalima priminti ar ją labai skauda, reikia kreiptis į ligoninės priėmimo skyrių", – pataria gydytojas traumatologas ortopedas L.Bazaras.

Jis ramina, kad galėdami kentėti ir delsdami sau nepakenksime. Jei raumenys ar Achilo sausgyslė plyšusi – skausmas iškart atves pas gydytojus.

Patikimiausias bet kokių traumų ir ligų profilaktikos metodas yra judrus gyvenimo būdas ir taisyklinga laikysena, sako traumatologai, susiduriantys su traumų padariniais.

"Viskas stovi tik dėl to, kad kažkas juda. Gyvybė yra judesys, o kai darbas sėdimas ar labai monotoniškas, judesio stoką būtina kompensuoti mankšta ar kitokiu sveiku fiziniu krūviu", – gydytojas S.Širvinskas sako, kad sveikam žmogui aktyvi mankšta būtina tris kartus per savaitę.

Savo darbą mylintis puikus specialistas gyvenimo malonumą jaučia tik judėdamas. Jam nepriimtinas pasyvus poilsis: du kartus per savaitę eina į plaukimo arba teniso treniruotes, rytais atlieka tempimo pratimus, o po darbo būtinai pasivaikšto gryname ore.

"Mėgstu viską, kas suteikia laisvės pojūtį – greitį, vėją, vandenį. Važinėju motociklu, vasarą daugiausia laiko skiriu jėgos aitvarų, dviračių sportui, skraidau parasparniu", – visas galimybes fizinei sveikatai stiprinti išnaudoja gydytojas S.Širvinskas.

Jis priduria turįs labai gražias šeimos tradicijas: šeštadienį visi anksti keliasi ir dviračiais važiuoja į mišką pasitikti dienos, o sekmadienį eina į bažnyčią.

"Po įtemptos darbo savaitės atgauti vidinę pusiausvyrą ir harmoniją padeda gamta, sportas ir šeima", – apibendrina gydytojas ortopedas traumatologas S.Širvinskas.

Argi neverta pasekti jo pavyzdžiu?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pacientas

Pacientas portretas
Vienas geriausiu gydytoju. Dekui Sauliau.

Anonimas

Anonimas portretas
kišininkas per jį numirė žmogusVIRGA

jei

jei portretas
nereiktų operacijos laukt daugiau kaip savaitę judėtume
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių