Penki produktai, pavojingi vasarą

  • Teksto dydis:

"Auksinė taisyklė – maisto ne šaldytuve nevalia laikyti ilgiau nei keturias valandas", – teigia mitybos specialistė iš Teksase esančio Beno Hogano sporto medicinos centro Amy Goodson. Specialistai įvertino didžiausią pavojų vasarą keliantį maistą.

"Auksinė taisyklė – maisto ne šaldytuve nevalia laikyti ilgiau nei keturias valandas", – teigia mitybos specialistė iš Teksase esančio Beno Hogano sporto medicinos centro Amy Goodson. Specialistai įvertino didžiausią pavojų vasarą keliantį maistą.

Mėsainiai, čeburekai, kebabai

Neiškepusi mėsa kelia realią grėsmę sveikatai, derėtų saugotis E. colibacteria. Rizika tiesiogiai priklauso nuo to, kelių karvių mėsa buvo panaudota faršui. Kuo daugiau karvių, tuo didesnė rizika, kad mėsa bus užkrėsta. Malta mėsa kelia didesnę riziką nei to paties galvijo mėsos pjausniai. Nepaisant to, jeigu kepant mėsoje pasiekiama 160 laipsnių temperatūra, ligos sukėlėjai žūsta.

Salotų lapai

Iš pirmo žvilgsnio nekaltas maistas gali pridaryti rimtų bėdų. Yra kelios priežastys, kodėl salotų lapai tampa pavojingi: nuplovus nešvariu vandeniu, kai salotas ruošia sergantis žmogus, nenusiplovęs rankų, kai užkratas iš tos pačios aplinkos patenka ant daržovių (pavyzdžiui, naudojant peilį, kuriuo buvo pjaustoma mėsa). Patarimas – salotas labai gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu ir laikykitės elementarių higienos taisyklių.

Naminiai ledai

Iš žalių kiaušinių pagamintas gaivus vasariškas desertas gali būti itin pavojingas dėl jame esančių salmonelių. Pavojingomis bakterijomis užkrėstų ledų galima įsigyti ir parduotuvėse, tačiau tokie atvejai žymiai retesni. 2015 m. bendrovės "Blue Bell Creameries" ir "Jeni‘s Ice Cream" pagamino ledų, užkrėstų listerijomis.

Vištiena

Dažniausiai vištiena būna užkrėsta salmonelėmis, užkratas žūsta tik aukštoje temperatūroje. Gaminant vištieną, derėtų įsitikinti, kad pasiekta reikiama temperatūra (tam reikia maisto termometro). Norint, kad žūtų visos pavojingos bakterijos, temperatūra vištienos viduje turi siekti 165 laipsnius. Be to, būtina laikytis elementarių higienos ir maisto laikymo taisyklių. Pavyzdžiui, žalios vištienos ar jautienos, kad ir suvyniotos į foliją, vykdami į iškylą, nedėkite ant daržovių ar vaisių. Skystis gali pratekėti ir, jums nežinant, užkrėsti kitus produktus.

Pomidorai

Pomidorai – itin sveikos daržovės, be jų tiesiog neįmanoma įsivaizduoti vasaros. Tai puikus pasirinkimas salotoms ar garnyrui. Šios daržovės dažniausiai termiškai neapdorojamos, todėl jose gali slypėti skandžio ir žarnyno ligų sukėlėjų. 2006 m. JAV, Ohajo valstijoje, užfiksuotas salmoneliozės protrūkis, iš viso susirgo 190 žmonių – nustatyta, kad pėdsakai veda į vieną ūkį. Paaiškėjo, kad salmonelių būta ten auginamų gyvūnų išmatose, kurios ir pateko ant pomidorų. Jokio stebuklingo patarimo nėra – tereikia pomidorus, kaip ir visas daržoves, gerai nuplauti po tekančiu vandeniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"VISŲ nesveikiausia - gyventi".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių