Plaukų slinkimas: kada jau laikas susirūpinti?

  • Teksto dydis:

Kai po plaukų plovimo vonioje pastebimai padaugėja išslinkusių plaukų, reikėtų atkreipti dėmesį, kokios priežastys tai galėtų lemti. Pasak ekspertų, labai svarbu kuo anksčiau pastebėti ir nustatyti plaukų slinkimo priežastį, nes laiku pradėtas gydymas gali sustabdyti nepageidautiną slinkimą, paskatinti jų ataugimą ir taip pagerinti gyvenimo kokybę. Kada natūralus plaukų slinkimas jau reiškia problemą?

Plaukų retėjimo problema pasireiškia tiek vyrams, tiek moterims, nepriklausomai nuo amžiaus. Plaukai retėja tuomet, kai sutrikus jų natūraliam augimo ciklui, vis daugiau plaukų iškrenta ne tik savo ramybės, bet ir augimo fazėje. Pasak specialistės normalu, jeigu per dieną išslenka 50 – 150 plaukų, kitu atveju jau reikėtų kreiptis į gydytoją dermatovenerologą-trichologą.

Plaukas augdamas pereina augimo (anageno), tarpinę (katageno) ir ramybės (telogeno) fazes, pastarosios pabaigoje plaukas išslenka. Įprastai savo augimo stadijoje yra 85-90 proc. visų galvos plaukų ir tik 10-15 proc. yra ramybės fazėje. Pastebėjus gausų jų slinkimą ir laiku išsiaiškinus priežastis, problemą dažnai galima išspręsti. Kai kurių ligų atvejais pažeisti plaukų folikulai neatsinaujina ir išslinkę plaukai neatauga. Todėl kiekvienu atveju delsti nereikėtų.

Stipriai veikia stresas

Plaukų slinkimo priežastys – įvairios. Tarp jų ne tik natūralūs fiziologiniai procesai po gimdymo, sezoniniai pokyčiai, nepilnavertė mityba, bet ir kai kurios ligos, vartojami medikamentai. Sergant kai kuriomis ligomis, UV spinduliai gali provokuoti plaukų slinkimą. Šiuolaikiniame pasaulyje plaukų slinkimą stipriai veikia ir dažnai patiriamas psichologinis stresas. 

Vyrai dažniausiai kenčia nuo androgenetinio plikimo, kurį lemia hormoniniai ir genetiniai faktoriai. Tačiau šis plaukų slinkimo tipas gali pasireikšti ir moterims. Kita dažna forma – židininis nuplikimas. Tai autoimuninė, genetinių faktorių nulemta liga. Autoimunines reakcijas gali provokuoti fizinis ar emocinis stresas, hormonai, infekcijos, tokios kaip hepatito B ar C. Pasitaiko atvejų, kad tiriant plikimo priežastis kartu diagnozuojamos skydliaukės ligos, cukrinis diabetas ar kitos autoimuninės ligos.

Gali pasireikšti įvairiame amžiuje

Vyrams androgenetinio plikimo požymiai dažnai pasireiškia jau paauglystėje, po brendimo gali kiek suintensyvėti, tačiau dažniausiai tai įvyksta vyresniame amžiuje. Tuo tarpu židininis nuplikimas gali pasireiškti bet kuriuo gyvenimo laikotarpiu, o pirmas ligos epizodas dažnai pasireiškia ir iki 20 metų amžiaus.

Pastebėjus plaukų slinkimą svarbu laiku kreiptis į gydytoją specialistą, kuris nustatęs priežastį galės paskirti tinkamiausią gydymą. Gydymas priklausomai nuo ligos, jos aktyvumo gali būti medikamentinis, tiek vietiškai aplikuojamais vaistais, tiek sisteminiais. Kai kuriais atvejais skiriamas gydymas injekuojamais vaistais, mezoterapija ar trombocitais praturtintos plazmos injekcijomis. Sergant androgenetine slinkimo forma, esant pažengusiai ligos formai, gali būti atliekama plaukų transplantacija.

Efektyvios gydymo galimybės

Pacientai dažnai ligos pradžioje bando gydytis įvairiais šampūnais, papildais ir taip išleidžia pinigus priemonėms, kurios būna neefektyvios. Todėl svarbu laiku nustatyti plaukų slinkimo priežastį ir gydymą patikėti šios srities specialistui gydytojui dermatovenerologui-trichologui, kuris atliks reikiamus tyrimus, padėsiančius išspręsti problemą.

Įvertinti plaukų slinkimo aktyvumą naudojamas plaukų traukimo testas. Šiuolaikinių neskausmingų tyrimų dėka, tokių kaip trichoskopija, naudojant dermatoskopą, nustatoma plaukų slinkimo rūšis, įvertinama galvos odos ir plaukų būklė,  taip pat gydymo efektyvumas. Taip pat dažnai reikalingi kraujo tyrimai, atliekami mikroskopiniai tyrimai ar imamas pasėlis grybeliui ar bakterijoms nustatyti. Kai kuriais atvejais atliekama biopsija su histologiniu ištyrimu.

Plaukų traukimo testas

Jei nesate tikri, ar jau reikėtų susirūpinti, gydytoja rekomenduoja atlikti kasdienėje gydytojo trichologo praktikoje naudojamą plaukų traukimo testą. Suėmus nedidelį kuokštelį plaukų traukite plaukų augimo kryptimi. Ištrauktų plaukų kiekis leidžia įvertinti plaukų slinkimo aktyvumą. Jeigu pastebėjote, kad kiekis išties neįprastas – rekomenduojama nedelsiant pasitikrinti pas specialistus. Kai kuriais atvejais liga gali būti tokia pažengusi, taip pažeidžiami plaukų folikulai, kad jie  nebeatsinaujina ir išslinkę plaukai nebeatauga.  


Šiame straipsnyje: plaukaiplaukų slinkimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių