Po žiemos iškart atėjusi vasara – nesveika

  • Teksto dydis:

Šiemetis pavasaris ekspresyvus: žieminius paltus iškart  išmainėme į marškinėlius trumpomis rankovėmis. Tačiau ar organizmui nereikia laiko prisitaikyti prie oro permainų?

Paūmėja lėtinės ligos

Praėjusios savaitės rytais dar reikėjo pirštinių, kepurės ir šaliko, o šią užplūdo viduvasario šiluma. Kaip tokie staigūs oro temperatūros pokyčiai veikia sveikatą?

"Žmogaus sveikatai oro pokyčiai turi įtakos. Staiga pasikeitus temperatūrai, drėgmei, slėgiui, gali pablogėti savijauta, paūmėja  lėtinės ligos", – pripažįsta šeimos gydytoja Ieva Jasaitienė.

Gydytojos teigimu, pastebėta, kad meteorologiniams reiškiniams jautresnės moterys, vyresnio amžiaus asmenys, kurie serga lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, raumenų ir sąnarių, kvėpavimo takų ligomis.

Sunkiausia – širdininkams

"Nustatyta, kad, pasikeitus oro sąlygoms, paūmėja sąnarių skausmai, ypač sergantiesiems artroze, osteoartritu. Ryšys tarp pasikeitusių meteorologinių reiškinių ir sąnarių skausmų padeda geriau suprasti ir valdyti artroze sergančių ligonių funkcinius skausmus", – atkreipia dėmesį I.Jasaitienė.

Nustatyta, kad, pasikeitus oro sąlygoms, paūmėja sąnarių skausmai, ypač sergantiesiems artroze, osteoartritu.

Sunkiausiai į permainas reaguoja vyresnio amžiaus asmenys, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis. Jie jaučia silpnumą, nuovargį, sunkiau koreguojasi kraujospūdis, vargina skausmai širdies plote.

Tokie ligoniai, patvirtina gydytoja I.Jasaitienė, neretai patenka į ligoninę.

Žiedai jau skleidžiasi

Su šilto oro banga į Lietuvą sugrįžo ne tik gandrai, bet kartu su jais iš pietų atskriejo ir žiedadulkės. Tai ypač aktualu alergiškiems žmonėms.

Šiuo metu mūsų krašte žydi lazdynai, gluosniai, guobos, pradeda žydėti beržai. Tačiau pietuose, iš kur užplūdo šiluma, jau prasidėjęs žolynų žydėjimas. Šių augalų žiedadulkėms alergiški asmenys turėtų sekti augalų žydėjimo kalendorių, pasitarti su savo gydytoju dėl gydymo nuo alergijos.

"Oro drėgmės temperatūros svyravimai gali provokuoti bronchų spazmus, tokiu būdu sukeldami astmos paūmėjimą. Jei sergate astma ir prognozuojamos oro permainos, visada turėkite medikamentų", – pataria šeimos gydytoja I.Jasaitienė.

Daugiau dėmesio vaikams

Staigūs oro temperatūros pokyčiai padidina galimybę susirgti virusinėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Dažniau suserga vaikai.

Per šiltai aprengti mažieji greitai suprakaituoja ir peršąla papūtus žvarbesniam vėjui.

"Neskubėkite išsirengti iki marškinėlių trumpomis rankovėmis. Pasirūpinkite adekvačia savo mažųjų apranga", – perspėja medikė.

Nors ir neabejotinas ryšys tarp meteorologinių veiksnių ir įvairių sveikatos sutrikimų, įvairiose šalyse atliktų mokslinių tyrimų išvados nesutampa, todėl aktyviai ieškoma detalesnių sąsajų ir įrodymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių