Reformos grimasos: liko be vaistų nuo vėžio

Sveikatos apsaugos ministerijos siekis atpiginti vaistus kai kuriuos ligonius įvarė į kampą. Klaipėdietis Algirdas tikino nebežinąs, ko griebtis, kad padėtų onkologine liga sergančiai žmonai. Esą prasidėjus reformoms iš apyvartos dingo jo artimajam reikalingi vaistai.

Žmonėms Sveikatos apsaugos ministerijos pradėtos reformos optimizmo nekelia.

Apvažinėjęs ir apskambinęs kone visas didžiųjų Lietuvos miestų vaistines klaipėdietis Algirdas liko nieko nepešęs. Jam taip ir nepavyko rasti žmonai gyvybiškai svarbių vaistų.

Gydytojai pasiūlė originalius medikamentus pakeisti generiniais. Pacientės vyrą tai įsiutino.

Įpykęs klaipėdietis į šuns dienas išdėjo Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą.

"Kiek ilgai A.Veryga kankins žmones su savo reformomis? Vaistinėse – netvarka. Mano artimas žmogus serga onkologine liga ir neįmanoma gauti pagrindinių vaistų. Išrašo kažkokius antraeilius. Kai ištinka bėda, mes galime ir brangiausius nusipirkti, kad tik jie padėtų", – liejo apmaudą pašnekovas.

Kiek ilgai A.Veryga kankins žmones su savo reformomis?

Trečios stadijos kiaušidžių vėžį Algirdo žmonai gydytojai nustatė maždaug prieš trejus metus.

Po sėkmingo chemoterapijos kurso klaipėdietė ligą nugalėjo. Tačiau neilgam. Vėžio ląstelės ėmė daugintis, atsirado metastazių kituose organuose.

Smarkiai progresavus ligai moteris, deja, negali įsigyti tų kompensuojamųjų vaistų, kuriuos vartojo prieš kelis metus.

"Gydytojai pasakė, kad dabar tų vaistų nėra visoje Lietuvoje, ieškojome ir Vilniuje, ir Šiauliuose. Ir dar grasina, kad nuo kovo bus parduodami tik pigiausi kompensuojamieji vaistai. Juk tai – absurdas. Nieko daugiau negalvoja, tik kaip sutaupyti", – kritikos negailėjo klaipėdietis.

Liepą įsigaliojo kas ketvirtį atnaujinamas kompensuojamųjų vaistų kainynas. Jis patvirtintas pagal naują kainodarą, anot ministerijos, leidusią sumažinti vaistų kainas.

Siekiant atpiginti vaistus, pacientams brukami mažiau kainuojantys, generiniai vaistai ir tai piktina žmones, esą iš jų yra atimama teisė rinktis.

Teigiama, kad kad pagal naują tvarką į kainyną patenka kur kas mažiau preparatų, todėl pacientams jų gali ir neužtekti.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Alina Žilinaitė:

Pacientams nereikėtų nerimauti, kad jiems reikiamų vaistų nebeliks. Nes nei viena veiklioji medžiaga iš kompensuojamųjų vaistų kainyno nebuvo išbraukta, priešingai – per pastaruosius metus buvo pradėta kompensuoti 17 naujų vaistų, skirtų onkologinėms ligoms gydyti.

Tačiau gali keistis vaistų firminiai pavadinimai, tai priklauso nuo to, kurie gamintojai laimi kainos konkursą ir pasiūlo mažiausią vaisto kainą. Svarbu žinoti, kad mažiausią kainą pasiūlyti gali tiek originalių, tiek generinių vaistų gamintojai ir praktikoje yra įvairių atvejų.

Pacientams svarbu žinoti, kad Lietuvos rinkai tiekiami tokie registruoti vaistiniai preparatai, kurių kokybė, saugumas ir veiksmingumas yra įvertinti ir patvirtinti, o vaisto nauda didesnė už riziką. Lietuvoje vaistai (tiek generiniai, tiek originalūs) registruojami įvertinus nustatytus kokybės, saugumo ir veiksmingumo reikalavimus. Generiniai vaistai gaminami pagal tokius pačius kokybės standartus kaip ir originalūs vaistai. Kartais netgi ir originalaus, ir generinio vaisto gamintojai įsigyja veikliąsias medžiagas iš tų pačių tiekėjų ir gaminami tuose pačiuose fabrikuose. Taigi generiniai vaistai yra saugūs, kokybiški ir gydo taip pat kaip ir originalūs vaistai.

Iš tiesų, kai kurie gamintojai nesutinka sumažinti vaistų kainų, tad tokiais atvejais kainyne gali kisti vaistų firminiai pavadinimai, tačiau visų veikliųjų medžiagų vaistai ir toliau yra kompensuojami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
nežinau ar žmogus skaitys šį komentarą, bet jei skaitys tai siūlau išsiaiškinti vaistų gamintoją ir kreiptis tiesiogiai į jį. Kai man reikėjo vienų vaistų( ne vėžiui gydyti), tai jų niekur Lietuvoj nebuvo galima gaut. Išsiaiškinus kas gamina paskambinau gamintojui(pasirodo gamina Vilniuj). Vaistai savaites bėgyje buvo pristatyti į man patogią vaistinę. O vaistų pasirodo imones sandely buvo, bet vaistinės jų neužsakinėjo. O neužsakinėjo nes atsieit nebuvo poreikio t y niekas neprašė. Nors mano žiniom paklausa tikrai buvo, net gydytojas klausė kur gavau. O matematika paprasta: tų vaistų užtenka 1 ampolės( jos poveikis ilgalaikis), o panašių reik 5, kad padėtų. Atitinkamai ir kaina... Tad bandykit, gal laimė nusišypsos ir vaistų gausit

Edvardas

Edvardas portretas
Prašykite pagalbos naujojo žaliųjų valstiečių partijos pirmininko Karbauskio pavaduotojo Verygos.

kostas

kostas portretas
Ar nesusals veryga kur nors kaip ta anstole?
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių