Prieš dietas nusistatęs treneris pataria, kaip sulieknėti

  • Teksto dydis:

Šiuo metu labai populiaru siekti tobulai atrodančio kūno. Žmonės plūsta į sporto klubus bei drastiškai pasineria į sveiką mitybą, kad tik suspėtų į mados traukinį turėti nepriekaištingas kūno formas, rašoma LRT.lt siųstame pranešime spaudai. Kur yra ribos? Kada sportas ir sveika mityba ne padeda, o kenkia? Apie šiandienos kūno kultą bei mitybą pasakoja asmeninis fitneso treneris Paulius Ratkevičius.

– Pauliau, šiandien tobulas kūnas labai stipriai diktuoja madą. Kaip į tai reaguojate?

– Reaguoju labai teigiamai, nes sportu užsiima vis daugiau žmonių, tai yra labai sveikintina. Faktas, kad sportuodami žmonės nori atrodyti vis geriau ir pradeda konkuruoti tarpusavyje, o tai kai kuriais atvejais priveda prie drastiškų sprendimų.

Tačiau džiugina tai, jog žmonės vis dažniau renkasi aktyvią veiklą, taip prisidėdami prie savo puikios savijautos. Be abejo, ribas mes nusistatome kiekvienas individualiai, tačiau mūsų aplinka, nuotraukos bei informacija socialiniuose tinkluose tą kartelę kiekvienais metais vis pakelia, taip galvoje formuodamos tobulo kūno linijas. Jeigu pažiūrėtume į sporto salėje besilankančius prieš dešimt metų, pamatytume, kad sportas buvo ginklas prieš antsvorį. Dabar rezultatų tikslai kartais prasilenkia su sveikos gyvensenos sąvoka.

Labiausiai norėčiau atkreipti dėmesį tų, kurie tik pradeda sveikai maitintis bei sportuoti. Nerdami stačia galva ir imdamiesi griežtos mitybos bei didelių fizinių krūvių jie padaro daugiausia žalos savo organizmui. Dažnas naujokas, pamatęs, kad liko tik pora mėnesių iki vasaros, griebiasi paskutinio šiaudo, kad tik neatsiliktų nuo sportuojančių bei sveiką mitybą propaguojančių, o tai yra didžiausios klaidos, kurios vėliau gali skaudžiai kainuoti.

Naujokams rekomenduočiau pasikonsultuoti su profesionalais ir neskubėti, nes tiek griežta mityba, tiek per didelis fizinis krūvis anksčiau ar vėliau jus palauš ir viską mesite į šalį.

– Sportas darosi vis populiaresnis tarp paauglių, kurie nieko nelaukę griebiasi svorių sporto salėje, net nepagalvodami apie galimas traumas. Kaip patartum pradėti sportuoti nepakenkiant besiformuojančiam organizmui?

Nepalaikau grikių, mėnulio ar kitų dietų, nes dažnai tai prasilenkia su sveika mityba.

– Pats į sporto salę atėjau būdamas 12  metų,  puikiai prisimenu, kokį skurdų sporto žinių bagažą turėjau. Labai džiaugiuosi, kad šalia buvo puikus treneris, kuris man sudarė programą bei nuolat mane prižiūrėjo ir pataisydavo darant klaidas. Iki 16 metų treneris man neleido didesnės apkrovos stuburui, nes mano besivystantis organizmas galėjo patirti traumą. Jaunimui, kuris tik pradeda lankytis salėje, vienareikšmiškai rekomenduoju nesiimti saviveiklos, pirmą mėnesį sportuoti prižiūrint specialistui. Taip išvengsite traumų ir pasieksite norimų bei ilgalaikių rezultatų.

– Ar staigus šuolis nuo nesubalansuotos mitybos prie tobulai sveikos nepakenkia organizmui?

– Organizmui nekenkia, jei tai nėra labai griežta ir ilgalaikė dieta. Sveika mityba yra tik į naudą. Problema ta, kad jei žmogus ilgą laiką maitinosi pagal chaotišką planą, dažnai valgė nesveiką maistą, tai kelias prie ypač subalansuotos mitybos gali turėti neigiamų pasekmių.

Tiesiog, po trumpo laiko tai bus numesta ir grįžtama prie buvusio chaoso, kadangi organizmas reikalaus senų mitybos įpročių, o dažnas, neatlaikęs šio spaudimo, pasiduos. Sudarydamas asmeninius mitybos planus atsižvelgiu į buvusius mitybos įpročius, nes tai yra vienas pagrindinių dalykų, kuris labai dažnai nulemia, kaip bus laikomasi subalansuotos mitybos plano. Jei jūsų mityba yra prasta, visų pirma reikėtų pradėti nuo dienos maitinimosi laikų: pusryčiai, pietūs, vakarienė bei du lengvi užkandžiai tarp jų. Kai organizmas pripras prie dienos ritmo, jį labiausiai apkraukite valgydami sočiai per pusryčius ir pietus, o vakarienė lai tampa lengvesnė bei mažiau kaloringa. Žinoma, labai svarbu ir pati maisto kokybė, bet pradėję siekti sveikos gyvensenos labiau atkreipsite dėmesį ir į tai, ką dedate į burną.

– Norintys sulieknėti imasi visokiausių priemonių, tarp  jų – ir alinančios dietos. Ką manai apie badavimą? Pats rekomenduoji, ar esi nusiteikęs prieš tai?

– Pats esu už visavertės mitybos principus, nes organizmas turi būti aprūpintas reikalingomis medžiagomis visai dienai.

Nepalaikau grikių, mėnulio ar kitų dietų, nes dažnai tai prasilenkia su sveika mityba. Daug sveikiau tiesiog sumažinti porcijas, dienos kalorijų skaičių, tačiau gauti visavertį maistą, kuris turi didelės įtakos mūsų protinei veiklai, energijai bei nuotaikai.

Kalbant apie badavimą, labai palaikau iškrovos dieną, kurią rekomenduoju atlikti ir kai kuriems savo klientams vieną kartą per savaitę. Tiems, kurie be maisto negali išbūti nė dienos, rekomenduoju kitokį variantą: ryte suvalgykite dubenėlį košės ar porą kiaušinių, o likusią dienos dalį gerkite vandenį. Visos dienos norma apie 3 litrai. Kas tris valandas suvalgykite po lengvą vaisių: apelsiną, obuolį ar šiek tiek arbūzo. Įvedę šią dieną į savo savaitę, tikrai greičiau atsikratysite papildomų kilogramų ir išvalysite organizmą nuo kenksmingų medžiagų, kurias gaunate su maistu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Don chuanas

Don chuanas portretas
Kur cia kreiptis del malku skaldymo:))

Agne

Agne portretas
Vienas vienintelis patarimas,reikia maziau ryti,o daugiau judeti,pavyzdiui,paskelbti ,kad organizuojamas nemokamas svorio - gerumo pratimu kursai.Surandi senu zmoniu namus,kurie kurena krosnis malkomis,o jie nepajegus susiskaldyti malku,atvezi buri ,norinciu sulieknieti ir pirmyn.Va cia badauti nereikes ir svoris kris,o jau kiek dziaugsmo seneliams.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių