Salmoneliozės aukomis tapo pavalgę torto

  • Teksto dydis:

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistams tęsiant tyrimą dėl Šiaulių rajone kilusio salmoneliozės protrūkio ir ištyrus konditerijos įmonėje "Labnora" paimtus penkis maisto bei dešimt aplinkos plovinių mėginių, rasta salmonelių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistams tęsiant tyrimą dėl Šiaulių rajone kilusio salmoneliozės protrūkio ir ištyrus konditerijos įmonėje "Labnora" paimtus penkis maisto bei dešimt aplinkos plovinių mėginių, rasta salmonelių.

Atliktas tyrimas patvirtino, kad salmoneliozės, kuria susirgo 18 žmonių, priežastis – salmonelėmis užkrėsti konditerijos kepiniai, gaminami Kuršėnų (Šiaulių r.) įmonėje "Labnora". Šių bakterijų rasta torto "Advokatas" mėginiuose. Šiaulių VMVT specialistams įvertinus torto technologinę kortelę, nustatyta, kad kiaušiniai su cukrumi kaitinami tik iki 60ᄚC temperatūros, kurios neužtenka salmonelėms sunaikinti.

Be to, inspektoriai rado patalpų, inventoriaus higieninių, technologinio proceso pažeidimų. Inventoriaus bei kiaušinių plovykloje sienų ir lubų sandūrose susidarę pelėsio židiniai, kaupiasi drėgmė, kepyklos lubos taip pat – pažeistos drėgmės, lupasi dažai. Neužtikrinamas pilnas gaminamų kepinių atsekamumas, t.y. negalima atsekti, kurios partijos tortas atiduotas prekybai.

Nuo liepos 15 d. konditerijos įmonės "Labnora" veikla laikinai sustabdyta, o atsakingi asmenys įpareigoti nedelsiant kreiptis į Šiaulių visuomenės sveikatos centrą, kad bendrovės darbuotojams būtų atlikti užkrečiamųjų ligų sukėlėjų tyrimai. Taip pat nurodyta atlikti gamybinių patalpų valymą ir dezinfekciją.  

VMVT primena, kad salmonelių gali būti bet kokiame gyvūniniame maiste, tačiau dažniausiai šiomis bakterijomis yra užkrėsta broilerių mėsa ir vištų kiaušiniai. Salmonelės gali patekti ne tik ant kiaušinio lukšto, bet ir į jo vidų. Tad kiaušinio plovimas ne visada padeda apsisaugoti nuo salmoneliozės. Saugiausia vartoti tik labai gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius.

Į vartojimui paruoštą maistą salmonelės taip pat gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų.

Salmoneliozė pasireiškia karščiavimu, pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie ligos požymiai dažniausiai pasireiškia po 12 – 72 valandų nuo užsikrėtimo. Ligos sunkumas priklauso nuo prarytų bakterijų kiekio, asmens amžiaus, kitų sveikatos problemų. Sunkiau serga kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonės bei asmenys su silpnesne imunine sistema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
jei taisai, tuomet lietuviškai ir rašyk

ei,

ei,  portretas
ne smalyziai, o smaliziai :).
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių