Pataria, kaip išvengti peršalimo ligų šaltuoju metų laiku

Kad šaltasis metų periodas neapkarstų ir nekankintų peršalimo ligomis, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ gydytojas Alvydas Unikauskas siūlo pasinaudoti keletu naudingų patarimų.

Jis teigia, kad žiemą norint išvengti peršalimo, reikia dažnai plauti rankas, vengti didelių žmonių susibūrimų, drėkinti kambarius ir atlikti kitus paprastus veiksmus.

Pirmas gydytojo patarimas nenorintiems sirgti žiemą – dažnai plauti rankas ir jas sausinti popieriniu rankšluosčiu. Anot A. Unikausko, nors esame įpratę manyti, kad mikrobai patenka per orą lašeliniu būdu, JAV visuomenės sveikatos laboratorijos tyrėjai patvirtino, kad yra mikrobų, kurie patenka į kūną per fizinį kontaktą, prisilietus prie sergančiojo.

„Vėliau, rankomis palietus labiausiai pažeidžiamas kūno dalis: akis, burną, nosį, sudaroma prieiga atsirasti bakterijoms. Dažnai plaudami rankas ir jas sausindami vienkartiniais popieriniais rankšluosčiais, galite gerokai sumažinti riziką užsikrėsti virusais ir bakterijomis“, – sako gydytojas.

A. Unikauskas taip pat pataria vengti didelių žmonių sambūrių, ypač nevėdinamose patalpose. Žiemą žmonės fiziškai būna daug arčiau vienas kito – tai palengvina infekcijų perdavimą tarp žmonių.

„Sausakimši autobusai, traukiniai, prekybos centrai yra šildomi centrine šildymo sistema ir dažniausiai – menkai vėdinami. Tas pats ir jaunimo klubuose ar restoranuose – visose viešose vietose, kur vyksta masiniai susibūrimai. Tokios vietos yra palanki terpė plisti virusams“, – pastebi A. Unikauskas.

Dar vienas patarimas – drėkinkite kambarius. Pagal Lietuvos higienos normas, vidaus patalpų temperatūra šaltuoju metų laiku turėtų būti 18–22 laipsniai, o santykinė oro drėgmė – 30–65 procentai. Šildymo sezono metu pastarasis rodiklis paprastai sumažėja tris kartus. Esant sausam orui, sausėja ir kvėpavimo takų gleivinė.

Kai vyksta gripo epidemija arba kita virusinė infekcija ir žmonės masiškai serga, skundžiasi sloga, karščiavimu, skaudančia gerkle. Labai daug atvejų, kai tai galima išspręsti paprastu būdu – patalpų drėkinimu. Drėkinama aplinka neleidžia išsausėti ir mūsų gleivinei.

„Jeigu turite pakankamai gleivių nosyje, gerklose, šios gleivės neleidžia įsiskverbti virusams. Norint sudrėkinti kambarius, galima naudoti ir paprastas priemones, pavyzdžiui, ant radiatorių kabinti drėgnus rankšluosčius arba šalia ar virš radiatorių statyti atvirus indus su vandeniu“, – pataria A. Unikauskas.

Daugiau gydytojo patarimų, kaip išvengti peršalimo, – vaizdo įraše.


Šiame straipsnyje: peršalimo ligossloga

NAUJAUSI KOMENTARAI

valgykit

valgykit portretas
tris skilteles vasarinio cesnako smulkiai susmkinkit apie dvylika gramu supilkit i sauksta ir prarykit uzgerdami saltu vandeniu ir baigsis visos ligos

būtume visi laimingi

būtume visi laimingi portretas
jei daktaras patartų, jog norint neperšalti ir nesusirgti dar reikia ir šilumos namuose, o jei radiatoriai šilti, kaip besmegenis kieme, tad nėr ko ir stebėtis, bei skatinti kažką pirkti... nuo peršalimo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių