- Ieva Urbonaitė-Vainienė, ELTA
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šiandien – Pasaulinė maisto diena, minima daugiau nei 150 pasaulio šalių. Vienose šalyse jos tikslas – kovoti su badu, kitose – su prasta mityba ar išmetamo maisto kiekiu. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“, atsižvelgdamas į šalies gyventojų aktualijas – norą maistui išleisti mažiau – siūlo Pasaulinę maisto dieną paminėti valgant skaniai, tačiau nebrangiai. Ir kartu su trimis žinomomis šalies maisto tinklaraštininkėmis dalinasi net keletu receptų, pagal kuriuos paruošti patiekalai nudžiugins artimuosius ir neištuštins piniginės.
Visi tinklaraštininkių patiekalai ruošti „Maximose“ renkantis maisto prekes su geltonomis etiketėmis – taigi iš prekybos tinklo strateginės kampanijos „Mažos kainos garantija“ sąrašo. Jame – daugiau nei 2 tūkst. populiarių, pirkėjų mėgstamų prekių, kurių kainos tikrinamos kituose didžiuosiuose šalies prekybos tinkluose ir mažinamos „Maximose“, jeigu randama pigiau. Šia kampanija norima atkreipti žmonių dėmesį į prekes itin geromis, mažomis kainomis ir padėti jiems sutaupyti.
Nida Degutienė vakarienei siūlo šventinį lašišos kepsnį
„Aš esu kilusi iš šeimos, kurioje visada buvo skaičiuojami resursai, kur lėšų paskirstymas buvo itin kruopščiai planuojamas ir kontroliuojamas. Iki šiol pirkdama produktus visuomet žvilgteliu į kainą. Nežinau žmonių, kuriems maisto kaina nebūtų svarbi. Bet skanu tikrai nebūtinai reiškia brangu!“, – sako Nida Degutienė, populiaraus tinklaraščio „Nidos receptai“ autorė.
Receptas, kurį N. Degutienė pagamino Pasaulinei maisto dienai – traški lašiša, iškepta ant kreminio perlinio kuskuso pakloto. Tai „vieno puodo“ valgis, pagaminamas vos per pusvalandį. Šventinio patiekalo porcija išeis apie 4,5 euro vienam valgytojui, gaminant 4 porcijas iškart ir renkantis maisto produktus „Maximose“, pažymėtus geltonomis „Mažos kainos garantija“ etiketėmis.
4 porcijoms reikės (keturioms, nes tai „vieno puodo“ patiekalas):
– 2 šaukštų aliejaus
– 4 česnako skiltelių, supjaustytų riekelėmis
– 1 nedidelio poro, supjaustyto gabalėliais (tik balta ir šviesiai žalia dalis)
– Druskos, pipirų
– 1 stiklinės (180 g) perlinio kuskuso (arba dar vadinamo Izraelio kuskusu)
– 200 g grietinės (30 % riebumo)
– 1 ir 1/2 stiklinės (375 ml) verdančio vandens
– 1 šaukšto garstyčių
– 1 šaukšto nutarkuotos citrinos žievelės
– 4 gabalėlių po 180 g šviežios lašišos filė su oda
Patiekimui: tarkuoto kietojo sūrio (naudojau „Džiugą“), baziliko lapelių
Įkaitinkite orkaitę iki 2200 C. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir trumpai apkepinkite česnako skilteles (tik kol jos švelniai apskrus ir suminkštės). Kiaurašaukščiu išgriebkite iš aliejaus ir padėkite į šoną. Į likusį aliejų suberkite pjaustytus porus. Pabarstykite druska, pipirais, ir pakepinkite ant vidutinės ugnies minutę kitą, kol porai suminkštės, vis pamaišydami. Suberkite perlinį kuskusą, sudėkite grietinę, garstyčias, supilkite vandenį, ir viską išmaišykite. Leiskite skysčiui užvirti. Tada supilkite visą keptuvės turinį į kepimo skardelę, ją uždenkite folija, ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 12 minučių.
Išimkite skardelę iš orkaitės, nuimkite foliją, ir ant kuskuso išdėliokite lašišos kepsnelius, odele į viršų. Pašaukite skardelę (niekuo neuždengtą) atgal į orkaitę, ir kepkite viską dar apie 10 minučių, arba kol lašišos odelė bus traški, o žuvis lengvai iškepusi (nekepkite pernelyg ilgai, antraip lašiša taps sausa). Patiekiant pabarstykite apkepintais česnakais, tarkuotu sūriu ir bazilikais.
„Ant medinės lentelės“ autorės „perliukas“ – silkės salotos
Sparčiai populiarėjančio maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė Pasaulinės maisto dienos proga pasiūlė visos dienos meniu – tris pagrindinius patiekalus ir du užkandžius. Bendra visų patiekalų kaina gaminant po vieną porciją, renkantis „Mažos kainos garantija“ produktus, apie 4,8 euro.
„Dažniausiai valgau penkis kartus per dieną. Tris pagrindinius patiekalus ir du užkandžius. Toks režimas man priimtiniausias – organizmas jaučiasi geriausiai, t. y. nesusiduriu su nepageidaujamu tinguliu ir diskomfortu persivalgius, taip pat netampu pikta ir įsitempusi, nes peralkau. Penki valgymai per dieną tikrai nereiškia, kad visą dieną nieko nedarau, tik stoviu prie puodų. Tai, kiek laiko praleisime skirdami savo mitybai, tik įpročių ir planavimo reikalas“, – sako netrukus savo receptų knygą išleisianti K. Pišniukaitė.
Šventinės dienos vakarienei ji pasiūlė gan neįprastas salotas, kurių porcija atsieis apie 1,4 euro. Visus dienos patiekalus galima rasti tinklaraštyje „Ant medinės lentelės“.
1 porcijai reikės:
– 1 vidutinio dydžio bulvės
– Šlakelio alyvuogių aliejaus
– Salotų vazonėlyje (maždaug 6 lapų)
– 1 mažo svogūno
– 1 marinuoto agurko
– 100 g silkės
– 2 v. š. natūralaus jogurto
– Saujelės šviežių krapų
– 1 skiltelės česnako
– Druskos, pipirų
Bulves švariai nuplauname, supjaustome griežinėliais, sumaišome su aliejumi ir žiupsneliu druskos. Kepame 2000 C orkaitėje pusvalandį. Paruošiame padažą: indelyje sumaišome jogurtą, smulkintus krapus ir česnaką, beriame druskos ir pipirų. Į lėkštę dedame nuplautus ir nusausintus salotų lapus, svogūno ir agurko griežinėlius, keptų bulvių griežinėlius, silkę, padažą ir šviežių krapų.
„Cukrinis avinėlis“ šventei per 30 min. paruošė vištieną citrininiame padaže
Dvejų metų dukrytę Adelę auginanti Berta Garuckė yra tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė. Pasaulinės maisto dienos proga ji pasidalino trimis vakarienės idėjomis, kurioms prireiks vos 30 minučių.
„Šeimos vakarienė – reikalas rimtas! Svarbu, kad būtų ne tik maistinga, skani, greitai ir lengvai paruošiama, bet ir įtiktų visos šeimos narių norams. O visi, turintys vaikų, žino, kaip tai kartais yra nelengva... Ruošdami apskaičiavome ir porcijų kainas, kad įtikintumėme, jog namuose gaminti verta – skanus maistas, net ir keli jo patiekalai skirtingiems šeimos nariams, tikrai nekainuoja daug“, – sako B. Garuckė.
Vienas jos siūlomų vakarienės patiekalų – vištiena citrininiame grietinėlės padaže, kurio porcijos kaina, perkant maisto produktus iš „Mažos kainos garantija“ sąrašo, išeina apie 1,5 euro. O visi trys „Cukrinio avinėlio“ receptai – tinklaraštyje.
3 porcijoms (visai šeimai) reikės:
– 450 g vištienos filė
– Žiupsnio turimų vištienos prieskonių
– Gabalėlio sviesto
– 1 citrinos
– 200 ml grietinėlės
– Žiupsnio druskos, juodųjų pipirų
Vištienos filė supjaustykite šiek tiek mažesniais gabalėliais, pagardinkite prieskoniais. Paruoštą vištieną iš abiejų pusių apkepkite gabalėlyje sviesto. Iš pusės citrinų išspauskite sultis, jas sumaišykite su grietinėle (jei norisi daugiau skonio, galite dar įdėti ir šiek tiek sultinio). Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Paruoštą padažą užpilkite ant keptos vištienos ir dar kelias minutes patroškinkite. Patiekite su ryžiais arba makaronais. Pagardinkite šviežiomis petražolėmis ar bazilikais, likusios citrinos griežinėliais.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuvoje nustatyti dar 53 koronaviruso atvejai
Pirmadienį koronaviruso infekcija patvirtinta 53 žmonėms, 11 iš jų susirgo pakartotinai skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Pavasario prakeiksmas – alergija žiedadulkėms: kaip palengvinti simptomus be medikamentų?
Tik nušvitus pirmiesiems spinduliams pacientai jau skundžiasi sloga ir akių perštėjimu. Mat, anksti pavasarį pradeda žydėti medžiai. Tokių alergijų pikas paprastai būna gegužę, kai sužydi beržiniai medžiai. Medikai skaičiuoja, kad...
-
Ministerija supaprastino siuntimų tvarką sergantiesiems lėtinėmis ligomis3
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) supaprastino siuntimų tvarką lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikiam stebėjimui. ...
-
Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis mažėja, bet mirė dar du žmonės
Nors sergamumas peršalimo ligomis ir gripu Lietuvoje mažėja, praėjusią savaitę nuo šios ligos mirė du žmonės, pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
SAM įsteigė Vaistų komitetą: informuos apie racionalų vaistų skyrimą ir vartojimą4
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įsteigė Vaistų komitetą, kurio užduotis bus siekti racionalesnio vaistų skyrimo ir vartojimo, vykdyti stebėseną, rengti pranešimus apie racionalų vaistų skyrimą ir vartojimą bei teikti rekomendacijas gydy...
-
Pagalba nualpusiam žmogui: ką galima daryti, ko ne?3
Dažnai nesunku atpažinti, kad žmogui negera ir jis gali nualpti. Taip galima jam padėti prieš nutinkant nelaimei. Tačiau to nepadarius laiku žmogui būtina suteikti pirmąją pagalbą ir iškviesti medikus. Kaip tokiu atveju elgtis, LNK papa...
-
Koronaviruso statistika: devyni nauji susirgimai, mirčių nefiksuota
Sekmadienį koronaviruso infekcija patvirtinta devyniems žmonėms, keturi asmenys susirgo pakartotinai, praneša Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Sparčiai plinta pavojinga liga: pirminiai simptomai panašūs į peršalimo31
Medikai vis dažniau sulaukia pacientų, sergančių ligomis, kurios jau buvo pamirštos. Tai tymai ir kokliušas. Besiskiepijančių nuo tymų Lietuvoje mažėja kasmet. Europoje taip pat prasta situacija. Daugiausia sergančiųjų šiuo met...
-
SAM delegacija Singapūre ir Japonijoje aptars pandemiją, užkrečiamųjų ligų valdymą9
Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio vadovaujama delegacija nuo pirmadienio su darbo vizitu lankysis Singapūre ir Japonijoje, kur aptars pandemijos ir užkrečiamųjų ligų valdymo iššūkius. ...
-
Dėl storosios žarnos vėžio lietuviai tiriasi vangiai: diagnozė gąsdina labiau nei pati liga4
Nors Lietuvoje veikia keturios, nemokamos vėžio profilaktikos programos, gyventojai jomis tebesinaudoja vangiai. Štai prevenciškai išsitirti dėl storosios žarnos vėžio ateina mažiau, nei pusė šalies gyventojų, kuriems &scar...