Pasaulinę maliarijos dieną – svarbūs priminimai keliautojams

  • Teksto dydis:

Kasmet balandžio 25-ąją minima Pasaulinė maliarijos diena. Šiemet ją pasaulis pasitinka šūkiu – „Įveikime maliariją visiems laikams“. Skiepų nuo maliarijos nėra, o pagrindinės profilaktikos priemonės – reguliarus vaistų nuo maliarijos vartojimas ir individualios apsisaugojimo priemonės nuo uodų įkandimų. Todėl pažymint maliarijos dieną, keliautojams patariama išlikti budriems ir saugotis šios, itin pavojingos, uodų platinamos užkrečiamosios ligos.

2016 metų Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, maliarija paplitusi 91 pasaulio šalyje, ypač tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Afrikos, Azijos, Pietų Amerikos teritorijose. Vien 2015 m. šia liga susirgo 212 mln. žmonių, iš kurių 429 tūkst. mirė. Dažniausiai maliariją „parsiveža“ keliautojai, pabuvoję Afrikoje, Indijoje, Šri-Lankoje, Brazilijoje, Kolumbijoje, Afganistane, Okeanijos salose. Daugėjant žmonių, vykstančių į tropinius kraštus, didėja rizika įvežti maliariją į šalis, kuriose įprastai nėra palankios sąlygos ligai plisti.

Jei anksčiau į Lietuvą maliarija buvo įvežama tik jūreivių, tai pastaraisiais metais daugėja turistų ir kitų keliautojų įvežtinės maliarijos atvejų. Lietuvoje per 2003-2016 m. laikotarpį įvežtine maliarija sirgo 60 asmenų, iš kurių trys žmonės mirė. Dauguma susirgusiųjų maliarija viešėjo Afrikos žemyno šalyse (Burkina Faso, Gana, Gvinėja, Nigerija ir kt.). Užsikrėtimo priežastis – nereguliariai ar visai nenaudojami vaistai nuo maliarijos prieš kelionę, kelionės metu bei nepakankama individuali apsauga nuo uodų.

Maliarija – parazitinė kraujo liga, pasireiškianti reguliariai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais. Užkratas perduodamas įkandus Anopheles genties uodo patelei, kuri prieš tai buvo prisisiurbusi infekuoto kraujo iš maliarija sergančio žmogaus ar parazitų nešiotojo. Retais atvejais užkratą galima perduoti ir kitais keliais: perpilant kraują, per krauju užterštus instrumentus, per placentą ir gimdymo metu. Pirmieji ligos požymiai tropinės maliarijos atveju pasireiškia po 7-16 d., trečiadienės maliarijos – po 10-20 d. arba po 8-14 mėn., ketvirtadienės maliarijos atveju – po 25-42 dienų, ovalinės maliarijos atveju – po 6-11 dienų.

Ligos požymiai

Susirgus maliarija, būdingi ligos požymiai yra šaltkrėtis, karščiavimas (iki 40˚C ir daugiau), prakaitavimas. Ligonius vargina karštis, galvos skausmai, silpnumas, raumenų skausmai, pykinimas, vėmimas. Šaltkrėčio metu pagreitėja širdies veikla, krinta kraujo spaudimas, padažnėja kvėpavimas, susilaiko šlapimas. Po 6-8 val. (tropinės maliarijos atveju gali būti ir vėliau – po paros) temperatūra staiga krinta, prasideda gausus prakaitavimas. Ligonių savijauta kiek pagerėja. Povienos ar dviejų parų vėl prasideda eilinis karštligės priepuolis. Negydant priepuoliai kartojasi 10-14 kartų ir vėliau savaime išnyksta, tačiau liga nepraeina – ji tik pereina į slaptą fazę, po kurios prasideda ankstyvieji (po 3-8 savaičių), o vėliau (po 6-14 mėnesių) ir vėlyvieji ligos atkryčiai.

Sergant tropine maliarija, ligos eiga dažniausiai būna sunki, neretai išsivysto įvairios komplikacijos: koma, kepenų nepakankamumas, ūminis inkstų nepakankamumas, sparčiai progresuojanti mažakraujystė, plaučių edema, kraujotakos nepakankamumas. Negydoma tropinė maliarija gali baigtis mirtimi jau pirmųjų priepuolių metu. Tai ypač dažnai atsitinka vaikams. 98 proc. visų mirčių nuo maliarijos lemia tropinės maliarijos sukėlėjų sukeltos komplikacijos. Persirgus maliarija natūralaus imuniteto neįgyjama, išsivysto tik trumpalaikis, rūšinis imunitetas.


Patarimai keliautojams, vykstantiems į maliarijos endemines šalis:

* vengti vaikščioti lauke temstant ar auštant, vengti vakarais būti arti vandens, aktyviausiu uodų skraidymo metu;

* nešioti drabužius, dengiančius rankas ir kojas, taip pat avėti kulkšnis dengiančius batus ir mūvėti kojines. Reikėtų vengti tamsių drabužių, kurie vilioja uodus;

* veido ir drabužiais nepridengtų kūno vietų apsaugai naudoti uodus atbaidančias priemones. Griežtai laikytis repelentų naudojimo rekomendacijų ir jų neperdozuoti, ypač mažiems vaikams, atkreipti dėmesį į gamintojo pastabas dėl poveikio trukmės;

* uždengti tinkleliais patalpų duris, langus, o jei tokių galimybių nėra, nakčiai langus ir duris uždaryti;

* miegant lauke ar nesandariose patalpose virš lovos pakabinti audeklą (baldakimą), atsigulus jo kraštus pakišti po čiužiniu. Tinklas garantuoja apsaugą, jei nėra suplyšęs ir po juo nėra uodų. Esant galimybei lovos ir langų tinklelius, užuolaidas, palapines impregnuoti medžiagomis atbaidančiomis uodus;

* prieš 2 savaites iki kelionės pradžios kreiptis į šeimos gydytoją dėl maliarijos profilaktikos; vaistus nuo maliarijos vartoti pagal gydytojo rekomendacijas nustatytą laikotarpį, t. y. prieš kelionę, kelionės metu ir grįžus iš jos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių