Poliklinikose – naujovė vartojantiems alkoholį

Nuo liepos sveikatos priežiūros įstaigose bus galima gauti ankstyvojo alkoholio rizikos vertinimo paslaugas.

Įgyvendinant Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, Lietuvoje pradedamos taikyti trumposios intervencijos. Kaip Eltą informavo Sveikatos apsaugos ministerija, gydymo įstaigos galės pacientams atlikti alkoholio vartojimo testus, leisiančius anksčiau identifikuoti žalingai alkoholį vartojančius žmones.

Alkoholio rizikos vertinimas bus vykdomas pacientui apsilankius pas gydytoją, tačiau neprivalomai: gydytojas ar slaugytojas pasiūlys žmonėms įvertinti riziką, o jiems sutikus, atliks testą.

Už šias suteiktas paslaugas gydymo įstaigai bus mokama papildomai.

Nustačius mažai rizikingą alkoholio vartojimą žmogui bus pasiūloma informacinė medžiaga apie alkoholio vartojimo keliamą žalą, praėjus tam tikram terminui testas bus atliekamas pakartotinai.

Jei žmogui bus nustatomas rizikingas ar žalingas alkoholio vartojimas, medikas, taikydamas motyvacinio interviu metodą, atliks konsultaciją, kurio metu bus aptariamos galimybės keisti alkoholio vartojimą, suteikiama būtina informacija, kaip atsisakyti žalingo įpročio.

Jeigu žmogui bus įtariama priklausomybė nuo alkoholio, jis bus siunčiamas gydytojo psichiatro konsultacijai, kuris, atlikęs detalesnį sveikatos patikrinimą, skirs gydymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skilandis

skilandis portretas
galvojau įpila...

Algis

Algis portretas
Iš karto po tokio pasiūlymo pasiųsiu naaa ir baigtas kriukis. Tegul tikrinasi kolchoznykai, nors ir be tikrinimo visi prasigėrusiais snukiais.

Giedrius

Giedrius portretas
O kokia iš to nauda? Kokį gydymą gaus nemokamai? Daug kas supranta, kad vartoja per daug, bet sustoti negali, nes įtampa, įprotis ir t.t. O kokios pasekmės jei kreipsis? Ar bus anonimiškai ar su pažymom darbovietei tikrinantis sveikatą ar vairuotojų sveikatos patikrai? Veryga atėmė kodavimus, kurie kažkam padėdavo ir remsis mokslo paremtu nieko neveikimu ir pagrūmojimu pirštu. P.S. niekada daug negėriau, o jau beveik 3 metai visai ne, tačiau nuo tokio gyvenimo norisi prisigerti...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių