- LRT televizijos laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pasirodo, lietuviai nuo sūrių gurmanų prancūzų atsilieka ne tiek ir daug. Skaičiuojama, kad esame 8 pasaulyje pagal sūrio suvartojimo kiekį vienam žmogui.
Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas. Jis teigia, kad, valgydami riebų sūrį, žmonės gauna daug naudos, tačiau šį produktą reikia vartoti saikingai
„Lietuvis vidutiniškai per metus suvalgo po 20 kg sūrio. Sūris buvo smerkiamas dėl jame esančių sočiųjų riebiųjų rūgščių, tačiau, tyrimai rodo, kad jis turi daug privalumų, įskaitant ir geresnę širdies ir kraujagyslių [sistemos veiklą] ir mažesnę nutukimo bei cukrinio diabeto riziką“, – sako A. Unikauskas.
Sūrio sudėtyje yra iki 30 procentų riebalų – svarbiausios organizmui energinės medžiagos, kuri taip pat reguliuoja ir medžiagų apykaitą. Taip pat šio produkto sudėtyje yra vitaminų A, D, K2 ir B grupės vitaminų bei mikroelementų. Nustatyta, kad dėl savo skonio ir aromato sūris žadina apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, tačiau svarbu įsitikinti, kad valgote tikrą sūrį, o ne sūrio gaminį.
Sūriai ir sūrio gaminiai labai skiriasi savo sudėtimi ir poveikiu organizmui. Natūralus sūris yra fermentuotas pieno produktas, pagamintas viso labo iš kelių ingredientų: pieno, bakterijų, druskos ir fermento, taip pat gali būti įdėta ingredientų, skirtų suteikti spalvą. Sūrio gaminiuose rasite labai daug papildomų priedų, kurie gali būti mums kenksmingi.
„Jeigu skaitydami sudėtį matote, kad ten prirašyta įvairių papildomų priedų, skonio stipriklių, tai yra netinkamas produktas, kuris duos ne tiek naudos, kiek žalos“, – sako A. Unikauskas.
Gydytojas pasakoja apie neseniai Danijos mokslinių tyrimų grupės gautą išvadą, kad natūralaus, labai riebaus sūrio vartojimas padidina gerojo cholesterolio kiekį organizme.
Šiame tyrime dalyvavo trys grupės: vienai grupei davė valgyti tikrą, bet riebų sūrį, antrai – liesą sūrį, trečioji grupė valgė duoną su uogiene. Tyrimo dalyviai buvo sekami ilgą laiką, buvo tiriamas jų kraujas.
„Gautas įdomus rezultatas: pasirodo, kad visose trijose grupėse blogojo cholesterolio nesumažėjo, bet ir nepadaugėjo. Įdomiausia, kad žmonių, valgiusių riebų sūrį, kraujyje gerojo cholesterolio, teikiančio daug naudos, padaugėjo. Taigi, valgydami riebų sūrį, žmonės gavo naudos“, – sako A. Unikauskas.
Tačiau riebų sūrį vis tiek būtina vartoti saikingai.
„Visų pirma yra vienas kabliukas, kuris mus gali paversti sūrio vergais. Labai įdomus dalykas, sūryje yra gausu kazeino, baltymo, kuriam skaidantis išsiskiria opioidinė medžiaga, panaši į morfijų, tai – kazomorfinas. Jis, beje, kaip ir cukrus, veikia tas pačias smegenų dalis, kurias veikia narkotikai. Šis baltymas yra sunkiai virškinamas, vadinasi, piktnaudžiaujant sūriu papildomai yra apkraunami kepenys ir inkstai“, – sako A. Unikauskas.
Viena iš priežasčių, kodėl sūris turi būti ribojamas vaikams, yra tai, kad jame gausu pieno baltymo, o karvės pienas yra vienas iš pagrindinių alergenų ir gali sukelti ar sustiprinti alergines reakcijas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?2
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...
-
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tretinio lygio gydymo įstaigose. Kas yra tinklainės atšoka, kam ji gali vystytis, koks gydymas laukia ir kodėl p...
-
SAM planuose – daugiau dienos psichiatrijos stacionaro paslaugų, bendruomeninis gydymas3
Psichikos sveikatos paslaugų pokyčius antradienį planuojanti pristatyti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki 2027-ųjų ketina beveik du kartus padidinti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų skaičių, įvesti bendruomeninį gydymą, taip pat sudar...
-
NVSC: sergančiųjų gripu skaičius Lietuvoje mažėja
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, balandžio 15–21 dienomis sumažėjo sergančiųjų gripu ir COVID-19 liga skaičius, o ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) – padidėjo. ...
-
Pažintis su chirurgu – iš anksto suplanuota, saugi pacientui4
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Chirurgijos skyriaus vadovas gydytojas Edvinas Dainius sklaido mitus apie pusmečio eiles chirurgo konsultacijai ir ragina pacientus nedelsti – iš anksto suplanuotos operacijos p...
-
Dvi profilaktinės patikros akcijos pakaunės gyventojams
Kauno rajono savivaldybės sveikatos centras, bendradarbiaudamas su LSMU Kauno ligonine, pakaunės gyventojoms (50–69 m.) praėjusį mėnesį siūlė pasinaudoti išskirtine galimybe atlikti mamografinę patikrą pagal programą be eilių ir pasina...
-
Sunku patikėti: vyras koronavirusu sirgo 613 dienų3
Nyderlandų tyrėjai praneša apie atvejį, kai pernai miręs vyras koronavirusu sirgo šimtus dienų. Dėl gretutinių ligų nusilpusio imuniteto pacientas 2022 m. vasarį buvo paguldytas į Amsterdamo ligoninę, sakoma pranešime. Jo korona...