Rauginti kopūstai saugo nuo vėžio?

Raugintos daržovės turi ne tik daug vitaminų, bet ir probiotikų, padedančių žarnyno veiklai ir netgi galinčių apsaugoti nuo onkologinių ligų, teigia mokslininkai.

Netrūksta ir žiemą

Mitybos specialistai pataria žiemą nepamiršti vartoti kuo daugiau žalumynų ir daržovių, kurios turi organizmui reikalingų vitaminų ir kitų medžiagų.

Dietoterapijos centro vadovė, gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė teigia, kad be pomidorų ir agurkų turime labai daug lietuviškų daržovių, kurias galime valgyti žiemą ir ištisus metus.

"Tai morkos, įvairūs kopūstai ir burokai. Taip pat nepamirškime tokių vertingų daržovių kaip moliūgai, cukinijos, baklažanai, salierai, svogūnai, česnakai, avokadai, šparaginės pupelės ir kitos ankštinės daržovės", – vardija gydytoja L.Romeraitė-Kuklierienė.

Turi probiotinį poveikį

Kita vertus, dabar ištisus metus galima įsigyti ir šviežių žalumynų, turinčių daug žiemą reikalingų vitaminų ir kitų naudingų medžiagų: špinatų, rūgštynių, prieskoninėmis žolelėmis vadinamų petražolių, kalendrų, svogūnų laiškų, krapų. "Juose būtinų aktyvių medžiagų itin gausu", – sako specialistė.

Ji primena, kad raugintose daržovėse, ypač kopūstuose ir agurkuose, gausu vitaminų, mineralų bei skaidulų. Rauginti kopūstai gerina medžiagų apykaitą, o juose esanti pieno rūgštis teigiamai veikia virškinimo procesus.

"Naujausi tyrimai rodo, kad rauginti kopūstai neleidžia vystytis augliams, saugo nuo vėžio. Jie pasižymi imunitetą stiprinančiu poveikiu dėl probiotinio poveikio žarnynui. Daugelis klysta manydami, kad probiotikus reikia pirkti vaistinėje arba jų galima rasti tik specialiuose jogurtuose", – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė L.Romeraitė-Kuklierienė.

Ji perspėja, kad raugintų daržovių derėtų vartoti su saiku, jei padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergama inkstų, kasos ligomis, tulžies akmenlige, hipertonija. Taip pat svarbu nepamiršti, kad naudingųjų savybių raugintos daržovės turi tik jas užraugus su druska. Marinuotos su actu daržovės minėtų savybių neturės.

Kaitinant vertė numenksta

Žiemą išaugusią raugintų daržovių paklausą pastebi ir prekybininkai.

"Nors raugintų daržovių būna ir kitais metų laikais, labiausiai jos perkamos žiemą. Pirkėjai ieško lietuviškų prekių, ūkininkų pagal tradicinius receptus raugtų daržovių. Vieniems patogiau iš karto maišeliuose supakuotos, o kiti nori, kad būtų tiesiai iš kubilo. Žmonės sako, kad skaniausi – rauginti kopūstai su spanguolėmis", – dalijasi patiritmi viename Kauno turguje daržovėmis prekiaujanti Greta Padriezienė.

Pirkėjai jos dažnai pasiteirauja ir patarimų, kaip geriausiai paruošti, su kuo valgyti raugintas daržoves. Daugelis išsikalba, kad raugintus kopūstus mėgsta sumaišyti su aliejumi, įdėti šiek tiek svogūnų. Vis dėlto didžiausia dalis pirkėjų teigia kopūstus troškinantys su dešrelėmis ar šonkauliukais.

Dietologė L.Romeraitė-Kuklierienė atkreipia dėmesį, kad, troškinant kopūstus aukštoje temperatūroje, jie praranda dalį vertingų medžiagų.

"Kasdien rekomenduojama suvalgyti daugiau nei 400 g daržovių, geriausia – šviežių ir raugintų. Dalis gali būti ir šaldytų – tai geras konservavimo būdas, nes didžioji dalis naudingų medžiagų išlieka. Nedidelė dalis daržovių gali būti termiškai apdorota. Stenkitės kiek įmanoma trumpiau kaitinti daržoves, nes dauguma naudingų medžiagų aukštoje temperatūroje žūva", – pataria gydytoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių