SAM: gamintojai cukraus kiekį pieno produktuose mažins palaipsniui

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) priėmė sprendimą, kad cukraus kiekis jogurtuose, kurie skirti vaikams ir tiekiami ugdymo įstaigoms per programą „Pienas vaikams“, bus mažinamas palaipsniui, o ne iškart.

Tam bus taikomas pereinamasis 5 metų laikotarpis, per kurį cukraus kiekis mažės kasmet – po 1 g cukraus/100 ml jogurto, nuo 2018 m. iki 2023 m., rašoma SAM pranešime spaudai.

Šiuo metu visose Europos Sąjungos (ES) šalyse, įskaitant Lietuvą, cukraus yra suvartojama gerokai daugiau, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Tai sąlygoja didelį antsvorio, cukrinio diabeto, vėžio ir kitų susijusių lėtinių ligų paplitimą, tad jo vartojimo mažinimas yra bendra visos ES sveikatos politika.

Pagal Lietuvos vaikų mitybos įpročių tyrimą, atliktą apklausos būdu, vaikai kasdien vidutiniškai suvartoja apie 400 proc. Dėl per didelio cukraus vartojimo vis daugiau vaikų kenčia nuo antsvorio, cukrinio diabeto, dantų ėduonies ir kitų ligų.

Be to, pagal SAM šiuo metu rengiamą vaikų maitinimo organizavimo tvarką ugdymo ir globos įstaigoms, cukraus kiekis bus mažinamas ir kituose vaikams tiekiamuose maisto produktuose. Tikimasi, kad šios priemonės sumažins su nesaikingu cukraus vartojimu susijusių ligų riziką ir prisidės prie vaikų sveikos gyvensenos įpročių formavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hmm

Hmm portretas
Visos giros tokios saldžios, kad neįmanoma atsigerti; 8-10 pr. cukraus.

Baba.

Baba. portretas
Jogurtai gal ir nieko.Bet sureliai tai per saldus.Visai sumazinti tai niekas ju nebepirks.Visur reikia saiko.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių