Pienas kenkia sveikatai: tiesa ar mitas?

Egzistuoja nuomonė, kad su amžiumi žmogaus organizmas nustoja gaminti fermentą, skaldantį pieno baltymą kazeiną, todėl pieno nebepasisavina. Dar blogiau, vyresniame amžiuje pienas pradeda kenkti sveikatai. Ar tai tiesa, ar mitas?

Ar pienas yra gyvybiškai svarbus kiekvieno žmogaus racionui, ar verčiau jo atsisakyti? Į šiuos klausimus laidoje „Klauskite daktaro“ atsako gydytojas Alvydas Unikauskas.

„Pienas – gerųjų medžiagų šaltinis. Jame gausu riebaluose tirpstančių vitaminų A, D ir E. Piene taip pat yra daug B grupės vitaminų, mikroelementų magnio ir kalio. Pienas nukenksmina toksinus, o rūgusio pieno produktai yra probiotikų, gerųjų bakterijų, šaltinis mūsų žarnynui. Šis gėrimas taip pat yra priemonė grožiui ir jaunystei išsaugoti. Buvo pastebėta, kad pieno mėgėjų oda lygesnė ir švelnesnė, jie turi mažiau raukšlių“, – sako gyd. A. Unikauskas.

Pienas yra ne tik pasterizuojamas, bet ir homogenizuojamas. Natūraliame kaimiškame piene riebalų lašeliai yra skirtingo dydžio. Homogenizavimo metu riebalai susmulkinami. Pieno baltymo molekulės yra apgaubiamos šių visai smulkių riebalų lašelių ir organizmas nebegali dalelių suskaidyti. Imuninė sistema į tokius baltymus pradeda žiūrėti kaip į priešus. Susidaro darinys, kurio imuninė sistema nepriima, prasideda uždegimas.

Organizmo alergizavimas pieno baltymais visada reiškia didelę kai kurių ligų riziką. Visų pirma vaikams. Laidoje „Klauskite daktaro“ gydytojas pasakoja ir apie galimą pieno žalą.

„Yra pastebėta, jeigu pieną vartoja vaikas, kuris yra alergiškas pieno baltymams, tai gali būti pirmo tipo cukrinio diabeto priežastis. Alerginė reakcija sunaikina kasos ląsteles, kurios gamina insuliną. Vaikus dėl pieno vartojimo taip pat dažnai gali kankinti vidurių užkietėjimas. Gali išsivystyti rinitas (sloga) arba otitas (ausies uždegimas) ir gastroezofaginis refliuksas. Taip pat tai gali būti netgi astmos ar egzemos priežastis“, – kalba A. Unikauskas.

Ne visada lengva nustatyti, kad vaikas yra alergiškas pienui, bet kartais galima tą įtarti. Viena pirmųjų alerginių apraiškų vaikams gali būti odos bėrimas atsigėrus pieno.

Plačiau apie pieno naudą ir žalą – vaizdo įraše.


Šiame straipsnyje: pienasbaltymaialergija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkė

Pensininkė portretas
Kasdien išgeriu po litrą pieno ir po litrą kefyro. Naminio pieno galiu išgerti tris litrus per dieną. Skanu ir sveika. Man 70 metų, jaučiuosi puikiai, o kas įdomiausia: aš tebeturiu beveik visus savo dantis ( neišsaugojau tik vieno -jį teko pašalinti dėl kažkokios infekcijos). Ir toliau taip darysiu. Pavydėkite man - aš 70 - metė bobutė džiaugiuosi su savo dantimis. Ir jums patariu: gerkite pieną ir vargo nematysite.

Onute

Onute portretas
Naminis pienas,sveika karve,,tai yra pieno daveja,,pienas naudojamas nuo to laiko kai zmogus zemeje prisijaukino karves.o dabar bandoma itikinti,kad pienas blogai.taip is fabriku iseina jau ne pienas,o pienu pabalintas vanduo,arba pienas pagamintas is pieno milteliu.tai va ir viskas aisku del to pieno,tik nemaisykit viska i kruva.

seniokas

seniokas portretas
per ilga gyvenima isgeriau 10-15 voniu ivairiu pieno gaminiu[alkoh.gerimu TRUPUTI maziau] ir dabar tiek pienas tiek alko veikia GERAI visur:vakare isgeres,vaikau savo babulka,kol uzverciu,nes ana negeria....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių